Страница 1 от 1
Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..
Публикувано: чет фев 23, 2012 5:26 pm
от neli.mag
Тези дни съм решила да пълня зелеви сарми в буркани. Та имам следния проблем: горе долу колко време трябва да ги стерилизарам, при условие че каймата и оризът са почти напълно сварени /запържени/. Ако някой е стерилизирал сарми, моля да ми даде съвет.
Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..
Публикувано: пет фев 24, 2012 10:19 am
от Sirena
Преди години майка ми затваряше такива сърми, но бяха напълно сготвени и вареше бурканите само за капачката. Дано съм била от полза
Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..
Публикувано: пет фев 24, 2012 3:54 pm
от mami48
Аз не правя сърми, а консервирам в буркани листа от зеле и цяла пролет си имам под ръка готови,варя ги 10 минути, но ако са готови сърми - под готови разбирам сварени, то тогава не повече от 5-10 минути, колкото за капачка трае стерилизирането.
Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..
Публикувано: съб фев 25, 2012 8:10 am
от STELKINA
Здравей Neli
На мен свекърва ми праща от БГ така в буркани но сърмите са напълно сварени . Готовото ястие се пълни в буркани и каза че вари бурканите 10 минути . Не само сърми но и кисело зеле със свинско. За това колко време траят не мога да ти кажа точно аз повече от 2 месеца не съм ги държала понеже свършват
и после звънкаме да пращат пак
. А да ти кажа и друго свекървата беше сложила във фризера листа за сърми и зелева чорба в шишета и като се прибрахме август ядохме сърмичкииииии
Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..
Публикувано: съб фев 25, 2012 7:20 pm
от neli.mag
Много, много благодаря на всички, които откликнахте на моя зов за помощ!
Да се отчета какво направих днес:
Запържих в по-голяма тенджера каймата хубаво, да не остане кръв и сок от нея, добавих ориза и вода в съотношение 1:2,5. Задушавах до готовност. Сипах сухи подправки. Като поизстина започнах да завивам сармите. Направих ги не много големи, но и не съвсем "хапки" . След това ги напълних в буркани като не ги тъпчех много - все пак да си останат цели сарми и да не се деформират. Стерилизирах 45 минути. Ще ги държа на студено. Ще заминат после при студента, където, надявам се, бързо ще бъдат изконсумирани.
Има още някоя зелка, но след замръзването от студа тая зима предполагам, че ще се развали бързо. Затова ще напълня и някой буркан със зелеви листа.
Това за фризера също е много добра идея. Досега не съм замразявала кисело зеле. Виж манджа със зеле и месо - да.
Даа, винаги си е по - добре да се консултира човек с повече весели готвачи! Благодаря ви!
Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..
Публикувано: нед фев 26, 2012 1:27 pm
от mami48
Нели, справила си се прекрасно, благодаря за милите думи.
Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..
Публикувано: пон фев 27, 2012 3:00 pm
от mamcheto61
Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..
Публикувано: пет мар 02, 2012 2:47 pm
от neli.mag
mamcheto61, Много ти благодаря!
Възползвах се и от твоя съвет за нарязано зеле днес!
Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..
Публикувано: чет апр 12, 2012 3:53 pm
от milena_krusteva
Здравей Нели! Аз искам да ти кажа, че съм замразявала зелеви листа за сарми и зеле накълцано за готвене.Много е удобно и зелето има същият вкус. А колкото до стерилизирането на зелевите сарми и аз покрай теб научих нещо ново.Благодаря.