Червен ориз
- Sirena
- магьосник в кухнята
- Мнения: 3898
- Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
- :: 17 рецепти от Sirena
- :: 171 снимки от Sirena
- Местоположение: Варна
Червен ориз
Доста неща прочетох за червения ориз, колко е полезен и влияе за намаляването на холестерола. Моля, ако някой го е готвил да сподели рецепти и впечатления.
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Аз съм го правила само като отделно сварена гарнитура, вари се в съотношение 2:1 около 40 минтуи. 2 чаши вода на 1 чаша ориз, слага се в студената вода, посолява се и се кипва, след което се намалява огъня и се оставя едва да къкри, по-скоро да поема водата.
Така сварен оризът е с хубава структура, леко еластичен, без да хрупа ядрото му.
Върви както към зеленчуци - за кратко запържени в тиган или уок, така и към меса, приготвени също в уок или тиган. Може да се смеси и със зелена салата - например айсберг, краставици и цикория. Хубаво е към дресинга, ако е например олио, оцет, сол, черен пипер, и зелени подправки, да прибавиш и 1 ч.л. желе или конфитюр от малини. Резултатът е неочакван, но много добър Успех и да споделиш как ти е харесал А, и да кажеш какъв вид червен ориз си ползвала, защото аз не помня кой точно съм купувала. Доколкото си спомням се деляха според това, че едните са натурално червени, а другите ферментирали. Чакам отзиви
Така сварен оризът е с хубава структура, леко еластичен, без да хрупа ядрото му.
Върви както към зеленчуци - за кратко запържени в тиган или уок, така и към меса, приготвени също в уок или тиган. Може да се смеси и със зелена салата - например айсберг, краставици и цикория. Хубаво е към дресинга, ако е например олио, оцет, сол, черен пипер, и зелени подправки, да прибавиш и 1 ч.л. желе или конфитюр от малини. Резултатът е неочакван, но много добър Успех и да споделиш как ти е харесал А, и да кажеш какъв вид червен ориз си ползвала, защото аз не помня кой точно съм купувала. Доколкото си спомням се деляха според това, че едните са натурално червени, а другите ферментирали. Чакам отзиви
www.facebook.com/artandhobby
- Sirena
- магьосник в кухнята
- Мнения: 3898
- Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
- :: 17 рецепти от Sirena
- :: 171 снимки от Sirena
- Местоположение: Варна
Рали, благодаря за бързия отговор. Тези дни смятам да купя от този ориз и ще го пробвам, както ми обясни, благодарая.
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."
- Sirena
- магьосник в кухнята
- Мнения: 3898
- Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
- :: 17 рецепти от Sirena
- :: 171 снимки от Sirena
- Местоположение: Варна
Тези дни купих и сготвих такъв ориз. Пакетиран в България, произведен в ЕС. На опаковката имаше указание как се готви 3:1 в полза на водата, къкреше бавно на печката до поемането на течноста, накрая прибавих и малко масло. Зърната останаха цели, леко пропукани по дължина. Вкуса и аромата беше като на сварено жито, като цяло експеримента си заслужаваше. Важното е, че на моите хора им хареса и за напред това ястие ще присъства на трапезата ни, така разнообразието ще е повече.
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."