Страница 1 от 1

Червен ориз

Публикувано: чет мар 22, 2012 4:32 pm
от Sirena
Доста неща прочетох за червения ориз, колко е полезен и влияе за намаляването на холестерола. Моля, ако някой го е готвил да сподели рецепти и впечатления.

Re: Червен ориз

Публикувано: чет мар 22, 2012 4:51 pm
от Aliana
Аз съм го правила само като отделно сварена гарнитура, вари се в съотношение 2:1 около 40 минтуи. 2 чаши вода на 1 чаша ориз, слага се в студената вода, посолява се и се кипва, след което се намалява огъня и се оставя едва да къкри, по-скоро да поема водата.
Така сварен оризът е с хубава структура, леко еластичен, без да хрупа ядрото му.
Върви както към зеленчуци - за кратко запържени в тиган или уок, така и към меса, приготвени също в уок или тиган. Може да се смеси и със зелена салата - например айсберг, краставици и цикория. Хубаво е към дресинга, ако е например олио, оцет, сол, черен пипер, и зелени подправки, да прибавиш и 1 ч.л. желе или конфитюр от малини. Резултатът е неочакван, но много добър :) Успех и да споделиш как ти е харесал :) А, и да кажеш какъв вид червен ориз си ползвала, защото аз не помня кой точно съм купувала. Доколкото си спомням се деляха според това, че едните са натурално червени, а другите ферментирали. Чакам отзиви :)

Re: Червен ориз

Публикувано: пет мар 23, 2012 9:08 am
от Sirena
Рали, благодаря за бързия отговор. Тези дни смятам да купя от този ориз и ще го пробвам, както ми обясни, благодарая.

Re: Червен ориз

Публикувано: нед апр 01, 2012 12:06 pm
от Sirena
Тези дни купих и сготвих такъв ориз. Пакетиран в България, произведен в ЕС. На опаковката имаше указание как се готви 3:1 в полза на водата, къкреше бавно на печката до поемането на течноста, накрая прибавих и малко масло. Зърната останаха цели, леко пропукани по дължина. Вкуса и аромата беше като на сварено жито, като цяло експеримента си заслужаваше. Важното е, че на моите хора им хареса и за напред това ястие ще присъства на трапезата ни, така разнообразието ще е повече.