Булгур – по-добрата пшеница
Булгур е пълнозърнеста пшеница, която е измита, бланширана на пара или във вряла вода, изсушена и натрошена на малки части. Вкусен, полезен, лесно усвоим, засищащ и диетичен, булгурът е истинска кулинарна находка.
Булгурът е създаден, тъй като е по-дълготраен и по-бързо се сварява от обикновената пшеница, без да се губят от хранителните й стойности. Част е от кулинарните традиции на Балканите, Близкия Изток и Индия още от древността, но през последните десетилетия се превърна в част от тенденцията за здравословно хранене в Западна Европа и САЩ.
Булгур – хранителни качества
Булгурът е богат на витамините С, от групата В, Е, D и К, минералите калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен, аминокиселините триптофан, лизин, метионин, цистин, тирозин, аргинин, аланин, глицин и други.
Хранителни стойности в 100 г суров булгур: 342 ккал; 12 г белтъчини; 1,3 г мазнини; 75 г въглехидрати; 18 г фибри
Булгур в диетата
Булгурът се усвоява лесно, а същевременно забавя усвояването на въглехидратите, затова е особено полезен при отслабване. Може да се консумира като заместител на хляба и ориза. Сравнен с пълнозърнестия ориз, булгурът е по-богат на фибри и белтъчини, витамини и минерали, а е с по-нисък гликемичен индекс (46).
Булгур – здравословни качества
• Благодарение на богатото съдържание на витамини от групата В, булгурът успокоява нервната система, заглажда кожата и подхранва косата, съдържащият се витамин А подобрява зрението и предпазва от инфекции, витамин Е забавя процесите на стареене, а витамин D укрепва костите и зъбите.
• Като отличен източник на фосфор (2 пъти повече от останалите зърнени храни), ускорява обмяната на веществата, увеличава скоростта на мускулните съкращения (важен за активно спортуващите) и подобрява мозъчната дейност.
• Съдържащият се в булгура лизин има антибактериално действие и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
• Понижава кръвното налягане, контролира нивото на кръвната захар и помага при диабет.
Как да изберем и съхраним булгур?
Булгурът се продава насипен или пакетиран. Може да е по-светъл или по-тъмен. Предлага се в 4 варианта – много дребен, два средно едри варианта и един много едър. Избирайки булгур, обърнете внимание, както на срока на годност, така и на самите зърна – не трябва да са загнили, навлажнени или мухлясали. Съхранявайте го в херметически затворен съд.
Как да консумираме булгур?
В българската национална кухня булгурът се използва за приготвяне на пълнено агне и пълнен заек. Може да се използва като заместител на ориза във всякакви ястия. Популярната арабска салата Табуле също се приготвя с булгур. Добър вариант е и за закуска, подсладен с мед и сушени плодове. Соевият булгур е хранителна добавка, богата на протеин. Оризовият булгур също има разнообразно кулинарно приложение.
Булгур
- Sirena
- магьосник в кухнята
- Мнения: 3898
- Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
- :: 17 рецепти от Sirena
- :: 171 снимки от Sirena
- Местоположение: Варна
Булгур
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."
- mami48
- магьосник в кухнята
- Мнения: 6242
- Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm
Наталка,благодаря ти за тая информация -булгур и ползата от него,тъкмо от това се нуждаех , на диетично хранене съм, но не от суета, а от здравословен проблем.Още веднъж ти благодаря
- akva7
- магьосник в кухнята
- Мнения: 403
- Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
- :: 15 рецепти от akva7
- :: 107 снимки от akva7
- Местоположение: София
-
- любител с ренде
- Мнения: 24
- Регистриран на: вт окт 11, 2011 4:22 pm
Здравейте мили дами,лично аз мия булгура.Много често готвя пиле с булгур,става много бързо(защото булгура не се вари)и е невероятно вкусно
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
Аз пък не го мия, използвам си го директно
И аз го харесвам много, лесно се приготвя и е вкусен, не знаех, че е толкова полезен. Това, което много се чудя понякога е какъв точно да взимам - има кафяв и нормален и поне 3 различни размера... За малкото рецепти, които съм пробвала ми е ясно, но иначе е голямо мислене пред щанда
mami48, каква диета поддържаш?
И аз го харесвам много, лесно се приготвя и е вкусен, не знаех, че е толкова полезен. Това, което много се чудя понякога е какъв точно да взимам - има кафяв и нормален и поне 3 различни размера... За малкото рецепти, които съм пробвала ми е ясно, но иначе е голямо мислене пред щанда
mami48, каква диета поддържаш?
- Sirena
- магьосник в кухнята
- Мнения: 3898
- Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
- :: 17 рецепти от Sirena
- :: 171 снимки от Sirena
- Местоположение: Варна
Аз също не мия булгура, но и за размера не съм се замисляла, просто взимам от рафта и толкоз. Харесваме го в пълнен заек, пуйка и дробсърма.
Кате, наистина пиши за диетата, може и за нас да е от полза
Кате, наистина пиши за диетата, може и за нас да е от полза
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."
- mami48
- магьосник в кухнята
- Мнения: 6242
- Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm
Мила Натали, дано никога не ти се налага точно такава диета - откриха ми Диабет тип 2 и затова се старая да се храня с нисковъглехидратни храни, ограничила съм се от всичко вредно за самото заболяване.Да не те отегчавам повече,приятен ден ти пожелавам.
- Sirena
- магьосник в кухнята
- Мнения: 3898
- Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
- :: 17 рецепти от Sirena
- :: 171 снимки от Sirena
- Местоположение: Варна
- mami48
- магьосник в кухнята
- Мнения: 6242
- Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm
Натали, сърдечно ти благодаря, същото пожелавам и на теб и семейството ти .
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
mami48, значи булгура е съвсем за теб - с нисък гликемичен индекс и с много фибри. Съжалявам, че се по такава причина ти се налага да оставаш на диета, хич не е приятно, но поне този тип диабет може да се ограничи с правилно хранене и повечко движение, стискам палци да се оправиш
Диетата с храни с нисък гликемичен индекс всъщност се смята за много здравословна и полезна, води до отслабване и хубавото й е, че въпреки ограниченията пак остава голям избор на храни. Важно е да се избягват въглехидрати и захари - бял хляб, картофи, ориз, шоколадчета и всякакви сладости, дори и сладките плодове се ограничават и да се яде умерено от останалите неща разбира се
Диетата с храни с нисък гликемичен индекс всъщност се смята за много здравословна и полезна, води до отслабване и хубавото й е, че въпреки ограниченията пак остава голям избор на храни. Важно е да се избягват въглехидрати и захари - бял хляб, картофи, ориз, шоколадчета и всякакви сладости, дори и сладките плодове се ограничават и да се яде умерено от останалите неща разбира се