Булгур
- mami48
- магьосник в кухнята
- Мнения: 6242
- Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm
Re: Булгур
Неви, благодаря за съчувствието, много се изненадах от това заболяване, всичко започна с обилно изпотяване в областа на тила и лицевата част на главата,това лято буквално ескалира, създаде ми неудобство и дискомфорт, споделих с личния, направихме пълна кръвна картина и така се откри причината.Сега, ще се старая много за да не допусна влошаване, благодаря ти,че ме насочи към забранени храни.Приятна и спокойна вечер.
-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 81
- Регистриран на: пон фев 27, 2012 3:06 pm
- :: 8 рецепти от Melina
Здравейте!Аз също имам диабет тип 2.Заради погрешна диагноза на личния ми лекар кръвната ми захар се повиши до 29 и се наложи да се лекувам с инсулин.Булгура го използвам като напълно или частично заменям ориза в пълнените чушки и сармите.Приятна вечер на всички!
Човек трябва да бъде достатъчно голям за да признае грешките си,достатъчно умен за да спечели от тях и достатъчно силен за да ги поправи!
- mami48
- магьосник в кухнята
- Мнения: 6242
- Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm
Мелина, много съжалявам, че така се е получило при теб,аз също ползвам булгура, като заместител на ориза, лично на мен много ми е вкусен - приготвям си и пиле с него, така е мила, случило се е, факт е, сега ще спазваме указанията и дано сме добре.Приятна вечер, Мелинка
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Мили момичета, диетата при диабет се казва здравословно хранене и здравословен начин на живот Пожелавам ви да овладеете положението
Аз лично много и често готвя с булгур. Познавам два вида булгур, понеже го купувам в турския магазин и там само такъв има Единия се казва пилавлик, т.е. като ориз голям, а другия е ситен и се казва кьофтелик, т.е. за в кюфтета, ама не кюфтета като нашите се има пред вид, а чий-кьофте, само от булгур и/или сурова кайма.
Ние много обичаме булгур за гарнитура, топъл и студен, булгур във супи, със спанак, в гювеч, в манджи абсолютно всякакви - няма ограничения за употребата му. И даже да не ви харесва в началото, човекът е така, че с течение на времето свиква с всеки вкус и започва да го харесва!
Ако го приготвите както домати с ориз, върви към абсолютно всякакви печени, пържени и гриловани меса.
Аз лично много и често готвя с булгур. Познавам два вида булгур, понеже го купувам в турския магазин и там само такъв има Единия се казва пилавлик, т.е. като ориз голям, а другия е ситен и се казва кьофтелик, т.е. за в кюфтета, ама не кюфтета като нашите се има пред вид, а чий-кьофте, само от булгур и/или сурова кайма.
Ние много обичаме булгур за гарнитура, топъл и студен, булгур във супи, със спанак, в гювеч, в манджи абсолютно всякакви - няма ограничения за употребата му. И даже да не ви харесва в началото, човекът е така, че с течение на времето свиква с всеки вкус и започва да го харесва!
Ако го приготвите както домати с ориз, върви към абсолютно всякакви печени, пържени и гриловани меса.
www.facebook.com/artandhobby
- mami48
- магьосник в кухнята
- Мнения: 6242
- Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm
Рали, аз го ползвам по същият начин, като теб,но си допълних няколко идеи от теб, благодаря ти сърдечно, много си мила.
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Да взема и аз да се изкажа по въпроса.. Навремето се продаваше булгур правен от простата пшеница-не като сегашния от твърда и бяла пшеница..и да ви кажа той беше много по вкусен.. Сега вече има по магазините всякакъв булгур и български и арабски-такъв какъвто е описала Рали че ползва.За булките които ползват българския ще ги посъветвам да си го измиват булгуря преди да го готвят-не се знае къде е била пшеницата преди това.. Арабския не съм го ползвала но все се каня да си взема и да си приготвя едни кюфтета от него,а българския просто го ръгам у всякакви манджи даже си имам и специални манджи с него Праса с булгур и Воденички с булгур Преди години(преди да ма фане критиката и мързела)си правех домашен булгур с обикновената пшеница-вкусът на този булгур е несравним..правех го през лятото,когато е горещо..попарвах си 5-6 кг жито,после го разстилах да изсъхне за няколко дена..и след това моя измива хубаво ярмомелката и го мелехме през най едрото решето за едра кърма..така си се запасявах с булгур,ама вече свикнахме да си купуваме все готови продукти та отдавна не съм си правила..и надали ще направя вече.. И ние го предпочитаме пред ориза.а и тука в БГ и икономически ти е по изгодно да го ползваш че е по евтин от ориза..
- mami48
- магьосник в кухнята
- Мнения: 6242
- Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm
МАМЧЕ 61,абсолютно си права, аз ползвам предимно булгур,но вкуса не е същият,както преди години - въпреки всичко го предпочитам пред ориза,не че не ползвам, но в много умерени количества, допадна ми рецептата с праз,ще я приготвя.Благодаря ти, лека вечер и добро настроение.
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
Вчера бях в магазина и внимателно разглеждах булгурите. Има няколко вида според големината на зрънцата:
- много ситен
- ситен
- среден
- едър
- много едър
Първите 3 вида могат да се приготвят само с накисване или да се сварят за няколко минути и след това да се накиснат. И за накисване и за сваряване се използва 1 ч.ч. булгур на 2 ч.ч. течност.
Ситните видове са подходящи за булгурените турски кюфтета, за закуска (не съм сигурна как, на каша предполагам), салата табуле или за пилаф, за добавка в хлябове (не съм пробвала, но ми звучи много добре).
Средният булгур е подходящ за табуле (както и ситния), салати, плънки, супи, манджи.
Едрите видове изискват леко сваряване, не става само с накисване. Пропорцията е 1 ч.ч. булгур към 2 и 1/2 ч.ч. течност, варят се 20-25 минути, докато изври водата или докато омекнат, ако е останала вода, може да се изцеди.
Едрия булгур е подходящ за плънки, за супи и салати, за манджи.
Много едрия булгур е подходящ за пилаф и за супи.
При приготвяне на булгур е най-добре да се гледа какво казва производителя (на опаковката), посочвам само ориентировъчно.
Кое за какво е подходящо е също ориентировъчно, единственото е, че за кюфтета ви трябва от по-ситните варианти. Иначе е въпрос на вкус.
Освен по големина на зрънцата, има и два цвята булгур - светъл, който е и стандартния и кафяв, с тъмно-кафяв цвят. Не мога да разбера дали тъмния цвят се дължи само на това, че и част от обвивката на зрънцата е оставена или че е по-различен вид пшеница, май и двете. Мога да кажа, че определено има разлика във вкуса и на мен кафявия ми харесва повече.
Какви видове булгур има в България (или където сте по света)? Гледам, че казвате, че има български и арабски, има ли разлика в нещо друго освен в произхода?
- много ситен
- ситен
- среден
- едър
- много едър
Първите 3 вида могат да се приготвят само с накисване или да се сварят за няколко минути и след това да се накиснат. И за накисване и за сваряване се използва 1 ч.ч. булгур на 2 ч.ч. течност.
Ситните видове са подходящи за булгурените турски кюфтета, за закуска (не съм сигурна как, на каша предполагам), салата табуле или за пилаф, за добавка в хлябове (не съм пробвала, но ми звучи много добре).
Средният булгур е подходящ за табуле (както и ситния), салати, плънки, супи, манджи.
Едрите видове изискват леко сваряване, не става само с накисване. Пропорцията е 1 ч.ч. булгур към 2 и 1/2 ч.ч. течност, варят се 20-25 минути, докато изври водата или докато омекнат, ако е останала вода, може да се изцеди.
Едрия булгур е подходящ за плънки, за супи и салати, за манджи.
Много едрия булгур е подходящ за пилаф и за супи.
При приготвяне на булгур е най-добре да се гледа какво казва производителя (на опаковката), посочвам само ориентировъчно.
Кое за какво е подходящо е също ориентировъчно, единственото е, че за кюфтета ви трябва от по-ситните варианти. Иначе е въпрос на вкус.
Освен по големина на зрънцата, има и два цвята булгур - светъл, който е и стандартния и кафяв, с тъмно-кафяв цвят. Не мога да разбера дали тъмния цвят се дължи само на това, че и част от обвивката на зрънцата е оставена или че е по-различен вид пшеница, май и двете. Мога да кажа, че определено има разлика във вкуса и на мен кафявия ми харесва повече.
Какви видове булгур има в България (или където сте по света)? Гледам, че казвате, че има български и арабски, има ли разлика в нещо друго освен в произхода?
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
Неви, вчера като пазарувах в Кауфланд видях, че има 3 вида булгур - нормален, средно ситен /на който пишеше - за пилаф/ и много ситен /на който пишеше - за кюфтета/. Явно когато обработват житните зърна в мелниците използват различни сита и отделят различните по едрина фракции.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.