Булгур
Публикувано: ср сеп 19, 2012 8:56 am
Булгур – по-добрата пшеница
Булгур е пълнозърнеста пшеница, която е измита, бланширана на пара или във вряла вода, изсушена и натрошена на малки части. Вкусен, полезен, лесно усвоим, засищащ и диетичен, булгурът е истинска кулинарна находка.
Булгурът е създаден, тъй като е по-дълготраен и по-бързо се сварява от обикновената пшеница, без да се губят от хранителните й стойности. Част е от кулинарните традиции на Балканите, Близкия Изток и Индия още от древността, но през последните десетилетия се превърна в част от тенденцията за здравословно хранене в Западна Европа и САЩ.
Булгур – хранителни качества
Булгурът е богат на витамините С, от групата В, Е, D и К, минералите калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен, аминокиселините триптофан, лизин, метионин, цистин, тирозин, аргинин, аланин, глицин и други.
Хранителни стойности в 100 г суров булгур: 342 ккал; 12 г белтъчини; 1,3 г мазнини; 75 г въглехидрати; 18 г фибри
Булгур в диетата
Булгурът се усвоява лесно, а същевременно забавя усвояването на въглехидратите, затова е особено полезен при отслабване. Може да се консумира като заместител на хляба и ориза. Сравнен с пълнозърнестия ориз, булгурът е по-богат на фибри и белтъчини, витамини и минерали, а е с по-нисък гликемичен индекс (46).
Булгур – здравословни качества
• Благодарение на богатото съдържание на витамини от групата В, булгурът успокоява нервната система, заглажда кожата и подхранва косата, съдържащият се витамин А подобрява зрението и предпазва от инфекции, витамин Е забавя процесите на стареене, а витамин D укрепва костите и зъбите.
• Като отличен източник на фосфор (2 пъти повече от останалите зърнени храни), ускорява обмяната на веществата, увеличава скоростта на мускулните съкращения (важен за активно спортуващите) и подобрява мозъчната дейност.
• Съдържащият се в булгура лизин има антибактериално действие и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
• Понижава кръвното налягане, контролира нивото на кръвната захар и помага при диабет.
Как да изберем и съхраним булгур?
Булгурът се продава насипен или пакетиран. Може да е по-светъл или по-тъмен. Предлага се в 4 варианта – много дребен, два средно едри варианта и един много едър. Избирайки булгур, обърнете внимание, както на срока на годност, така и на самите зърна – не трябва да са загнили, навлажнени или мухлясали. Съхранявайте го в херметически затворен съд.
Как да консумираме булгур?
В българската национална кухня булгурът се използва за приготвяне на пълнено агне и пълнен заек. Може да се използва като заместител на ориза във всякакви ястия. Популярната арабска салата Табуле също се приготвя с булгур. Добър вариант е и за закуска, подсладен с мед и сушени плодове. Соевият булгур е хранителна добавка, богата на протеин. Оризовият булгур също има разнообразно кулинарно приложение.
Булгур е пълнозърнеста пшеница, която е измита, бланширана на пара или във вряла вода, изсушена и натрошена на малки части. Вкусен, полезен, лесно усвоим, засищащ и диетичен, булгурът е истинска кулинарна находка.
Булгурът е създаден, тъй като е по-дълготраен и по-бързо се сварява от обикновената пшеница, без да се губят от хранителните й стойности. Част е от кулинарните традиции на Балканите, Близкия Изток и Индия още от древността, но през последните десетилетия се превърна в част от тенденцията за здравословно хранене в Западна Европа и САЩ.
Булгур – хранителни качества
Булгурът е богат на витамините С, от групата В, Е, D и К, минералите калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен, аминокиселините триптофан, лизин, метионин, цистин, тирозин, аргинин, аланин, глицин и други.
Хранителни стойности в 100 г суров булгур: 342 ккал; 12 г белтъчини; 1,3 г мазнини; 75 г въглехидрати; 18 г фибри
Булгур в диетата
Булгурът се усвоява лесно, а същевременно забавя усвояването на въглехидратите, затова е особено полезен при отслабване. Може да се консумира като заместител на хляба и ориза. Сравнен с пълнозърнестия ориз, булгурът е по-богат на фибри и белтъчини, витамини и минерали, а е с по-нисък гликемичен индекс (46).
Булгур – здравословни качества
• Благодарение на богатото съдържание на витамини от групата В, булгурът успокоява нервната система, заглажда кожата и подхранва косата, съдържащият се витамин А подобрява зрението и предпазва от инфекции, витамин Е забавя процесите на стареене, а витамин D укрепва костите и зъбите.
• Като отличен източник на фосфор (2 пъти повече от останалите зърнени храни), ускорява обмяната на веществата, увеличава скоростта на мускулните съкращения (важен за активно спортуващите) и подобрява мозъчната дейност.
• Съдържащият се в булгура лизин има антибактериално действие и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
• Понижава кръвното налягане, контролира нивото на кръвната захар и помага при диабет.
Как да изберем и съхраним булгур?
Булгурът се продава насипен или пакетиран. Може да е по-светъл или по-тъмен. Предлага се в 4 варианта – много дребен, два средно едри варианта и един много едър. Избирайки булгур, обърнете внимание, както на срока на годност, така и на самите зърна – не трябва да са загнили, навлажнени или мухлясали. Съхранявайте го в херметически затворен съд.
Как да консумираме булгур?
В българската национална кухня булгурът се използва за приготвяне на пълнено агне и пълнен заек. Може да се използва като заместител на ориза във всякакви ястия. Популярната арабска салата Табуле също се приготвя с булгур. Добър вариант е и за закуска, подсладен с мед и сушени плодове. Соевият булгур е хранителна добавка, богата на протеин. Оризовият булгур също има разнообразно кулинарно приложение.