Застрашени местни кулинарни продукти
Публикувано: нед ное 10, 2013 2:51 pm
Здравейте,кулинари!
Разбрах, че в моменте тече кампания с интересното име "Вкусете Балканите". Супер екзотично ми звучи Издирват се местни кулинарни продукти. Това е малко като издирват се застрашени видове и съвсем не е далеч от истината. За пример са дадени: смилянският фасул, „зеленото сирене", колбасът „навпавок" от Разложко, млечни продукти от породата каракачанска коза. Често да ви кажа не съм чувала нито едно от тези неща. Вярвайте ми, мъчих се доста да измисля нещо от моя край (Добруджанския), но без успех..И си помсилих, толкова ли ми е промит и комерсиалзиран мозъка. Мога да изброя само неща от супермаркета.
Така ми дойде идеята за тази тема. Искам да "преоткрия" вкус от миналото, вкус на непознатото. Докато живях в родния си край, майка ми не експериментираше много с готвенето, така че не ми е позната кухнята на другите региони. Даже съвсем наскоро опитах за първи път истинско биволско мляко В момента живея в София и пазрувам главно от големи вериги магазини, които тотално ми скъсаха връзките с традционните български продукти. Спомянте ли са за вкусовте от миналото, от детството? А може би още използвате такива продукти? Можете ли да посочеите нещо типично за региона си? Препоръчайте нещичко..
Разбрах, че в моменте тече кампания с интересното име "Вкусете Балканите". Супер екзотично ми звучи Издирват се местни кулинарни продукти. Това е малко като издирват се застрашени видове и съвсем не е далеч от истината. За пример са дадени: смилянският фасул, „зеленото сирене", колбасът „навпавок" от Разложко, млечни продукти от породата каракачанска коза. Често да ви кажа не съм чувала нито едно от тези неща. Вярвайте ми, мъчих се доста да измисля нещо от моя край (Добруджанския), но без успех..И си помсилих, толкова ли ми е промит и комерсиалзиран мозъка. Мога да изброя само неща от супермаркета.
Така ми дойде идеята за тази тема. Искам да "преоткрия" вкус от миналото, вкус на непознатото. Докато живях в родния си край, майка ми не експериментираше много с готвенето, така че не ми е позната кухнята на другите региони. Даже съвсем наскоро опитах за първи път истинско биволско мляко В момента живея в София и пазрувам главно от големи вериги магазини, които тотално ми скъсаха връзките с традционните български продукти. Спомянте ли са за вкусовте от миналото, от детството? А може би още използвате такива продукти? Можете ли да посочеите нещо типично за региона си? Препоръчайте нещичко..