Използването на силиконовите форми не е толкова различно от стандартните метални форми за печене. Ако на опаковката им има указания на производителя за използване или за миене е добре да се спазват. Преди първото използване трябва да се измият добре.
По принцип повечето имат ограничение на температурата, но това не оказва влияние когато се използват по предназначение - кексове и сладкиши не изискват твърде висока температура. Не можеш, обаче да ги сложиш на котлона или да печеш в тях манджи
Дали трябва да се намазняват преди изсипване на сместа има различни мнения, по принцип не би трябвало да имат нужда. С моите формички, обаче, съм забелязала, че нещата залепват, ако не са намазнени, така че слагам съвсем малко мазнина и разнасям - не да е мазно, а съвсем лек слой, който не се усеща в готовото изделие. Има и много хора, които не ги намазняват и нямат никакъв проблем, така че зависи от самата формичка и ако няма специално указание от производителя най-добре е човек да пробва първия път без мазнина и да прецени за следващите пъти.
Повечето формички са меки изцяло, така че може да е малко трудно да се пренесат до печката като са пълни с течната смес - аз си изваждам решетката от фурната или ползвам голяма плоска тава, слагам на нея формата, пълня я със сместа и тогава слагам двете заедно в загрятата фурна. Особено важно ако е форма за мъфини, голяма трудност е да се пренесе
Има формички с метална рамка само по ръба точно за да се избегне тази трудност, аз бих си взела такива следващия път.
За самото печене - пече се на умерена фурна, както и металните формички. Предполага се, че се пече по-добре и равномерно в силиконова.
Силикона се нагорещява във фурната, така че пак се ползват ръкавици/кърпа като се пипа.
Ваденето от силиконова форма е много лесно - само натискаш отдолу и готово. Миенето е стандартно - не се търка с телче.
nikikoleva.1982, това не трябва да се случва в никакъв случай. Много вероятно формичката ти да е дефектна или просто некачествена.