онякога се случва така, че ние правим повече туршии и консерви от колкото сме способни да изядем. *Я не ги яж, на детето ще отнесем, я като дойдат гости ще ги пазим* и така се лишаваме и ги пестим. Може би не всички хора правят така, но моите родители -да! И идва другата година. Сещаме се че имаме консервирани зеленчуци и ги отваряме. Лъхва ни ужасен дъх на старо олио, което така горчи на вкус, че повечето хора им стига аромата за да посегнат към буркана и да го изхвърлят в кофата.
Това по-скоро е нещо като съвет защото не може да се каже че с всички консерви може да се процедира по този начин.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ! Дали сте пари за тези хранителни продукти!
Просто помнете и на следващата година не слагайте олио! То винаги нагарча след това.
Ето и моя опит с оправянето на консерви.
С моя приятел веднъж ходихме до родителите му. Дадоха ни буркани. След като ги отворих и ми лъхна миризмата на горчиво олио, реших да не ги изхвърлям и да опитам следния трик.
1. Взех една метална купа и изсипах цялата консерва в нея и напълних купата с гореща вода. След това разбърках с ръце добре докато олиото се отдели от чушките. Може да го направите и в пластмасов гевгир, но има опастност да остане червена мазнина по него и никога да не си върне цвета. Изхвърляме водата и пълним с нова толкова пъти, колкото е нужно за да стане бистра водата.
2. Загрявам котлона и слагам тиган с мазнина на средна температура. Изсипвам вътре чушките които предварително съм изцедила в една купа и ги поръсвам със сол. Оставям така докато заврят добре. Разбърквам често. Когато мисля че са готови и разкашкани добре чуквам яйцата и поръсвам с подправките и колбасите по избор на кръгчета. И ето че имам бърз обяд или вечеря миш - маш!
Същото нещо може да направите и с консервирани печени патладжани на кръгчета. Измивате ги, изцеждате и бам в тигана за обработка. След охлаждане може да ги смелите и става на кьопоолу.
Веднъж видях в килера стара туршия и като я отворих... без никакъв аромат и вкус. Беше изветряла от времето. Измих я, прецедих я добре и я мариновах отново в оцет, захар, сол и вода...налях и след около 10 дни я изядохме. Все пак на нея нищо и нямаше-не бе развалена-просто от седене вътре бе останало по-малко количество сок и беше без вкус.
Ако случайно отворите сладко и то мирише на ракия или друг алкохол и е така и на вкус, не го яжте! В него има метанови бактерии, които са опасни за здравето ви! Много често старите хора преваряват сладката и така ги ядат, но има опастност от отравяне или да навредят на здравето си.
Винаги опитвайте консервите си преди да ги сложите в манджата! Може да са развалени.
Много често при консумиране на стари развалени консерви може човек да се разболее от ботулизъм. Това е болест, причинена от ботулиновия бацил. Най-често ботулизмът се предизвиква от стари, *бомбирали*, домашно приготвени консерви от храни с ниско киселинно съдържание като зелен боб, царевица които хората се опитват да преварят и да консумират. Понякога се наблюдава заразяване и от консервирани люти чушки, домати, риба.
За да не се стигне дотам, при приготвяне на домашни консерви трябва да се спазва строга хигиена и да се знае, че бутолиновите спори издържат на кипене 4-5 часа.
От нищо нещо или как да сготвим старите консерви
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 56
- Регистриран на: ср апр 09, 2014 12:44 pm
- :: 188 рецепти от Meri_Popins
- :: 327 снимки от Meri_Popins
От нищо нещо или как да сготвим старите консерви
Добре дошли във моята страничка!
Обичам да готвя, да правя нови интересни рецепти. Обожавам българска, италианска, китайска и особено френската, Един по-здрав от мен за всички идиоти които ме изхвърлиха!
Обичам да готвя, да правя нови интересни рецепти. Обожавам българска, италианска, китайска и особено френската, Един по-здрав от мен за всички идиоти които ме изхвърлиха!
- mami48
- магьосник в кухнята
- Мнения: 6242
- Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm
Мери Попинс,много полезни съвети, сърдечно благодаря!
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 56
- Регистриран на: ср апр 09, 2014 12:44 pm
- :: 188 рецепти от Meri_Popins
- :: 327 снимки от Meri_Popins
Благодаря мила мамче!
Добре дошли във моята страничка!
Обичам да готвя, да правя нови интересни рецепти. Обожавам българска, италианска, китайска и особено френската, Един по-здрав от мен за всички идиоти които ме изхвърлиха!
Обичам да готвя, да правя нови интересни рецепти. Обожавам българска, италианска, китайска и особено френската, Един по-здрав от мен за всички идиоти които ме изхвърлиха!
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 15
- Регистриран на: съб яну 09, 2010 10:55 pm
- :: 33 рецепти от sweetnes
- :: 49 снимки от sweetnes
Много интересна тема! Аз гледам да не застояват консерви от минали години и да ги използвам навреме.
"" Истинските хора понякога си тръгват от живота ти, но никога и от сърцето ти ... ""
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 56
- Регистриран на: ср апр 09, 2014 12:44 pm
- :: 188 рецепти от Meri_Popins
- :: 327 снимки от Meri_Popins
Добре дошли във моята страничка!
Обичам да готвя, да правя нови интересни рецепти. Обожавам българска, италианска, китайска и особено френската, Един по-здрав от мен за всички идиоти които ме изхвърлиха!
Обичам да готвя, да правя нови интересни рецепти. Обожавам българска, италианска, китайска и особено френската, Един по-здрав от мен за всички идиоти които ме изхвърлиха!
-
- любител с ренде
- Мнения: 11
- Регистриран на: нед юни 14, 2020 3:50 pm
чудесен! Но не рискувам да използвам стари консерви, в смисъл, че когато изтече срокът на годност - страхувам се от отравяне