Здравейте
Обръщам се към вас с молба за съвет.
Имам няколко сача в къщи - големи и малки.
По принцип съм съвсем наясно с ползването на глинени съдове и имам доста серизна колекция от такива. Не робувам на митове относно ползването - че не се миели с вода и т.п. Наясно съм, че глината е хигроскопична, затова не мия с препарати, но съдовете ми са идеално чисти - измити с чиста вода. Ако нещо ми се захване за дъното - слагам вода в съда и я варя, докато налепът се отдели. Това отговаря на всички съветите относно хигиената, ползването и почиствнето на глинени съдове.
Но имам пробем, които не зависи от ползването - поне аз така мисля.
Сачовете още нови имаха черно-кафяво покритие, което да ги прави да изглеждат стари и апетитно-автентични. Това, което иначе се постига след дълги години на ползване. Не са гледжосани като гювечите. Повърхността не е запечатана.
Сега проблемът: Когато се нагрее, сачът мирише на изгоряла гума или подобна химична отрова. Почти изцяло съм сигурна, че това е, защото е намазан с чернилка. Миризмата става все по-силна, колкото по-силно е загрят сача. Не може да става въпрос за останки от олио или друго, тъй-като новите сачове миришат. Естествено изобщо не се решавам да готвя в тях и да тровя народа.
Та знае ли някой от вас - какво е това? Може би познавате някой грънчар, който да даде информация?
И дали е възможно да се намери сач, който да е оставен чист, а не да е замазан с чернилка? Ние имахме навремето точно такъв сач, с цвят на теракота, който се беше опушил и потъмнял от огъня, а не от някакви си бои.
Ще се радвам на инфрмации - и относно боята, и относно небоядисвани сачове
Благодаря ви предварително
Сач
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Сач
www.facebook.com/artandhobby
-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 10
- Регистриран на: чет яну 17, 2013 10:07 am
- :: 8 снимки от ada
Здравей, Алиана! Не зная от къде си закупила сача. Имам предположение, че самият материал, от който е направен, е с някакви примеси, неподходящи за термична обработка. Дано проблемът да има по - простичко обяснение. Но фактът, че с повишаване на нагряването, миризмата се усилва, ме притесни. Може би съм малко параноична...но след като открих, че онези симпатични бабки от планинските селца продават китайски боб като току-що бран от двора им, се притеснявам, че и китайски сачове циркулират из грънчарските ни дюкяни
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Здравей, Ада,
благодаря ти, че си ми обърнала внимание!
Сачът ми го донесоха от България, не зная къде е закупен. Както споменах, имам няколко и вече не помня кой точно от кого е донесен. Аз съм също много параноична по отношение на това с какво се храним - все пак и без друго с достатъчно отрови от околната среда има да се справя организма ни, поне това, което може да бъде предотвратено, го предотвратявам.
благодаря ти, че си ми обърнала внимание!
Сачът ми го донесоха от България, не зная къде е закупен. Както споменах, имам няколко и вече не помня кой точно от кого е донесен. Аз съм също много параноична по отношение на това с какво се храним - все пак и без друго с достатъчно отрови от околната среда има да се справя организма ни, поне това, което може да бъде предотвратено, го предотвратявам.
www.facebook.com/artandhobby
- Sirena
- магьосник в кухнята
- Мнения: 3898
- Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
- :: 17 рецепти от Sirena
- :: 171 снимки от Sirena
- Местоположение: Варна
Здравей, Рали. Не съм виждала такива сачове, може наистина да са от братски Китай Аз бих го изхвърлила, никак няма да му се мъча и да го вкарвам в правия път Все пък в това "нещо" ще се приготвя храна, не бих рискувала.
Поздрави
Поздрави
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."
- Lirinka
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1363
- Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
- :: 17 рецепти от Lirinka
- :: 727 снимки от Lirinka
Рали, привет и от мен!
Бих те посъветвала да го изхвърлиш, подкрепям Натали. Истинските сачове са кафяви, както си е глината.
Ако са изпечени както трябва са малко по тъмно кафяво, но не са мазани с нищо. Моят съвет е, като се купуват сачове да са от Троян - Троянската керамика от време оно. Те си дават сертификат и гаранция при правилна употреба.
Нашите сачове, гювечи са от там и нямаме никакъв проблем с миризми. Ползваме ги доста често.
Хубав ден, мила!
Бих те посъветвала да го изхвърлиш, подкрепям Натали. Истинските сачове са кафяви, както си е глината.
Ако са изпечени както трябва са малко по тъмно кафяво, но не са мазани с нищо. Моят съвет е, като се купуват сачове да са от Троян - Троянската керамика от време оно. Те си дават сертификат и гаранция при правилна употреба.
Нашите сачове, гювечи са от там и нямаме никакъв проблем с миризми. Ползваме ги доста често.
Хубав ден, мила!
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Наталка, Боби, Ада, благодаря ви, милички!
Да, точно така ще направя, макар че ми е криво
На вас ви е лесно да се снабдите с нови, но за мен е нещо много екзоточно, защото все трябва да намеря кой да ми го донесе. Пращали са ми по пощата, но пристигна на прах.
Гледах в сайт за троянска керамика, но не намерих сачове. Имат тави и ще си взема, защото пише, че може може да се ползват и във фурната, и на котлона! Някой има ли такава тава, да сподели впечатления ? ....
http://www.bgkeramika.com/%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8
Смятам от там да поръчам доста неща, а мъжът ми ще пътува през януари до България и ще ги вземе. Ако някой знае как да поръчам качествени сачове - моля за инфо
На всички лека нощ, приятни сънища!
Да, точно така ще направя, макар че ми е криво
На вас ви е лесно да се снабдите с нови, но за мен е нещо много екзоточно, защото все трябва да намеря кой да ми го донесе. Пращали са ми по пощата, но пристигна на прах.
Гледах в сайт за троянска керамика, но не намерих сачове. Имат тави и ще си взема, защото пише, че може може да се ползват и във фурната, и на котлона! Някой има ли такава тава, да сподели впечатления ? ....
http://www.bgkeramika.com/%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8
Смятам от там да поръчам доста неща, а мъжът ми ще пътува през януари до България и ще ги вземе. Ако някой знае как да поръчам качествени сачове - моля за инфо
На всички лека нощ, приятни сънища!
www.facebook.com/artandhobby
- Lirinka
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1363
- Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
- :: 17 рецепти от Lirinka
- :: 727 снимки от Lirinka
Рали,
има няколко фирми в Троян и околността. Разгледай ги и пиши на пощите им, те ще ти обяснят.
Действително в галериите им не са показани сачовете, но не значи, че не ги произвеждат и предлагат.
Сачове се купуват по рядко. Някои от фирмите си имат фирмени магазини и партньори из страната.
Хубава вечер!
има няколко фирми в Троян и околността. Разгледай ги и пиши на пощите им, те ще ти обяснят.
Действително в галериите им не са показани сачовете, но не значи, че не ги произвеждат и предлагат.
Сачове се купуват по рядко. Някои от фирмите си имат фирмени магазини и партньори из страната.
Хубава вечер!
-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 10
- Регистриран на: чет яну 17, 2013 10:07 am
- :: 8 снимки от ada
Рали, явно сме единодушни, че сачът е за кошчето Предлагам ти идейна, примерна алтернатива от холандски сайт, в раздел funcooking, а ти можеш да потърсиш подобни в немски сайтове.
http://m.blokker.nl/m20/nl/blknl/koken- ... er-bp-2961
Виждала съм и керамични за пици и арабски хлябове. Логиката на топлинната обработка е подобна.
Дано да съм била полезна. Поздрави от съседна Недерландия
http://m.blokker.nl/m20/nl/blknl/koken- ... er-bp-2961
Виждала съм и керамични за пици и арабски хлябове. Логиката на топлинната обработка е подобна.
Дано да съм била полезна. Поздрави от съседна Недерландия
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
Рали, дали не можеш да го "изгориш" това покритие? Сачовете не могат да се загряват до висока температура, но може би да го загряваш/оставяш да изстине няколко пъти докато спре да мирише и/или можеш да остържеш покритието?
Ако не стане и аз бих го изхвърлила.
Ако не стане и аз бих го изхвърлила.
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Боби, Ада, ще се възползвам от съветите ви.
Неви, пробвах, но не става. Вече е в боклука. Жалко
Неви, пробвах, но не става. Вече е в боклука. Жалко
www.facebook.com/artandhobby