Страница 11 от 26

Не сте единствени момичета

Публикувано: съб яну 23, 2010 8:30 pm
от desi96
:chef: Реших че трябва да заливам една торта с разтопен шоколад :chef: Домързя ме да се мъча с водната баня и реших че ще го сложа направо в микровълновата :roll: Чувала съм че и така става :roll: РеЗулТат :D Една храбра чиния отиде по реда си :/ И не ми стига това ... ами и шоколада се овъгли :x Така или иначе опрях до водната баня :x Скалъпих нещо и го публикувах :chef: Поне вкусно беше :clap: http://www.receptite.com/snimki.php?rec ... hoto=12815 така изглежда

КЕКСОВО ТЕСТО ПЪЛЕН ПРОВАЛ

Публикувано: чет яну 28, 2010 9:15 am
от zlat1111
Здравейте , кулинарки ....имам нужда от помощ ....всичко готвя и приготвам много вкусно ...но да направя сладкиши , кексове , и въобще този тип тесто ...винаги става ПЪЛЕН ПРОВАЛ....И това са много години опити поне от 15 г ....всяка година поне 3-4 пъти се пробвам отново и пак нищо ....като пека кекс вътре ми става като туткал/ сбито лепкаво ...никакво /, а от вън даже силно опечен...пека на 180гр.....дайте ми съвети като се разбиват продуктите колко време и на каква степен , там ли е грешката , или печенето ....колко време на колко градуса , фурната ми пече едновременно от долу и от горе, а можге би в мерките , като се каже ч.ч то има чаша и чаша , имам два размера в къщи с разлика от 40-50гр .Иначе от другото тесто да ви направя пити , тутманици , домашно точени баници , бухти , мекици ...всичко ...става супер .....но да направя кекс ...УЖАС...

здрасти

Публикувано: чет яну 28, 2010 11:27 am
от PassionFlower
Здравейте,Весели готвачи :) Аз съм по същия начин,правя без проблеми питки,месеници,баници и всякякви тестени изделия от рода на бухти,мекици,понички,но в кексовете не ме бива.Помня един път бях правила един кекс,отиде за кучетата на село..Единствено карамеленият кекс,който беше пуснат в сайта,ми се получи добре както на вид,така и на вкус.Отделно колко още провали съм имала...било то за застройки на супи,пресичала съм ги..от бабите знам как да ги застройвам дори и да са врели..Също така ми се е случвало да забравям,че готвя нещо.Примерно преди 2 седмици някъде бях сложила едни картофи да варя,а съм се отплеснала на компютъра и съм забравила за тях..Поедно време долавям миризма,леко странна,като на опушено..Отивам в кухнята и какво да видя :D :D :D Водата на картофите отдавна се била изпарила,картофите се опушили и залепнали на дъното на тенджерата..Голям майтап.Здраве да е.Да сме живи и здрави,пък другото ще се оправи.Няма безгрешни хора,нали затова сме хора,да се учим от грешките си. :chef: :love: :thumup: :D

Публикувано: чет яну 28, 2010 12:59 pm
от lu4a
При мен е обратно - кексовете нямат грешка, но тестените - питки, мекици пълен провал. Все ми се струва, че тестот е меко и слагам още брашно и накрая става като дърво. За това рядко се престрашавам. За прощъпулника на дъщеря ми реших,че е крайно време да се науча и започнах стъпка по стъпка всичко както пише- на вид я докарах, но с нея можеше да си чупя орехи. Изпотрошихме си зъбите, защото все пак трябваше да хапнем от нея.
Изображение

Публикувано: чет яну 28, 2010 4:51 pm
от ninka71
Здравейте!И аз да споделя моите провали.Още като дете,някъде 3-4 клас започнах да правя кексове.Правя е доста преувеличено,но се опитвах.И така, чета рецептата и я спазвам докато дойде ред на содата,нея или изобщо не я слагах или само щипка,тогава содата я имах эа нещо много гадно.Избирах най-голямата кръгла тава /така си мислех,че ще стане по-голям кекса/и го изпичах.Резуптата беше винаги един и същ-кекс като подметка! :D :oops: Е,да, но не се отказвах,особено като идваха бабки при моята баба и аз ги посрещах с още топлия кекс,а те като започнеха да ме хвалят:"Браво Нинка,браво,я колко сладък кекс си направила"и на мене ми се вдигаше адреналина и до вечерта правех още един...още по-голям :D :eek: и така.Сега вече ги майсторя,но понякога сложа повече брашно и прилича на сладък хляб :love: ,но много зависи и от печката.Аз от няколко месеца съм с нова,вярно много екстри,но докато й свикнах зор видях.Слагам кекса в почти топла фурна на 200 градуса и като леко се зачерви намалявам на 150-160 и така 40мин.,но понякога стават и по-бързо,то и от рецептата зависи :),но месени неща обожавам да правя,особено с мая и ми се получават СУПЕР!!!

Публикувано: чет яну 28, 2010 5:02 pm
от sladki64e
Много обичам да приготвям сладкиши, но често оставам разочарована. Вчера, дори още от по-предния ден, се захванах да правя торта Бялата Неделя. За пръв път ми беше да приготвям пандишпанов блат и не се получи. Но не се предадох - направих втори, но и той не стана сполучлив. Но аз упорита, тръгвам да сглобявам торта, но тя продължава да се "опъва". След като направих и последната стъпка - заливането с разтопен шоколад, канта от сметана, който трябваше да задържи шоколада започна да се втечнява. Но аз продължавам упорито да се боря с тортата - мажа, замазвам, по едно време вече ми се прииска да я хварля в коша, но като си спомних, колко труд хварлих се въздържах. Нямах вече време и настроение да правя нова торта, а бях решила за рождения ден на майка ми да сътворя нещо по-сложно и интересно. Надявах се поне да е вкусна. Не покри очакванията ми и от тази страна, но все пак я поднесох за празника. Най-важното беше, че я направих с много желание и любов :love: .
Ето я и моята торта "Черната Неделя" :chef:
Изображение

Публикувано: чет яну 28, 2010 7:38 pm
от Aliana
:)

Чета тук и откривам себе си в много от вашите патила :D

Но провалите често се дължат на окипазени рецепти, минали много преписвания. Единият спестил едно, другият друго - всеки каквото му се сторило маловажно, го пропуснал. Накрая липсват малки, но важни детайли. Или обясненията към цели работни стъпки.

Скоро, преди седмица, правих едни берлинери без яйца по една рецепта от немски сайт, в който също се записвам от дълго време. Прочетох съставките, видях, че ги имам всички и започнах. Нооооооо, тестото изобщо не можа да стане тесто, остана на трохи. Долях още мляко. То пък остана по повърхността, месих, месих, докато ръцете ме заболяха. Трябваше да втаса за 45 минути. На моето му трябваха 3 часа, докато поне малко се поиздуе. От там нататък мина без проблеми, станаха и страшно вкусни (ще сложа рецептата като имам време), но причината беше, че авторът беше писал само МАСЛО, а то е трябвало да е стопено. Само този малък детайл ми взе здравето. Ама и аз, с упоритост, граничеща с инат, не се предавам - малкото казва: Лельо, ам-ам! Големият ме гледа в ръцете - как да се предадеш?
Написах му унищожителен коментар, на когото не е отговорил още :thumdown:


Което също се научих да избягвам - обяснения за замесване, в които пише: всички продукти се смесват! Като пише така, изобщо ги подминавам. Като се има пред вид, че даже и температурата на продуктите може да е важна, а авторът не си е направил труда да опише смесването - нямам им доверие........

Пожелавам ви по-малко провали, а тези, които въпреки всичко неминуемо ще се случват - да се посмеем, даже ако никак не е смешно!

Желая ви приятна вечер!


:flow2: :flow2: :flow2: :flow2: :flow2: :flow2: :flow2: :flow2:

Публикувано: чет яну 28, 2010 8:09 pm
от quick_v
Аз пък с кексове,с торти,със сладкиши или с тестени неща нямам никога проблем,винаги ми стават сполучливи,но при мен нещата никога не се получават с приготвянето на месо :( или става голямо дърво или безвкусно,абе с една дума "гадно"никакво месо не мога да сготвя така че да си оближеш пръстите :oops: едва ли не заради моят проблем с мръвката в нас сме на принципа"Пениш се не пениш,ке те ядем,пари съм давал" :D
  • Е ако някой мойе да ми помогне със съвети за обработка на всякъкъв вид месо ще съм му безкрайно благодарна :)
[/list]

Публикувано: чет яну 28, 2010 9:19 pm
от Makaweli
Здравейте,
Да споделя и аз моя опит. Още като млада булка свекърва ми ми каза тънкостта на печене на кексово тесто, която овладях и съм й много благодарна.
Печивото се слага в студена фурна, включва се само отдолу на 200-220 градуса /на степен 3/. Пече се докато тестото започне да се надига, тогава се включва и горното нагряване /температурата не се променя/. След като се зачерви печивото ако тестото все още лепне по клечката се изключва горното нагряване, слага се отгоре лист хартия и се пече само отдолу докато спре да лепне по клечката при проверка за готовност. Аз обикновено когато се зачерви отгоре дори и да лепне лекичко, изключвам фурната и оставям печивото в нея още известно време - от топлината то се допича. Това му помага и да не се слегне ако веднага се извади от горещата фурна.

А на Веси за печенето на месо - съвета ми е да го мариноваш предварително. Когато сложиш месото за печене задължително освен мазнината се добавя вода /може бира или вино - според месото/, която да не го покрива напълно, но примерно да е на 2/3 от дебелината на месото /надявам се да го казвам разбираемо/. Течността помага на месото да не изсъхва при печенето и се изпарява докато се изпече месото.

Успех :thumup:

Публикувано: чет яну 28, 2010 9:56 pm
от gigi.2000
Аз мисля,че за да не се ''прецака'' месото при печене,трябва да се сложи в загрята фурна,скара,тиган или каквото и да е.И,да,маринатата е важна,винаги мариновам.