И аз се включвам (отново) в тази тема. Случката се случи преди няколко дни, но това няма значение...
Една вечер бяхме решили с Неви да направим 2 неща -
Тахан халва и
Камембер със сос от червени боровинки и круши. Бяхме доста заети преди това и с голямо нетърпение чакахме свободната вечер, въоръжени дори с нов сладкарски термометър за халвата.
В началото нещата бяха наред - дори сиропа за халвата се получи супер. Свалихме го от огъня и тъкмо му се радваме какъв е гъст, а в това време сложихме тахана да се затопля. Явно котлона е бил твърде топъл и докато се усетим тахана леко замириса - по дъното залепна и загоря. За да не се наложи да го хвърляме (и него и сиропа, нямахме втори буркан тахан) решихме набързо да изсипем тахана в сиропа, без да обираме залепналото по дъното, преди да е загоряло повече. Сипваме, добавяме ядките (2 ч.ч. обелени, нарязани и запечени бадеми = 1 час работа) и... сместа явно е била твърде гореща - пресече се и стана на... прах
Сместа все пак я изсипахме в приготвената форма... естествено не стана на халва, резултата беше суха смес с вкус на халва и ядки в нея... много вкусно, но не каквото трябваше
Второ полувреме - десерта с камембер... Плънката - супер, хайде да го слагаме в бутер тестото и да печем, отваряме камерата, а там - бутер тесто няма... :cursing: при всичкото очакване и приготовление никой не се е сетил да провери дали има тесто вкъщи. Вече беше късно и не ни се ходеше до магазина (а и настроението беше :x ) - оставихме плънката за следващия ден. Купихме тесто, затоплихме плънката, слагаме сирене, плънка, сирене, увиваме - всичко по план, радваме се. Неви дори изряза листенцата и топченцата за украса, слагаме ги и хайде да мажем с яйце... След първото мацване с жълтък се усети, че нещо яйцето е развалено
Попихме със салфетка намазаното, изхвърлихме яйцето и го пекохме без да го намазваме... В крайна сметка десерта беше супер, може би заради хубавия камембер, но приготвянето беше изключителен провал