Страница 19 от 26

Публикувано: пон юли 05, 2010 3:33 pm
от zornib4a
Вчера започнах да правя кекс.Всеки път когато правя кекс го правя по един и същи начин но този път нестана.От горе се изпече от доло също но вътре беше втеклен.

Топене на шоколад в микровълнова

Публикувано: ср юли 07, 2010 1:28 pm
от ma_rri_na
Здравей деси96,

Винаги топя шоколада в микровълнова, защото когато го топя на водна баня винаги, по правилото на Мърфи в шоколада влиза вода и се пресича.
Първо - шоколада трябва да е начупен на малки парченца . Слагаш винаги 1/2 от шоколада, който искаш да топиш.
Второ - използвам стъклени купички от Дуралекс или Аркопал.
Трето - винаги настройвам микровълновата на най - малко минути. След 30 секунди отварям микровълновата и разбърквам. Ако няма достатъчно разтопени парченца шоколад разтапям за още 30 секунди и т.н.
Шоколада не трябва да ври!
След като се е разтопил шоколада в купичката го изкарвам и добавям и останалата част от шоколада и бъркам, докато се разтопи и той. Прибавя се само масло за блясък и то след като си разтопил шоколада. Ако е нужно преди да добавиш маслото затопляш пак шоколада за 15-20 секунди.
Гледах Звездев да топи шоколад на водна баня в специална стъклена каничка с издължено и тясно гърло, но на сайта му за он лайн търговия не намерих такава .
Не се отказвай, пробвай с малко количество. Ако се пресече добави захар , сухо мляко и масло и си направи течен шоколад за намазване на филийка. :) или прибави какао и захар, разбъркай добави гореща вода и мляко, ванилия и канела/ ако харесваш/ - получава се разкошна шоколадова напитка / hot chocolate / - по хубав сухите смеси в пакетчета :) .
Ако вместо мляко добавиш лъжица ликьор или коняк , малко топло кафе и сложиш сметана от горе - коктейла за студените дни е готов :wink:

Публикувано: чет юли 08, 2010 12:06 pm
от desi96
Много ти благодаря , ma_rri_na :) Ще пробвам в скоро време като правя торта и ще пиша за резултата :chef:

Публикувано: нед юли 11, 2010 6:52 pm
от bibi
Здравейте весели готвачи,въпреки провалите :D ,ще се включа и аз тук.Подариха ми форма за мъфети,но вече два пъти ми залепват.Опитах и с хартия за печене-пак не стана,изваждам ги на половина,като втората половина я изстъргвам от дъното :D Ако някой може да ме посъветва щесъм му много благодарна,искам да стигна до успех.Благодаря предварително!

Публикувано: нед юли 11, 2010 10:04 pm
от MIKO
:beer:

Публикувано: нед юли 11, 2010 10:55 pm
от STELKINA
bibi формичките силиконови ли са ако да явно нещо от самия силикон . Аз пилзвам силиконови за торта , кекс и т.н. на фирмата tupperware но никока не съм имала проблеми и не съм ги мазала с нищо макар , че на някои пише да се намокрят с вода преди употреба

Публикувано: пон юли 12, 2010 10:37 am
от xevi
bibi, и в моята форма понякога залепват и затова винаги я намазвам съвсем леко с мазнина. Освен това не ги вадя веднага, а оставям 5 минутки да изстинат и като ги вадя избутвам самата форма отдолу.

Публикувано: пон юли 12, 2010 3:32 pm
от guarinociro
Според мен,намали долния реотан на фурната,пе4и на по ниски градуси,може там да е проблема.

Публикувано: ср юли 14, 2010 8:38 pm
от bibi
Формата е тефлонова( поне така пишеше на етикета),но ще опитам пак.Благодаря на отзоалите се!

Публикувано: чет юли 15, 2010 6:23 am
от aglaia_007
Сори,че се намесвам,но защо не пробваш да намазниш леко формичките и да ги поръсиш с брашно?Аз винаги така правя,когато пека кекс или мъфини. И двете ми форми, и тази за мъфините,и тази за кекса са ми тефлонови,но никога не ми е залепвало :) !