Страница 21 от 26

Публикувано: съб авг 28, 2010 2:03 pm
от tillia
Изрично погледнах срока на годност на желатина - 2012 година. Във видеото Иван Звездев обясни, че това количество е за 500 мл течност, така че става точно за количеството пюриран пъпеш /диня/. Не запазих пликчето, за да видя коя е фирмата производител. Нямаше и упътване за приготвянето на желатина, но стриктно изпълних обясненията на Звездев. Аз също мисля, че причината е в желатина, защото сместа не се стегна поне малко. Съжалявах, че не съм опекла чийзкейка, както другите, но в края на краищата това е придобит опит.
Надявам се да има още мнения по въпроса. :chef:

Публикувано: съб авг 28, 2010 2:16 pm
от melek
Да ви се похваля и аз :P

Вчера направих телешка супа.Застроих я с яйце и кисело мляко и започнах да чистя. Да ама съм забравила да изключа котлона :oops: и когато реших да я пробвам :shock: :eek: ужас :yup: :yup: :yup: Застройката беше станала на вода със снежинки от белтъка :x Гадост голяма :shock:

Имам и други бисери ама друг път за тях :P

Публикувано: нед авг 29, 2010 11:15 am
от Aliana
Ина, ако имаш още от желатина, пробвай да желираш малко вода. Ако се получи (и ако не се получи), знаеш в кое е причината.
Има плодове, които не могат да се желират - ананас например. Незнам, дали и с пъпеша е така.
Но това не обяснява горчивия вкус... Киви, комбинирано с млечни продукти, горчи. Но пъпеша не, аз съм правила с кичело мляко и мюсли и никога не е горчал...... Първата ми мисъл беше изкуствения подсладител. Може комбинацията от всичко да е дала тези неприятни странични ефекти... ?

Публикувано: ср сеп 01, 2010 4:51 pm
от ma_rri_na
Аз желирам различни неща, вярно не много често, но имам известен опит.
Горчивия вкус най - вероятно е от изварата. Случвало ми се е да взимам такава извара, която когато я смеся с някой друг продукт - с лимон например за торта тирамису , да започне да горчи.
Въпроса с желатина е по различен, зависи каква марка си купила -най - добре става с Д-р Йоткер - за 500 ml течност , ако е български на пакетчето пише съотношението, като то варира за по течен или по твърд и т.н - аз винаги се презапасявам т.е намалявам количеството течност със 100 - на милилитра.
Срока на годност, мисля че не играе голяма роля за желатина , но все пак е препоръчително да не е стар. Ако не се желира след като сте го разтопили, тогава просто сте го притоплили - т.е температурата е била прекалено висока.

Публикувано: пет сеп 03, 2010 2:57 pm
от tillia
Благодаря на всички, дали своето мнение. Не се отказвам и пак ще пробвам. В изварата сложих малко настъргана лимонова кора /от половин лимон/. Може би, както пише Марина, да е от това /специално за леко горчивия вкус/. Ще опитам да желирам само пъпеш. Ако не стане, тогава Рали е права - не всичко може да се желира. :?

Публикувано: пон сеп 06, 2010 5:36 pm
от mimsi
Вчера нарязах един пъпеш ( "медена роса" - според търговеца )на малки парчета.Посипах със захар и оставих да пусне сок за около 2 часа.Добавих предварително накиснат във вода и разтопен желатин.След определено време престой в хладилника се желира и се получи невероятен десерт!
Аз да споделя една своя неволя! Когато правя блатове за торта или майонезения сладкиш (от днес) все се издуват при печенето по средадата и след това стоят криви.А майонезения сладкиш като го обърнах се разцепи на две.
Дайте идея как процедирате за да не се издуват така!
Пробвах преди да сложа тавата във фурната да изтикам сместа към краищата на тавата,за да остане вдлъбнатина в средата.Обаче и това не помогна!
Чакам съветите ви!Моооля!

Публикувано: ср сеп 22, 2010 9:15 pm
от pow
Не се притеснявайте, ако не ви се получи дадено ястие по рецепта на господин Звездев. При него шоуто е повече отколкото кулинарията, от екрана изглежда добре, но вкъщи в кухнята нещата стават различни. Следвал съм дословно негова рецепта за боб на фурна и така, както той я направи, се получи изключително безвкусно ястие. Добре че имах едно наум и оптитах манджата преди да я сложа да се запича и навреме успях да я направя приятна за консумация. От предаването на Иван Звездев може да почерпя идея, но не и да го следвам дословно - лично мнение.

Поздрави.

Публикувано: ср сеп 22, 2010 10:40 pm
от melek
Мimsi и при мен често става така с блатовете :shock: След като е готов блата го обръщам обратно,така че издутата горна част остава отдолу. :D Така поне горния блат е равен :P А и от тежеста на тортата долния блат спада малко :oops: Слагам малко набухвател,за да не се издуват толкова много блатовете.Пека ги поотделно,защото не ме бива в рязането :oops: Едва ли ти помогнах,но нямам друга идейка.

Провaл в кyхнятa

Публикувано: ср сеп 22, 2010 11:42 pm
от mamcheto61
:thumdown: И aз cъм имaлa доcтa провaли в кyхнятa кaто зaгорялa и прecолeнa мaнджa,пропycкaлacъм някой продyкт в дaдeнa рeцeптa,a пък нaй-рeдовно изкипявaм млякото,нa котлонa мy ce изcтъргa боятa от чиcтeнe.Но двa cлyчaя имaм кaто млaдa бyлкa зa които и до днec в ceмeйcтвото ощe мe бъзикaт.Омъжих ce нa 17 години и нe знaeх дa готвя въобщe.Кyпих cи готвaрcкa книгa "Нaшa и cвeтовнa кyхня"зa дa ce yчa дa готвя,мaкaр чe товa го вършeшe cвeкървaми.Вeднъж eтървa ми мe помоли дa глeдaм двeтe cи плeмeнници и aз c готвaрcкaтa книгa y тях.Момичeтaтa бяхa eднaтa 1,eднaтa 2 клac.Рaзглeждaт тe голямaтa книгa c хyбaви кaртинки и кaто кaзaхa:"Чинкe,що нe нaпрaвиш цeлyвки?",и aз кyрнaз по рeцeптaтa,бия бeлтъци c тeлтa,тогaвa нямaшe и микceри,c фyнийкa от лиcт нa cп."Отeчecтво"шприцовaм цeлyвки,мятaм във фyрнaтa,нaдyвaт ми ce ония ми ти цeлyвки,в тaвaтa и cлeд 5ceкyнди,цeлyвкитe cпихвaт и от тях оcтaвa caмо eднa бялa ципa.30 години от тогaвa товa ми бeшe първия и поcлeдния опит зa прaвeнe нa цeлyвки.Дрyгият ми cлyчaй e c приготвянe нa "Пряcнa питa"-cодeнa питкa.Моятa eтървa я прaви много чecто и когaто отидeм нa гоcти,докaто ceднeм и cи пиeм рaкиятa,тя я зaмecвa и по някоe врeмe я донacя топлa, топлa и cъc cирeнцe и шaрeнa cол-eлaтe ни вижтe.И aз рeших дa я нaпрaвя.Cпaзих точно рeцeптaтa,но нe cпaзих ycловиeто зa yмeрeнa(150°)фyрнa.Мeтнaх я aз нa 200°,дa ce опeчe по-бързо.E,опeчe ce,aмa кaкво ce полyчи-отгорe корa,отдолy корa поcрeдaтa нищо нямa,кyхо кaто бyхтa и нa вcичкото отгорe корaвa можe дa тe yбиe aко тe yдaрят c нeя,дaжe и кyчeто нe можa дa я ядe,чe мy я киcнaх c водa.Товa ca моитe нaй-cмeшни(мaкaр,чe тогaвa ми ce рeвeшe)провaли в кyхнятa.Но тaкa,човeк ce yчи от грeшкитe cи. :eek:

Публикувано: чет сеп 23, 2010 8:43 pm
от tillia
Мариянче, разсмях се от сърце! :lol: Но си съвсем права - човек се учи от грешките си. Не вярвам някоя от нас поне една такава случка да няма в готварските си опити. :P