Страница 6 от 26

Публикувано: пон юли 20, 2009 10:12 pm
от reni55
Мимси, едното е свински муцунки....
Аз вече НЕ купувам бутер тестото на Бела - то така се обезформя при печенето......
Галка, какво стана с кекса?

Публикувано: пон юли 20, 2009 10:24 pm
от Galya68
Ами на вкус е страхотен,само дето не ми се надигна много.Като гледах снимките ,дето са качени,моят е на половината.То е ясно,че сте има "поправка" :D :D

Публикувано: пон юли 20, 2009 10:26 pm
от reni55
Важно е, че ще се изяде....
Ти да не си сложила пресни плодове и затова да не се е надигнал....

Публикувано: вт юли 21, 2009 1:07 am
от Galya68
Не,сложих само орехи и стафиди.Аз си мисля,че може да е от бакпулвера,защото беше малко старичък.

Публикувано: вт юли 21, 2009 9:14 am
от mimsi
Досега нямам нещо направено с бакпулвер и да е станало както трябва.Затова вече твърдо отбягвам рецепти с него.

Публикувано: вт юли 21, 2009 3:30 pm
от Galya68
А може ли да се замени бакпулвера с друг набухвател?Идея нямам,но наистина когато правя нещо с бакпулвер все не става както трябва.

Публикувано: вт юли 21, 2009 4:11 pm
от mikkey
reni55 написа:Деси, на 1,200 кг картофи сложих 3 яйца и повече от 150 гр брашно,но тестото си лепнеше.Пробвах с намаслени ръцъ - Не, с мокри - пак Не.....може от сорта да зависи....
Сложила си прекалено много яйца. Слага се само едно...тогава няма нужда и от брашно и НЕ слагай мазнина ( олио, масло) в сместа. Опитай и ще видиш, че ще станат :) Успех!

Публикувано: вт юли 21, 2009 5:45 pm
от reni55
Мики, благодаря за съвета!
Ще пробвам да видя дали ще се получат.

Публикувано: ср юли 22, 2009 8:50 am
от mikkey
Galya68 написа:А може ли да се замени бакпулвера с друг набухвател?Идея нямам,но наистина когато правя нещо с бакпулвер все не става както трябва.
Бакпулвера се заменя с 1 ч.л. сода бикарбонат + 1 ч.л. оцет. Слагаш содата в някаква малка купичка и я "погасяваш" с оцета. Сместа шупва и почти се изпарява за секунди. Сипваш я в тестото и продължаваш със останалие продукти.

Иначе аз винаги ползвам бакпулвер на Д-р Йоткер и никога не съм имала проблеми. Ако нещо не бухне както трябва, проблема е в начина на печене. Кексове и печива винаги се пекат на около 170-190С като формата се слага на 1-во или 2-во ниво във фурната, а се загряват и двата реотана, а не да се слага първо на долен, после на горен да се доизпича.
Освен това не трябва да се отваря фурната докато не се изпече видимо десерта..т.е докато не е придобил златист цвят. След това се проверява готовноста му с клечка за зъби, ако е влажна, значи трябва да се допече, ако е суха се изключва фурната и се вади сладкиша максимум до 1-2 минути, защото в горещата фурна продължава да се пече. Опитайте с тези съвети и ще видите, че ще се получи. :chef:

Публикувано: чет юли 23, 2009 3:22 pm
от Galya68
Благодаря за отговора!Наистина причината може да е в печенето,но така пишеше в рецептата-първо на долен реотан,а след това се включва горният.И на мен ми се видя странен този начин на печене,но спазих упътванията.Е,поне ще знам за следващият път... :chef: