Страница 1 от 1

Магданоз

Публикувано: пет дек 19, 2008 7:17 pm
от Aliana
Здравейте!


Току що прочетох, че Магданоза се наричал още Мерудия.

Досега бях сигурна, че Мерудия е смес от сушени подправки и се използва само при вече готови ястия, не се готви или пържи.

Какво ще кажете, чували ли сте за това?



Поздрави!

Публикувано: пет дек 19, 2008 7:31 pm
от tsura_78
Да,аз го наричам магданоз или мерудия.Баба ми помня използваше повече наименованието мерудия.

Публикувано: пет дек 19, 2008 7:43 pm
от neli.mag
За всяка подправка у нас има толкова много наименования! Наистина понякога е трудно да се ориентираш - мащерка - :D бабина душица :D

Публикувано: пет дек 19, 2008 9:00 pm
от magi71
Аз винаги се колабая как да му викам - магданоз или мерудия! :D

Публикувано: съб дек 20, 2008 6:36 pm
от Aliana
Има ли някой от вас тълковен речник? Как е написано там?

Публикувано: съб дек 20, 2008 11:40 pm
от BABY
Aliana виж в гуглето.В интерес на истината аз мислех че магданоза си е магданоз или майданоз/както му казваше моята баба/ ,а мерудията е шарена сол от няколко съставки.Но се оказа че и на магданоза му викат мерудия :?: :?: :?:

Публикувано: нед дек 21, 2008 3:09 am
от Aliana
Магданоза е арабска дума (maqdоunis), която турците са направили на maydanoz, а ние от тях на магданоз. Така че баба ти е по-близо до извора :) .

Мерудия при нас е също шарената сол.

Но една от най-големите страници в нета http://www.uni-graz.at/~katzer/germ/Petr_cri.html дава и мерудия като българско име за магданоз. Та това много ме учуди.
Аз му написах мейл и го поучих здраво, та чак после се сетих да питам и тук. Сега ме е срам да си отворя пощата, кой знае как ме е наредил! :oops:

Ама карай, ще си връщам думте, няма начин :cry:

Поздрави!