Страница 1 от 1
Магданоз
Публикувано: пет дек 19, 2008 7:17 pm
от Aliana
Здравейте!
Току що прочетох, че Магданоза се наричал още Мерудия.
Досега бях сигурна, че Мерудия е смес от сушени подправки и се използва само при вече готови ястия, не се готви или пържи.
Какво ще кажете, чували ли сте за това?
Поздрави!
Публикувано: пет дек 19, 2008 7:31 pm
от tsura_78
Да,аз го наричам магданоз или мерудия.Баба ми помня използваше повече наименованието мерудия.
Публикувано: пет дек 19, 2008 7:43 pm
от neli.mag
За всяка подправка у нас има толкова много наименования! Наистина понякога е трудно да се ориентираш - мащерка -
бабина душица
Публикувано: пет дек 19, 2008 9:00 pm
от magi71
Аз винаги се колабая как да му викам - магданоз или мерудия!
Публикувано: съб дек 20, 2008 6:36 pm
от Aliana
Има ли някой от вас тълковен речник? Как е написано там?
Публикувано: съб дек 20, 2008 11:40 pm
от BABY
Публикувано: нед дек 21, 2008 3:09 am
от Aliana
Магданоза е арабска дума (maqdоunis), която турците са направили на maydanoz, а ние от тях на магданоз. Така че баба ти е по-близо до извора
.
Мерудия при нас е също шарената сол.
Но една от най-големите страници в нета
http://www.uni-graz.at/~katzer/germ/Petr_cri.html дава и мерудия като българско име за магданоз. Та това много ме учуди.
Аз му написах мейл и го поучих здраво, та чак после се сетих да питам и тук. Сега ме е срам да си отворя пощата, кой знае как ме е наредил! :oops:
Ама карай, ще си връщам думте, няма начин
Поздрави!