Здравейте!
Тъй като срещам трудности при някои описания на рецепти, ви моля за обяснение.
Как се казва новороденото на кравата до едногодишна възраст?
Когато се каже телешко, се разбира тъмното, червено месо, което има нужда от дълга топлинна обработка.
Месото от младите животни е светло, като свинското, много крехко, има съвсем различен вкус и му е достатъчна кратка топлинна обработка, като прочутият Виенски шницел.
Прясно месо от младото животно, истинското Телешко : http://www.ama-marketing.at/index.php?i ... =1&print=1
А тук това, на което се казва телешко, а което всъщност е говеждо: http://www.marions-kochbuch.de/zutat/rindfleisch.htm
Благодаря!
Ралица
* Поправката след като се уточнихме за телешко и говеждо според възрастта на животното. Моят въпрос трябваше значи да е " Как се казва телето, след като навърши година"?
Телешко и телешко
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Телешко и телешко
Последна промяна от Aliana на ср яну 21, 2009 1:51 pm, променено общо 1 път.
www.facebook.com/artandhobby
- lubopitka
- магьосник в кухнята
- Мнения: 175
- Регистриран на: пон дек 29, 2008 3:26 pm
- :: 5 рецепти от lubopitka
- :: 61 снимки от lubopitka
Aliana написа:Здравейте!
Как се казва новороденото на кравата до едногодишна възраст?
Теле
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти:
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти:
Ами Рали,кой ти казва кога е заколено животното,та да знаеш какво е месото? Но всички му викаме телешко,като се доверяваме на продавача или доставчика.Има хора които може би го познават като го видят.Който се занимава с животни например.Аз лично не мога Пък и у нас много,много не се яде телешко
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Бейби, разбрах!
Измама.
Телешкото месо, действително от младо животно, е светло. И струва от двойно до тройно повече от тъмночервеното месо, което е говеждо, от жовотни над една година. (Линковете горе)
Има ястия, които се правят само от говеждо, като например това, на което му се вика Телешко варено, и всякакви супи, чорби.
Месото от младото животно е съвсем крехко, направо е грехота да го хвърлиш за час - час и половина в тенджерата.
Също и Румпстек е от говеждо.
Измама.
Телешкото месо, действително от младо животно, е светло. И струва от двойно до тройно повече от тъмночервеното месо, което е говеждо, от жовотни над една година. (Линковете горе)
Има ястия, които се правят само от говеждо, като например това, на което му се вика Телешко варено, и всякакви супи, чорби.
Месото от младото животно е съвсем крехко, направо е грехота да го хвърлиш за час - час и половина в тенджерата.
Също и Румпстек е от говеждо.
www.facebook.com/artandhobby
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти:
- magi71
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1507
- Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
- :: 537 рецепти от magi71
- :: 950 снимки от magi71
- Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Маги, няма нищо лошо в това, месото да е говеждо. Даже и 2 и 3-годишни животни да са. Само че като е така, искам да го знам. Аз често купувам тъмно месо, за гулаш например.
Но когато искам да панирам шницел, с удовоствие плащам повече за месо от теле-сукалче.
Ако, както сега разбрах, плащам постоянно една цена и си мисля, че е телешко, много ще ме е яд.
Бифтек, Beefsteak, е шайба от филето, от Ростбифа или от задницата на говедото. Roastbeef е месото между ребрата и хълбока на животното. Също и ястия от смляно говеждо месо биват наричани Бифстек. Това, което аз съм яла, е било винаги тъмно месо. В което няма нищо лошо, само да не ми го продават за цената на сукалчето.
Както писах горе, светлото месо има съвсем друг вкус и кансистенция.
Каймата, която в БГ се нарича Телешка, тук се казва Rindergehacktes. Т.е. говеждо. Затова се бях объркала.
Но когато искам да панирам шницел, с удовоствие плащам повече за месо от теле-сукалче.
Ако, както сега разбрах, плащам постоянно една цена и си мисля, че е телешко, много ще ме е яд.
Бифтек, Beefsteak, е шайба от филето, от Ростбифа или от задницата на говедото. Roastbeef е месото между ребрата и хълбока на животното. Също и ястия от смляно говеждо месо биват наричани Бифстек. Това, което аз съм яла, е било винаги тъмно месо. В което няма нищо лошо, само да не ми го продават за цената на сукалчето.
Както писах горе, светлото месо има съвсем друг вкус и кансистенция.
Каймата, която в БГ се нарича Телешка, тук се казва Rindergehacktes. Т.е. говеждо. Затова се бях объркала.
www.facebook.com/artandhobby
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 225
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 1:20 pm
- :: 138 рецепти от zuzkoto
Рали, от година, може би и повече купувам телешко, което е със много светъл цвят. На етикета пише, че месото е от малко теле- сукалче. Наистина цветът му е коренно различен от телешкото/говеждо месо. По цвят прилича на агнешкото. Това телешко тук е с около лев по-евтино от другото. Наистина е много младо понеже увира за нула време.