Страница 1 от 1

Палачинките по света - 2

Публикувано: нед окт 07, 2007 3:41 pm
от vg
Не можем да завършим темата за палачинките без да споменем и една друга, доста популярна разновидност като руските блини. Смята се, че те са имали ритуално значение за ранните славяни в пред-християнските времена, символизирайки слънцето със своята кръгла форма и традиционно са били приготвяни в края на зимата в чест на прераждането на новото слънце.
Класическите блини се приготвят с тесто, в което има мая и се оставя да втаса, а точно преди пърженето им в тестото се налива студена или вряща вода или мляко. Съществуват три основни начина за сервиране на блините: могат да се ядат без никаква добавка, като в този случай в тестото се слага нещо допълнително, например настъргани картофи, ябълки или стафиди, или пък да са намазани с масло, кисела сметана, сладко или хайвер и навити, а също така с плънка от сладко, плодове, картофи, сирене, месо, гъби, лук и други, сгънати като плик и отново запържени или опечени. Освен в Русия блините са особено популярни в Украйна и Полша.
В Китай пък приготвят нещо, което повече наподобява баничка, но пак се нарича палачинка и има за плънка зелен лук. За разлика от истинската палачинка, която познаваме, този вид се приготвя от истинско твърдо тесто се оформя по-поразличен начин, като се разточва веднъж на палачинка, после се навива на руло с плънката вътре, което на навива на охлюв, който пък от своя страна се разточва на палачинка отново.
Плоските хлябове, към които спадат и палачинките, присъстват в почти всяка кухня по света и въпреки, че в последните три теми се опитахме да ви представим няколко от по-популярните по нашите кулинарни ширини варианти, това беше само един бегъл поглед в тази област.

Блини
Палачинки със зелен лук