Страница 2 от 3
Публикувано: пон авг 24, 2009 3:24 am
от tsura_78
браво и на мен много добре ми идват тези мерителни еденици...
Публикувано: пон авг 24, 2009 9:58 am
от mimsi
Браво,много полезна информация!Сега се чудя дали този списък да си ламинирам и да го ковна на стената в кухнята или да си купя кухненска електронна везна!!! :shock:
Публикувано: пон авг 24, 2009 11:59 am
от zai4e_kate
Публикувано: пон авг 24, 2009 2:26 pm
от Pavel
Да вмъкна едно уточнение: в България 1 ч.ч. е 200 мл, както май и в Европа.
Обаче, в по-голямата част от англоезичния свят (САЩ, Англия, Канада, Австралия) под "
1 cup" се разбират
250 мл.
Разликата не е много голяма, но не е зле да се има предвид при превеждане на рецепти от английски
Публикувано: пон авг 24, 2009 6:14 pm
от SweetyPie
Pavel написа:Да вмъкна едно уточнение: в България 1 ч.ч. е 200 мл, както май и в Европа.
Обаче, в по-голямата част от англоезичния свят (САЩ, Англия, Канада, Австралия) под "
1 cup" се разбират
250 мл.
Разликата не е много голяма, но не е зле да се има предвид при превеждане на рецепти от английски
Американската cup е 237мл.
Публикувано: вт авг 25, 2009 4:44 am
от Pavel
Да... права си
Ето какво може да се прочете в
уикипедия:
(пускам само най-същественото, който иска може да чете подробно на посочената страничка)
- няма международен стандарт, 1 ч.ч. (1 cup) варира между 200 и 284 мл
- в повечето бивши английски колонии и Великобритания се използва "imperial cup" = 284 мл
- в Австралия, Канада и Нова Зеландия се използва "metric cup" = 250 ml
- в САЩ традиционната е 237 мл, а дефинираната по закон за обозначения на етикети и т.н. е 240 мл
Публикувано: ср авг 26, 2009 11:25 pm
от Galya68
Тук,в Испания също е 250мл./има се предвид,така наречената водна чаша/.Аз лично предпочитам мерките да са в мерни единици,а не в чаши и лъжици,защото вече има толкова видове посуда и наистина има разлика във вместимостта на различните модели,особено за лъжиците.Но като гледам масово се използват в цял свят и така сме свикнали иначе трябва се запасим с кухненска везна.
Публикувано: чет яну 28, 2010 8:20 am
от mimsi
Дали тази тема не може да се сложи някак напред и да си стои постоянно в полезрението.Много е полезна и вярвам ще е в помощ на много опитни и неопитни кулинари.
Аз често се ровя из форума,докато я намеря!Отнема ми време,което все ми е в недостиг!
Публикувано: чет яну 28, 2010 9:09 am
от lu4a
Публикувано: пет яну 29, 2010 3:22 pm
от galia74
Тези мерки са много полезни и аз всеки път се ровя да търся,благодаря ви момичета.