Кускус
Публикувано: чет фев 12, 2009 4:57 pm
Кускус (Couscous - поради френското влияние в страните, от където произхожда, това е най-честата форма на изписване от арабски كسكسي,) е основната храна в страните от северна Африка.
Грис от твърда пшеница бива навлажнен и стрит на малки зрънца (1 мм), които се сушат на слънце и при приготвянето се варят във висяща над ястието решетка, под капак. Цялата тенджера се казва кускусиера - тенджера, плоска широка решетка, капак.
Кускус се нарича цялото ястие, както при нас е яхния, което е с много лук.
Ястия, при които кускуса е приготвен отделно, имат други имена, като например Табуле - салата от студен кускус, варен на пара без ястие под него.
Единсвено турците наричат малката ситна паста също кускус, но поне му казват макарон-кускус.
В Италия тази паста се казва темпестине, а малко по-едра (като българските) се казва гратини.
Грис от твърда пшеница бива навлажнен и стрит на малки зрънца (1 мм), които се сушат на слънце и при приготвянето се варят във висяща над ястието решетка, под капак. Цялата тенджера се казва кускусиера - тенджера, плоска широка решетка, капак.
Кускус се нарича цялото ястие, както при нас е яхния, което е с много лук.
Ястия, при които кускуса е приготвен отделно, имат други имена, като например Табуле - салата от студен кускус, варен на пара без ястие под него.
Единсвено турците наричат малката ситна паста също кускус, но поне му казват макарон-кускус.
В Италия тази паста се казва темпестине, а малко по-едра (като българските) се казва гратини.