Паста - Видове
Публикувано: чет фев 12, 2009 8:20 pm
Според съдържанието си пастата се дели на:
Паста интеграле: от пълнозърнесто брашно от пшеница
Паста кон соя: от пшенично и соево брашно
Паста 5 череали: от брашно от ечемик, овес, ръж, пшеница и елда
Паста фаро е лентике: от брашно от спелта и леща
Паста орцо е грано сарацено: от брашно от ечемик и елда
Паста кон уово: пшеница и яйце
Според цвета:
бледожълта - пшенична
жълта - с яйце
кафява - пълнозърнеста
зелена - със смлян спанак
червена - със сушени домати
черна - с мастило от сепия
тъмно кафява - с натурално какао (южна Италия)
Окончания в имената на пастата и тяхното значение:
-елле, -elle широки напр. Талиателле
-етте, -ette тесни, малки напр. Лазаньетте
-ине/ини, -ine/ini малки, напр. Спагетини, Тортелини
-они, -oni големи напр. Тортелони, Канелони
Допълнения към имената:
лише Lisce гладки
ригате Rigate с надлъжни линии, вдлъбнати
мецце Mezze скъсени, отрязани (букв. половини)
Според формата:
паста лунга Pasta lunga дълга паста
паста корта Pasta corta къса паста
пастини Pastini ситна паста
паста ково Pasta covo паста на гнезда
Според предназначението и начина на приготовление:
паста - за варене
паста рипиена Pasta riepiena - паста пълнена, паста за пълнене
паста да форно Pasta da forno - паста на фурна, паста за печене
Според консистенцията:
паста - сушена
паста фреска - Pasta fresca - прясна паста
Формите и техните имена:
паста лунга
паста корта
пастини
паста ково - паста на гнезда
паста фреска
паста рипиена, паста да форно
Това далеч не са всички видове форми. Само някои от най-известните извън Италия.
Поздрави!
Паста интеграле: от пълнозърнесто брашно от пшеница
Паста кон соя: от пшенично и соево брашно
Паста 5 череали: от брашно от ечемик, овес, ръж, пшеница и елда
Паста фаро е лентике: от брашно от спелта и леща
Паста орцо е грано сарацено: от брашно от ечемик и елда
Паста кон уово: пшеница и яйце
Според цвета:
бледожълта - пшенична
жълта - с яйце
кафява - пълнозърнеста
зелена - със смлян спанак
червена - със сушени домати
черна - с мастило от сепия
тъмно кафява - с натурално какао (южна Италия)
Окончания в имената на пастата и тяхното значение:
-елле, -elle широки напр. Талиателле
-етте, -ette тесни, малки напр. Лазаньетте
-ине/ини, -ine/ini малки, напр. Спагетини, Тортелини
-они, -oni големи напр. Тортелони, Канелони
Допълнения към имената:
лише Lisce гладки
ригате Rigate с надлъжни линии, вдлъбнати
мецце Mezze скъсени, отрязани (букв. половини)
Според формата:
паста лунга Pasta lunga дълга паста
паста корта Pasta corta къса паста
пастини Pastini ситна паста
паста ково Pasta covo паста на гнезда
Според предназначението и начина на приготовление:
паста - за варене
паста рипиена Pasta riepiena - паста пълнена, паста за пълнене
паста да форно Pasta da forno - паста на фурна, паста за печене
Според консистенцията:
паста - сушена
паста фреска - Pasta fresca - прясна паста
Формите и техните имена:
паста лунга
паста корта
пастини
паста ково - паста на гнезда
паста фреска
паста рипиена, паста да форно
Това далеч не са всички видове форми. Само някои от най-известните извън Италия.
Поздрави!