Страница 1 от 31

Какво сготвих днес - [АРХИВ 6]

Публикувано: съб яну 31, 2009 11:45 am
от reni55
Добър ден на всички!!!
За днес ПИЛЕШКА ДРОБ САРМА
За десерт - Сладкиш без яйца
Весел уикенд на всички :clap:

Публикувано: съб яну 31, 2009 1:17 pm
от zlatina
С диетата малко се поизложих на плодовия ден :oops: но ще се стегна.Някой друг дали е почнал?
Маги аз съм слагала варена наденица във фризера сурова и нищо и няма.Няма смисъл да я печеш.

Публикувано: съб яну 31, 2009 2:56 pm
от reni55
Злати,БЛАГОДАРЯ ти за идеята за течния шоколад :clap:
Сладкиша стана невероятен и как ухае само.....
Вече ще го правя в този вариант!Върху шоколадовите ивички сложих цели орехови ядки и стана супер!
Замесила съм тесто за кифлички (сега втасва) и тях ще направя с шоколад!Снимки - после.
Снежи,снощи видях,че снимките на твойте курабийки са в галерията - виж ги там (явно не мога да се справям със снимките и не стават....сори).
Приятен съботен ден!

Публикувано: съб яну 31, 2009 3:07 pm
от zlatina
Радвам се Рени :clap: чак ми потекаха слюнки :( с тази диета ще се измъча,но трябва да сваля.Да ви е сладко :)

Публикувано: съб яну 31, 2009 3:32 pm
от MANI
Здравейте и от мен.Днес супа Топчета,ребра на фурна и десерта е Шоколадова целувка (снимките трябва да излязат до довечера мисля)

Публикувано: съб яну 31, 2009 7:45 pm
от morskia
.Здравейте,за вечеря спретнах кърначета с грах :? ,така ми дойде ми отвътре :D.Рени направих и слаткиша ти без яйца,само,че половиното бурканче слатко(сини сливи-домашно)го разбих в сместа :thumup: .прости ми за своеволието :beer:

Публикувано: съб яну 31, 2009 8:00 pm
от reni55
Морския,няма защо!
Ти си направил друг вариант - а лесно ли се изпече и не стана ли глетав по този начин?

Публикувано: нед фев 01, 2009 8:39 am
от MANI
Добро утро сладури!Днес е неделя или мисля или да излезем за вечеря,а ако не ще сме на спагетки с бяло винце :roll: .Мисля да направя кейк с портокал и стафиди,но незнам днес или утре ще е ,че имам още шоколадова целувка.Спокоен ден на всички!

ЧЕСТИТ ТРИФОН ЗАРЕЗАН !!!

Публикувано: нед фев 01, 2009 8:56 am
от korneliq
Трифон Зарезан 1 февруари

ПРАЗНИКЪТ е посветен на лозите и винарството - свети Трифон се смята за техен покровител. Християнската религия е отредила ден на св. мъченик Трифон, който е бил посечен с меч по времето на император Деций. Той загинал, защото не се отрекъл от християнската си вяра. Съществува следната легенда; На четиридесетия ден от раждането на Христос св. Богородица отивала на молитва и срещнала Трифон, който й се присмял. Тя го наказала - когато зарязвал лозето си, той си отрязал носа. На иконите светецът е изобразяван най-често с косер в ръка. Основен обичай на този ден е зарязването на лозята, независимо от метеорологичните условия. Отрано на 1 февруари мъжете се събират в лозята, всеки носи бъклица с вино, погача, варена кокошка или наденица и суджук. Храната се поставя в нова шарена торба и мъжете се изпращат тържествено от стопанките. Със себе си лозарите носят светена вода от Йордановден и пепел, запазена от бъдника на Бъдни вечер. Стъпи ли в своето лозе, стопанинът разпръсква водата и пепелта, обръща се към слънцето, прекръства се три пъти и с косер отрязва по три пръчки от три корена. Отрязаните пръчки свива на венец, с който окичва калпака си, а лозите полива обилно с вино от бъклицата, за да дадат обилен плод и да не се маносват. След това всички лозари се събират, за да изберат цар. Обикновено се избира заможен стопанин, и добър лозар. Накичват го с корона от лозови пръчки, той застава начело на трапезата. От своята бъклица той подава на всеки да отпие по глътка за богата реколта. След хубаво хапване, пийване, хора и ръченици всички лозари си тръгват от лозята, като носят своя нов цар до вкъщи. Той от своя страна ги кани на гости. Стопанката е приготвила богата вечеря с много вино и ракия. Добре е новият цар да не се опие, за да може цяла година да се грижи добре за лозята - така, че от всяка лоза да има по чебър вино. В обредността на Трифон Зарезан се преплитат различни култови практики, съвпадащи с древните Дионисиеви празници. Общо взето, в българския народен календар те носят белезите на преход в аграрната дейност от зима към пролет; първа оран, закичване на животните със здравец и прикаждането им с тамян, заплашването на дърветата, че ще ги отсекат, за да родят много плод, различни гадания, свързани със стопански дейности. Следващите два дни, наречени във фолклора /трифуници/, се почитат за предпазване от вълци. Жените не режат нищо с ножици, за да не се разтваря устата на вълка. Не се плете, не се преде и не се шие. От приготвения обреден хляб се чупи и се раздава на съседите, слагат се залъци в кърмата на животните, за да ?:1И предпазят от вълци. За трапезата се приготвят кокошка, тутманик, прясна пита, вино. Виното се уважава наравно с хляба. Отпиват младоженците, преди да влязат в къщата, да живеят в любов и сговор, отпива родилката, преди да започне раждането, за да роди лесно. Без вино не може да се отбележи и смъртта. Гробът се прелива с вода и вино, за да се умилостиви земята и да прибере положените в нея. Виното е кръвта на Бога.
ИМЕННИЦИ: Трифон, Трифонка, Труфка

ТРАДИЦИОННА ХРАНА ЗА ПРАЗНИКА

Вита пита, тутманик, варена кокошка, пълнена кокошка с булгур, пандишпанени полумесеци, соленки.

Информацията е предоставена от Мария Проданова, авторка на книгата Български празници и традиции.

Публикувано: нед фев 01, 2009 9:27 am
от magi71
:celebrate: Честито на именниците! :beer:
За днес имам ядене в къщи, но трябва да отида да наготвя на баща ми - поръчал си е зелен боб плакия и зеле на фурна. За десерт - нещо с тиква.
Весел ден! :flow2: