Страница 30 от 31

СУПА ПО СУХИНДОЛСКИ

Публикувано: съб фев 21, 2009 9:26 pm
от RIGOLETTO
Уважаема РЕНИ55,

Бихте ли написали рецептата на супа по сухиндолски.
Предварително благодаря :clap: !!!

Публикувано: съб фев 21, 2009 10:22 pm
от reni55
Риголето, ДОБРЕ ДОШЪЛ в редиците на веселите готвачи!!!
Младежи,имате ново попълнение -ЧЕСТИТО!!!
В рецепти има градинарска супа,но моята е по-различна - знам я от баба ми (това беше и един от специалитетите на баща ми).В Сухиндол я правят от жълтият зелен фасул.
Почистеният и измит зелен фасул се вари в подсолена вода заедно с 1 гл.лук нарязан на ситно и 1 морков нарязан на кубчета.Когато омекне фасулът се слагат 2 средни картофа,нарязани на кубчета.След десетина мин. се добавят домати (може и от консерва).Когато омекнат доматите се слага 1 шепа фиде и накрая се слага 2 с.л. нарязан магданоз.
Баба ми слагаше и джанки заедно с картофите - така супичката става много киселичка и приятна.Аз си слагам във фризера,но тази година ги изпуснах.... затова накрая слагам лимонов сок или лимонтозу.Много е вкусна ако към самата порция се натроши сиренце!
Ще се радвам ако я харесаш и сготвиш!

Публикувано: съб фев 21, 2009 10:38 pm
от zuzkoto
Рени, това за джанките е страхотна идея. Никога не съм се сещала да замразя джанки, а толкова са ми липсвали когато готвя прясно зеле. Тази пролет обезателно ще си сложа във фризера.

Публикувано: съб фев 21, 2009 10:47 pm
от RIGOLETTO
РЕНИ55,

Благодаря!В понеделник ще я направя. :clap:

Публикувано: нед фев 22, 2009 9:29 am
от MANI
Добро утро Весели готвачи!За днес мисля да правя пиле с топено сирене и пресни картофки,тараторче и имам трицветен кекс Чоли от снощи.Хубав ден на всички!

Публикувано: нед фев 22, 2009 10:45 am
от reni55
Здравейте момичета и момчета!
За днес само зелеви сарми с кайма и ориз.
Весел неделен ден!

Месни Заговезни

Публикувано: нед фев 22, 2009 10:55 am
от korneliq
Днес са Месни Заговезни

ВИНАГИ са 8 седмици преди Великден. Името се определя от традиционната вечеря с месо, след която се заговява (пости) до следващата неделя, наричана Сирни Заговезни. През цялата седмица между Месни и Сирни Заговезни времето е отредено за гости и веселие, защото с началото на строгия пост не се прави вече нищо (няма хора, сватби и веселби/. Това е времето, което църквата нарича Преддверие на божественото покаяние. Това е времето, в което човек, постейки и отказвайки се от греховете си, се „очиства", превръщайки се от физически в духовен човек. Вечерта на Месни Заговезни цялото семейство се събира на празничната трапеза.
Характерни за Празника са: супа от кокошка, свинско с булгур, свински пържоли на скара, баница с фини точени кори, крем пита.
Информацията е предоставена от Мария Проданова, авторка на книгата Български празници и традиции

Публикувано: нед фев 22, 2009 11:08 am
от reni55
Браво Корнелия!
Винаги ни даваш изчерпателна информация!
Ако го знаех това днешното меню щеше да е друго....
Моге ли да ни подаваш инфото един ден по-рано за да се подготвим.

Публикувано: нед фев 22, 2009 11:11 am
от MANI
Това какво означава,че Сирни заговезни са другата неделя,на 01.03март? :?

Публикувано: нед фев 22, 2009 11:26 am
от desislava76
Весели готвачи здравейте!
Да на 1. 03. март са Сирни заговезни.Ходи се на кръстник.
:clap: :flow1: Така за днес пилешка супичка,
свинско месо с кисело зеле,
за десерт портокалов кекс.
Приятен ден на всички. :thumup: