Страница 1 от 1

Торта "Павлова"

Публикувано: нед авг 05, 2007 12:52 pm
от vg
Торта "Павлова"

Как мислите дали тази рецепта е българска или руска? Всъщност спорът е дали е австралийска или новозеландска - тези две страни спорят вече близо 100 години за авторството на този фин десерт, но решение на този спор все още няма. Със сигурност се знае, обаче, че тортата е посветена на руската балерина Ана Павлова и се е появила след нейното турне в Австралия и Нова Зеландия през 20те години на миналия век.
Тортата представлява целувчена основа, която се приготвя от яйчени белтъци, пудра захар, царевично брашно и оцет, и след като се изпече традиционно се декорира със сметана и плодове - горски плодове, банани, киви и маракуя.

Торта "Павлова"
Торта "Павлова" - шоколадова

Публикувано: пон авг 06, 2007 12:41 pm
от neli.mag
Четох в един руски форум вариант на торта "Павлова" с целувчени блатове и много ягоди.

Публикувано: пон авг 06, 2007 3:52 pm
от vg
Звучи интересно. Представям си го като няколко целувчени блата с ягоди помежду им - така ли е?

В темата на тази седмица представихме австралийско-новозеландския вариант на тортата, но сигурно има и други интерпретации на рецептата - би било интересно някой ако знае да сподели.

Поздрави

Публикувано: ср юли 22, 2009 5:57 pm
от Cheery_Pepi
На мен ми допада сладоледения й вариант. Аз лично ползвам готов целувчен блат, а също така и готов сладолед, леко размекнал се, за да мога да го сприцовам върху целувчената подложка. Украсявам с подръчни материали - плодове, шоколадови пръчици, ядки... и слагам във фризера да се стегне. Малко преди сервирането/ това зависи от температурата в стаята и навън/ я вадя, за да е по-вкусна и режа с остър нож, потопен в топла вода.
Жалко, че точно на тази торта нямам и снимка, но това е повод да напрая скоро и да я пусна.

Публикувано: чет юли 23, 2009 12:29 am
от Galya68
Намерих информация в един испански сайт,където се казва,че най-вероятно родината на тази торта е Австралия.Създадена е от майстор-готвача на хотел "Еsplanade" в Perth-Bert Sachse,през 1926г.за да засвидетелства уважението си към примата.Публикувана е и рецептата,която се смята за оригинална/има и снимка/.Ако искате,ще я кача в "Нови рецепти". :chef:

Публикувано: чет юли 23, 2009 1:33 am
от Galya68
Павел,изпращам ти една страница от испански форум,за да видиш снимки,на които е показано как правят торта "Павлова" на два или три етажа.Базата е шприцована и даже са прибавени целувки.Много ми хареса тази декорация.Надявам се,че и на вас ще ви хареса. :thumup: :chef: И дано да успея да ти изпратя добре страницата,че какъвто съм специалист... :D http://www.mundorecetas.com/8/viewtopic ... &sk=t&sd=a

Публикувано: чет юли 23, 2009 12:04 pm
от eledra
И аз много се изкушавам :bliz: да направя тази торта.Дано се получи,защото не винаги успявам да изпека добре целувките. :cursing: Да видим,какво ще се получи. :)

Публикувано: чет юли 23, 2009 1:35 pm
от BABY
Гале,като гледам тортичката на снимките...през монитора ще си я хапна цялата :D

Публикувано: вт авг 25, 2009 10:50 am
от Aliana
Аз пък току що намерих версията, че било доказано, че Херберт Захсе от хотел Esplanade НЕ е създателят. Неговата торта е от 1935, а една антроположка на име Helen Leach намерила намерила рецепти от 1929 година, където под същото име са се правили малки тортички (в Нова Зеландия).

Интересното е, че аз намерих изречението:

Особеното при безé-тестото на Павлова е, че само кората е хрупкава, докато вътрешността е мека. Това се постига чрез добавяне на оцет или лимонова киселина в белтъчния сняг, както и нишесте. СЛЕД опичането блатът се разрязва и се пълни с бита сметана и плодове, като за особено традиционнa се счита употребата на маракуя.

Аз мисля, че това е смислено, защото торти, чиито целувчени блатове са печени отделно, са познати от много отдавна (1600г.) и се наричат общо Meringue-торти или още Baiser-торти, от френското Baiser (целувка). За пъви път са правени в Мейринген, Швейцария, от императорския сладкар Гаспарини, а когато английската кралица ги пробвала, била възкликнала "О, това е като една целувка". Така започнали да ги наричат целувки.

На друго място, при обяснението за Целувчени торти, е писано следното:
Целувчените блатове се пълнят или със бита сметана и плодове, както е при торта Павлова, или пък със сладолед, плодове или крем.

От това се разбира, че целувчена торта пълнена със сладолед или крем, или само плодове НЕ Е торта Павлова.

Което мен лично би ме заитересувало - как се пече точно блатът за Павлова, за да може да бъде разрязан и напълнен :?