В света на екзотичната кухня на Бразилия

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

В света на екзотичната кухня на Бразилия

Мнение от desislawa » вт мар 03, 2009 12:57 pm

В случай че се колебаете какво да обядвате през наближаващия уикенд, най-добре погледнете към кухнята на Бразилия. Характерна нейна особеност е изобилието от тропически плодове, които се използват като гарнитури към рибата и месото. Още нещо, всяка провинция в Бразилия има свое кулинарно течение, което допълва националния облик на страната, така че цял месец можете да експериментирате с храната и то без да се повторите.

Изображение
Кухнята на Бразилия - да живее карнавалът!
Най-голямата страна в Латинска Америка, открита от експедицията на Педро Кабрал през 1500 година, превърнала се в символ за бедност и богатство. Бразилия е държава, която остава три века под робството на Португалия и дори днес голяма част от населението използва португалски език. Тъй като португалските колониалисти били добри производители на захарна тръстика, успяли да развият търговията със захар към Европа. Това пък от своя страна довело до засилена търговия с роби, които в продължение на 200 години били транспортирани от Ангола в Бразилия.

Тази страна била една от последните, в които е забранено робството на чернокожите преселници. В следствие на силната употреба на робски труд в миналото, чернокожото население се е увеличило и днес то наброява 11% от населението на Бразилия. Въпреки че днес Бразилия е свободна страна, голяма част от богатството й е собственост на няколко богати фамилии. На пук на това съвременният бразилец е успял да наследи любовта към земята от индианците, метежния дух от негрите и всичко най-добро от всички националности, населяващи Бразилия - италианци, германци, испанци, французи, японци, араби.

При това разнообразие би било много трудно да се опише колоритния свят на бразилската кухня. Специалисти твърдят, че бразилската кухня набляга на сладкия вкус на ястията, дължащ се на ананасите, портокалите и бананите, които внасят елегантност на всяка маса.

В маринатите за месо не се използва алкохол, а сокове от различни сладки плодове. А хлябът им по-скоро прилича на палачинка, силно различен от европейския. Най-популярното бразилско ястие е "Фейжуада", а месото печено на шиш, се ползва с особено уважение.

Фейжуада се приготвя от три вида месо - телешко, свинско и пилешко в равни части. Сладникавият вкус се придава от портокали и банани, гарнирани с черен боб и ориз. Подправките са: лук, черен пипер, джинджифил, босилек. За приготвяне на гозбата се използва растителна мазнина - слънчогледово олио, палмово масло или зехтин.

Най-популярният шиш сред шишовете в страната на самбата се нарича Руло Матомбри. То се състои от свинско филе, бекон и кашкавал. Филето е напълнено с моркови, чушки бекон и кашкавал.

Фейжуада
Владимир Недков

200 гр. телешко филе;
200 гр. свинско филе;
200 гр. пилешки гърди;
1 ч. чаша ориз;
300 гр. черен зрял боб;
30 мл. зехтин
3 - 4 глави лук;
Кори от три портокала
Сока на един портокал;
Кори от три банана;
черен пипер;
джинджифил;
босилек.
Всички видове месо предварително се изкисват най-малко за 24 часа. За всяко месо се приготвя отделна марината от вода, портокалов сок и подправки. Бобът също се накисва и се сварява, като се разделя на две. Едната част се сервира с месото, а другата се пасира и се смесва с част от пасирания ориз. Месото, след като се извади от маринатата, се запържва леко и после се задушава с портокалови и бананови кори (около 45 мин). Гарнира се с варен ориз и се поднася в топла чиния.

Руло Матомбри
Владимир Недков

500 гр. свинско контра филе;
100 г бекон;
150 г кашкавал;
100 гр. чушка;
100 гр. морков.
Свинското контра филе се пълни отвътре с нарязания бекон, чушка, морков и кашкавал, след което се запича на шиш, докато добие златист цвят на вурстчетата.


Отговори