Свещеното авокадо: плод, зеленчук и ядка - всичко в едно!
Публикувано: чет мар 05, 2009 12:18 pm
В Колумбия и Еквадор го готвят на супа, в Бразилия го добавят към сладоледа, мексиканците го използват за заместител на маслото, корейците го смесват с мляко за приготвяне на крем за лице, а в много страни го поднасят и като сватбен подарък.
В миналото авокадото е било сервирано само на аристократите, но в днешни дни то вече се превръща в един от най-любимите храни на милиони хора по света. Авокадото идва от Централна Америка и Мексико, където древните индианци го почитали като растение с големи хранителни и лечебни свойства. В Испания е познато под името абогадо, а във Франция - авокат, което се превежда като "Адвокат", но всъщност представлява опит да се произнесе индианското му название ахуакатл, както са го наричали древните ацтеки.
При археологически разкопки в Перу са открити костилки от авокадо, заровени заедно с мумии отпреди 750 г. пр.н.е. Жените на вождовете на маите използвали авокадото за красота и удължаване на живота. Ацтеките познавали неговите качества на сексуален стимулант и го взимали при бъбречна недостатъчност, болести на отделителната система и половите органи. Когато испанските мореплаватели стигат Америка, в книгите си описват авокадото като растение с приятен мек дъх и първоначално го нариали "моряшко масло" и "крокодилска круша".
Авокадото е плодът на дървото Persea Americana, роднина на лавровото дърво. Вирее в субтропиците на западното полукълбо. Съществуват над 400 диви и култивирани сорта, като средно 1 дърво ражда от 500 до 2000 плода през живота си. Плодът на авокадото притежава крушовидна форма, маслена консистенция с лешников аромат и костила, наподобяваща обелен кестен. Класифицирано е като "неутрален"плод, тъй като притежава хранителни съставки и вкусови качества характерни хем за плодовете, хем за зеленчуците.
Учените смятат авокадото за най-еволюиралото хранително растение в света.
С биохимическия си състав, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, авокадото дава достатъчно протеини, за да напълно замести месото и сиренето в дневното хранене. Източник е на 15 жизненоважни минерали, включително на желязо, мед и магнезий, които изграждат и възстановяват червените кръвни телца и предпазват от анемия. Една порция авокадо дава на човешкия организъм моно-ненаситени мазнини, които играят съществена роля за поддържане на нормалното ниво на холестерола и осигуряват нужното количество калий за регулиране на сърдечния ритъм. Факт е, че авокадото съдържа 60 пъти повече калий от бананите.
Хранителна информация: без натрий и холестерол; много богато на калий, желязо, цинк и магнезий, на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6 и на моно-ненаситени мазнини (лесно усвоими от организма). Съдържа 218 калории за 100 г.
Лекува диабет, високо кръвно налягане, язва, гастрит, анемия, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, укрепва имунната система, засилва метаболизма, действува против туморни и ракови заболявания. Прочиства кръвта, регулира мензиса и други гинекологични проблеми, и почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект. Тонизира нервната система и психиката.
Авокадото не се подлага на термична обработка, защото започва да горчи. Консумира се само в суров вид.
За да е готово за консумация, плодът трябва да е мек, но не на петна. Ако си го купите твърд, оставете го за няколко дни на стайна температура, за да узрее.
За бебето
Един от първите плодове, с които се захранва бебето (след 6-ия месец), е именно авокадото. То се пюрира лесно и без пасатор или блендер и е добра добавка към всякакви пюрета от други плодове или зелнчуци. Авокадото придава на детската храна мекота, гладкост, масленост. Освен това носи куп полезни съставки, от които детето на тази възраст има нужда, без да дразни стомаха или да е опасно за склонните към алергии.
Авокадото е храна, която въпреки, че не се готви, има много приложения. В различни комбинации, на пюре, на кубчета или резенчета, то допълва чудесно ястията и им придава страхотен, екзотичен и свеж вкус. Авокадото е един чудесен пример за това, че полезната храна може да бъде и много вкусна.
Списание “Моето дете”
Как да избираме авокадо?
За да проверите дали е узряло, притиснете леко. Трябва да го усетите еластично, да не е твърдо.
Когато избирате авокадо, подръжте плода в ръка. Кората трябва да е без петна. Той трябва да бъде плътен, при натиск с пръст да поддава, но не трябва да остават вдлъбнатини
Повечето сортове авокадо трябва да са черни на цвят, ако са узрели, иначе не стават за ядене.
Как да съхраняваме авокадо?
Оставете твърди авокадо да узреят на стайна температура, след това можете да ги съхранявате до 1 седмица в хладилник. Ако плодът е много твърд, оставете за няколко дни да узрее. Оптималната температура за съхраняване е около 10 градуса.
Щом веднъж е срязано, авокадото почернява бързо. Ако искате да го запазите, напръскайте повърхността му с лимонов сок, опаковайте го херметически и го поставете в хладилник.
http://www.mzh.government.bg/Articles/5 ... 625000.pdf
Авокадото влиза в националните ястия на всички страни от субтропичния пояс, където го правят на салати, сосове и десерти, и дори го превръщат на сладоледи, тортила и кафе. Най-често се приготвя на сос "Гуакамоле" и салати, но в последно време хората все по-често прибавят авокадото към най-различни ястия, включително и към пици, спагети, омлети, бебешки храни и много други.
МАЛКО РЕЦЕПТИ
Гуакамоле
(Мексиканска рецепта)
Сосът "Гуакамоле" е най-известното в света ястие с авокадо.
Продукти: 2 плода от авокадо, 3 ч.л. пресен лимонов сок, 1 средно голям ситно нарязан домат, 1 ч.л. сол, 1 с.л. ситно нарязан кориандър или магданоз, ситно нарязани пресни люти чушки на вкус.
Начин на приготвяне: авокадото се разкашква с вилица на крем и се разбърква добре с останалите продукти, докато се получи сос. Топи се с царевична тортила.
Цитрусова салата с авокадо
Продукти за 6 порции:
1 авокадо, 4 портокала, 4 грейпфрута, 2 с.л. мед, 2 с.л. ябълков или друг плодов оцет (може да се замени с лимонов сок).
Начин на приготвяне: Обелете и нарежете портокалите и грейпфрутите на кубчета. Разбъркайте ги с оцета и меда. Украсете ги с нарязано авокадо отгоре.
Специалната рецепта на "Ханлин"
Продукти: 2 плода от авокадо, 2 средно големи домата, 4-5 скилидки чесън, сол, лимонов сок и зехтин на вкус.
Начин на приготвяне: авокадото се пасира и се прибавят ситно нарязаните домати, последвани от скълцания чесън и подправките по желание. Убедени сме, че незабравимото усещане ще ви накара често да си приготвяте тази салата.
Дип с авокадо
1 бр авокадо
250 г крема сирене или извара
1 малка глава лук
2 -3 скилидки чесън
черен пипер на вкус
1 лимон
Авокадото се обелва и се нарязва на кубчета. Лукът се нарязва на ситно. Чесънът се пресова.
Крема сиренето, авокадото, лукът и чесънът се поставят в блендер. Добавяте сока на пловината лимон.
Разбивате 1-2 пъти на пулс, до желаната консинстенция.
Подправете на вкус и украсявате с останалата ппловинка на лимона.
Идеално се съчетава с препечен хляб и може да се поднесе със зеленчукови кюфтета
Авокадо с раци (Avocats au crabe). Френска кухня
Съставки:
1 консерва раци (125 гр. сухо вещество)
2 бр. авокадо (узрели)
2 ч. л. сок от лимон
1/2 вр. магданоз
Червен пипер
Чер пипер
Сол
За майонезата:
1 яйчен жълтък
250 ml олио
1 ч. л. горчица
1 ч. л. сок от лимон
Приготвяне и сервиране:
Плодовете от авокадо се разполовяват, като ядките се отстраняват, а след това с лъжица се издълбава и част от сърцевината, така че да се оформи кошничка. Материалът от издълбаната сърцевина се нарязва на малки кубчета, смесва се с половината от лимоновият сок, чер пипер, сол, ситно нарязаните раци и се разбърква до хомогенна смес. Приготвя се майонеза от посочените продукти. Кошничките от авокадо се пълнят с получената смес и тя се покрива с майонеза. Поръсва със ситно нарязан магданоз и червен пипер. Сервира се много студено, като към него се поднася розе.
Авокадо с яйчен пастет
Необходими продукти
2 авокадо
2 яйца
оцет балсамико
зехтин
сол
Начин на приготвяне
Разрежете авокадото на две половини по дължина и махнете костилките.
Сварете яйцата,натрошете ги с вилица и ги подправете със смесени предварително зехтин, оцет и сол.
Напълнете авокадото и сервирайте.
Пълнено авокадо
Време за подготовка и приготвяне - 30 мин.
Степен на трудност - Леснa
Подходяща напитка - Бяло вино
Необходими продукти за 4 порции
2 плода авокадо,1 консерва риба тон в олио,1/4 глава червен лук, нарязан на тънки резени,1 резен целина, нарязан на ситно,1 сварено яйце, нарязано на ситно,1/2 лимон,4 с.л. майонеза,4 листа зелена салата, нарязана на ситно сол на вкус ,черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Смесват се отцеденото месо на рибата, лукът, целината, яйцето, салатата и майонезата. Сместа се подправя със сол, лимонов сок и пипер на вкус.
Авокадото се срязва през средата, отделя се костилката. Жълтата част на всяка половинка се нарязва в рибната смес. Половинките авокадо се поръсват с лимонов сок, за да не почернеят.
Всяка половинка се пълни със сместа и се слага в хладилника, за да се охлади.
Авокадо-сос с ядки
1 зряло авокадо
100гр гъсто кисело мляко (15% масленост най-добре)
50гр майонеза
1-2с. л лимонов сок
2с. л едро смляни орехови ядки или тиквено семе
див чесън
Авокадото се обелва, почиства от костилката и пюрира с лимоновия сок. Добавят се киселото мляко, майонезата, ядките (предпочитам тиквеното семе) и ситно нарязания див чесън. Разбърква се добре и.. сосът е готов. Пасва добре със сухо пилешко, риба като пангасиус, треска, сьомга.. картофи.
“Екзотична салата рабат”
1 бр. авокадо - на малки кубчета
1 бр. маруля - накъсана или нарязана
100гр. орехови ядки на едри парчета
100гр. кедрово семе
100 гр маслини - без костилки, на парченца
Овкусява се с лимон, сол и зехтин на вкус.
Дайкири от авокадо
за 1 чаша:
1/2 авокадо
40 мл ром
40 мл сок от лайм
20 мл сухо бяло вино
1/2 с.л. захар
натрошен лед
Всички съставки се пюрират в блендер.
Забележка: Това е десерт, а не питие
Зелена мечта
за две чаши
1/2 авокадо
1/2 ч.ч. кондензирано мляко
2 ч.ч. натрошен лед
1/2 ч.ч. вода
Разбийте с блендер, докато не се получи гладка смес.
Авокадо пълнено със скариди
2 бр. добре узряло авокадо
250г скариди, готови за консумация
1/4ч.ч сок от лимон, прясно изцеден
4 стръка зелен лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, пресован
2с.л. нарязан на ситно магданоз
Сол и черен пипер на вкус
Нарежете скаридите на по-малки парченца.
Разполовете авокадото по дължина и отсранете костилката.
С помоща на лъжичка извадете месестата част(внимавайте кората да остане цяла) и паставете в дълбока купа.
Намачкайте авокадото с преса за картофено пюре и полейте с лимовия сок.
Прибавете всички останали продукти и разбъркайте добре.
Напълнете издълбаните половинки от авакадо с получената смес и сервивайте!
Ако искате да добавите още някоя калорийка, прибавете и 4с.л. майонеза към сместа.
Салата с цикория, авокадо и мариновани скариди
Продукти за салатата:
100 гр. краставица
1/2 зряло авокадо
1 малка глава цикория
50 гр. орехи (може да се запекат в сух тиган)
2 суп. лъж. орехово олио
2 суп. лъж. лимонов сок
1 суп. лъж. марината (виж по-долу)
мариновани скариди (виж по-долу)
Няколко броя от външните листа на цикорията се отделят внимателно и се подреждат в чиния.
Останалата цикория се нарязва на ситно. Смесва се с нарязаните на кубчета краставица и авокадо.
За дресинга се смесват ореховото олио, лимоновият сок и маринатата. Салата се залива и се разбърква хубаво. Изсипва се в чинията върху подредените листа от цикория. Отгоре се разпределят маринованите скариди. Накрая салатата се поръсва с орехови ядки.
Продукти за скаридите:
150 гр. замразени коктейлни скариди
50 мл. зехтин
3 скилидки чесън, пресовани
1/2 ч. лъж. червен пипер
1 щипка кайенски пипер (по желание)
1 щипка черен пипер
настъргана кора от 1 портокал
Скаридите се бланшират във вряща вода за 2-3 минути. Изцеждат се добре и се оставят на страна.
За маринатата, в купа се смесват зехтина, чесъна, кората от портокал и подправките. Разбърква се хубаво. От нея се отделя 1 суп. лъж. за дресинга. Към останалата марината се добавят скаридите. Купата се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилник. Скаридите се мариноват най-малко за 1 час.
Изваждат се от хладилника и се отцеждат. На котлона се загрява тефлонов тиган. Скаридите се сотират за 2 минути, като се разбъркват внимателно. Изваждат се и се прибавят към салатата.
Дозата е за една порция. Салатата може да се консумира с вилица, но още по вкусно е с ръце да се вземе листо от цикория покрито с плънка и така се хапва.
Идеи за сандвичи
Този прекрасен плод може да бъде добавян към най-различни сандвичи и тостери.
Една добра комбинация е пълнозърнест хляб, бекон, маруля, авокадо и домат. Можете да добавите резен авокадо и към сандвичите с пуешко или пилешко месо и сирене.
Вегетариански вариант - резен меко сирене, резен авокадо, люцернови кълнове, резен краставица и домат.
Богатото и кремообразно авокадо може чудесно да замести майонезата или маслото в сандвича. Намажете резен зряло авокадо върху хляба или сухара както намазвате парче масло и след това подредете останалите продукти.
Разрежете авокадото на четвъртинки, полейте с лимонов сок и гарнирайте с резенчета краставица и репичка, както и с клонче магданоз - така получавате страхотни хапки за партито си.
[[/img]
В миналото авокадото е било сервирано само на аристократите, но в днешни дни то вече се превръща в един от най-любимите храни на милиони хора по света. Авокадото идва от Централна Америка и Мексико, където древните индианци го почитали като растение с големи хранителни и лечебни свойства. В Испания е познато под името абогадо, а във Франция - авокат, което се превежда като "Адвокат", но всъщност представлява опит да се произнесе индианското му название ахуакатл, както са го наричали древните ацтеки.
При археологически разкопки в Перу са открити костилки от авокадо, заровени заедно с мумии отпреди 750 г. пр.н.е. Жените на вождовете на маите използвали авокадото за красота и удължаване на живота. Ацтеките познавали неговите качества на сексуален стимулант и го взимали при бъбречна недостатъчност, болести на отделителната система и половите органи. Когато испанските мореплаватели стигат Америка, в книгите си описват авокадото като растение с приятен мек дъх и първоначално го нариали "моряшко масло" и "крокодилска круша".
Авокадото е плодът на дървото Persea Americana, роднина на лавровото дърво. Вирее в субтропиците на западното полукълбо. Съществуват над 400 диви и култивирани сорта, като средно 1 дърво ражда от 500 до 2000 плода през живота си. Плодът на авокадото притежава крушовидна форма, маслена консистенция с лешников аромат и костила, наподобяваща обелен кестен. Класифицирано е като "неутрален"плод, тъй като притежава хранителни съставки и вкусови качества характерни хем за плодовете, хем за зеленчуците.
Учените смятат авокадото за най-еволюиралото хранително растение в света.
С биохимическия си състав, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, авокадото дава достатъчно протеини, за да напълно замести месото и сиренето в дневното хранене. Източник е на 15 жизненоважни минерали, включително на желязо, мед и магнезий, които изграждат и възстановяват червените кръвни телца и предпазват от анемия. Една порция авокадо дава на човешкия организъм моно-ненаситени мазнини, които играят съществена роля за поддържане на нормалното ниво на холестерола и осигуряват нужното количество калий за регулиране на сърдечния ритъм. Факт е, че авокадото съдържа 60 пъти повече калий от бананите.
Хранителна информация: без натрий и холестерол; много богато на калий, желязо, цинк и магнезий, на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6 и на моно-ненаситени мазнини (лесно усвоими от организма). Съдържа 218 калории за 100 г.
Лекува диабет, високо кръвно налягане, язва, гастрит, анемия, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, укрепва имунната система, засилва метаболизма, действува против туморни и ракови заболявания. Прочиства кръвта, регулира мензиса и други гинекологични проблеми, и почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект. Тонизира нервната система и психиката.
Авокадото не се подлага на термична обработка, защото започва да горчи. Консумира се само в суров вид.
За да е готово за консумация, плодът трябва да е мек, но не на петна. Ако си го купите твърд, оставете го за няколко дни на стайна температура, за да узрее.
За бебето
Един от първите плодове, с които се захранва бебето (след 6-ия месец), е именно авокадото. То се пюрира лесно и без пасатор или блендер и е добра добавка към всякакви пюрета от други плодове или зелнчуци. Авокадото придава на детската храна мекота, гладкост, масленост. Освен това носи куп полезни съставки, от които детето на тази възраст има нужда, без да дразни стомаха или да е опасно за склонните към алергии.
Авокадото е храна, която въпреки, че не се готви, има много приложения. В различни комбинации, на пюре, на кубчета или резенчета, то допълва чудесно ястията и им придава страхотен, екзотичен и свеж вкус. Авокадото е един чудесен пример за това, че полезната храна може да бъде и много вкусна.
Списание “Моето дете”
Как да избираме авокадо?
За да проверите дали е узряло, притиснете леко. Трябва да го усетите еластично, да не е твърдо.
Когато избирате авокадо, подръжте плода в ръка. Кората трябва да е без петна. Той трябва да бъде плътен, при натиск с пръст да поддава, но не трябва да остават вдлъбнатини
Повечето сортове авокадо трябва да са черни на цвят, ако са узрели, иначе не стават за ядене.
Как да съхраняваме авокадо?
Оставете твърди авокадо да узреят на стайна температура, след това можете да ги съхранявате до 1 седмица в хладилник. Ако плодът е много твърд, оставете за няколко дни да узрее. Оптималната температура за съхраняване е около 10 градуса.
Щом веднъж е срязано, авокадото почернява бързо. Ако искате да го запазите, напръскайте повърхността му с лимонов сок, опаковайте го херметически и го поставете в хладилник.
http://www.mzh.government.bg/Articles/5 ... 625000.pdf
Авокадото влиза в националните ястия на всички страни от субтропичния пояс, където го правят на салати, сосове и десерти, и дори го превръщат на сладоледи, тортила и кафе. Най-често се приготвя на сос "Гуакамоле" и салати, но в последно време хората все по-често прибавят авокадото към най-различни ястия, включително и към пици, спагети, омлети, бебешки храни и много други.
МАЛКО РЕЦЕПТИ
Гуакамоле
(Мексиканска рецепта)
Сосът "Гуакамоле" е най-известното в света ястие с авокадо.
Продукти: 2 плода от авокадо, 3 ч.л. пресен лимонов сок, 1 средно голям ситно нарязан домат, 1 ч.л. сол, 1 с.л. ситно нарязан кориандър или магданоз, ситно нарязани пресни люти чушки на вкус.
Начин на приготвяне: авокадото се разкашква с вилица на крем и се разбърква добре с останалите продукти, докато се получи сос. Топи се с царевична тортила.
Цитрусова салата с авокадо
Продукти за 6 порции:
1 авокадо, 4 портокала, 4 грейпфрута, 2 с.л. мед, 2 с.л. ябълков или друг плодов оцет (може да се замени с лимонов сок).
Начин на приготвяне: Обелете и нарежете портокалите и грейпфрутите на кубчета. Разбъркайте ги с оцета и меда. Украсете ги с нарязано авокадо отгоре.
Специалната рецепта на "Ханлин"
Продукти: 2 плода от авокадо, 2 средно големи домата, 4-5 скилидки чесън, сол, лимонов сок и зехтин на вкус.
Начин на приготвяне: авокадото се пасира и се прибавят ситно нарязаните домати, последвани от скълцания чесън и подправките по желание. Убедени сме, че незабравимото усещане ще ви накара често да си приготвяте тази салата.
Дип с авокадо
1 бр авокадо
250 г крема сирене или извара
1 малка глава лук
2 -3 скилидки чесън
черен пипер на вкус
1 лимон
Авокадото се обелва и се нарязва на кубчета. Лукът се нарязва на ситно. Чесънът се пресова.
Крема сиренето, авокадото, лукът и чесънът се поставят в блендер. Добавяте сока на пловината лимон.
Разбивате 1-2 пъти на пулс, до желаната консинстенция.
Подправете на вкус и украсявате с останалата ппловинка на лимона.
Идеално се съчетава с препечен хляб и може да се поднесе със зеленчукови кюфтета
Авокадо с раци (Avocats au crabe). Френска кухня
Съставки:
1 консерва раци (125 гр. сухо вещество)
2 бр. авокадо (узрели)
2 ч. л. сок от лимон
1/2 вр. магданоз
Червен пипер
Чер пипер
Сол
За майонезата:
1 яйчен жълтък
250 ml олио
1 ч. л. горчица
1 ч. л. сок от лимон
Приготвяне и сервиране:
Плодовете от авокадо се разполовяват, като ядките се отстраняват, а след това с лъжица се издълбава и част от сърцевината, така че да се оформи кошничка. Материалът от издълбаната сърцевина се нарязва на малки кубчета, смесва се с половината от лимоновият сок, чер пипер, сол, ситно нарязаните раци и се разбърква до хомогенна смес. Приготвя се майонеза от посочените продукти. Кошничките от авокадо се пълнят с получената смес и тя се покрива с майонеза. Поръсва със ситно нарязан магданоз и червен пипер. Сервира се много студено, като към него се поднася розе.
Авокадо с яйчен пастет
Необходими продукти
2 авокадо
2 яйца
оцет балсамико
зехтин
сол
Начин на приготвяне
Разрежете авокадото на две половини по дължина и махнете костилките.
Сварете яйцата,натрошете ги с вилица и ги подправете със смесени предварително зехтин, оцет и сол.
Напълнете авокадото и сервирайте.
Пълнено авокадо
Време за подготовка и приготвяне - 30 мин.
Степен на трудност - Леснa
Подходяща напитка - Бяло вино
Необходими продукти за 4 порции
2 плода авокадо,1 консерва риба тон в олио,1/4 глава червен лук, нарязан на тънки резени,1 резен целина, нарязан на ситно,1 сварено яйце, нарязано на ситно,1/2 лимон,4 с.л. майонеза,4 листа зелена салата, нарязана на ситно сол на вкус ,черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Смесват се отцеденото месо на рибата, лукът, целината, яйцето, салатата и майонезата. Сместа се подправя със сол, лимонов сок и пипер на вкус.
Авокадото се срязва през средата, отделя се костилката. Жълтата част на всяка половинка се нарязва в рибната смес. Половинките авокадо се поръсват с лимонов сок, за да не почернеят.
Всяка половинка се пълни със сместа и се слага в хладилника, за да се охлади.
Авокадо-сос с ядки
1 зряло авокадо
100гр гъсто кисело мляко (15% масленост най-добре)
50гр майонеза
1-2с. л лимонов сок
2с. л едро смляни орехови ядки или тиквено семе
див чесън
Авокадото се обелва, почиства от костилката и пюрира с лимоновия сок. Добавят се киселото мляко, майонезата, ядките (предпочитам тиквеното семе) и ситно нарязания див чесън. Разбърква се добре и.. сосът е готов. Пасва добре със сухо пилешко, риба като пангасиус, треска, сьомга.. картофи.
“Екзотична салата рабат”
1 бр. авокадо - на малки кубчета
1 бр. маруля - накъсана или нарязана
100гр. орехови ядки на едри парчета
100гр. кедрово семе
100 гр маслини - без костилки, на парченца
Овкусява се с лимон, сол и зехтин на вкус.
Дайкири от авокадо
за 1 чаша:
1/2 авокадо
40 мл ром
40 мл сок от лайм
20 мл сухо бяло вино
1/2 с.л. захар
натрошен лед
Всички съставки се пюрират в блендер.
Забележка: Това е десерт, а не питие
Зелена мечта
за две чаши
1/2 авокадо
1/2 ч.ч. кондензирано мляко
2 ч.ч. натрошен лед
1/2 ч.ч. вода
Разбийте с блендер, докато не се получи гладка смес.
Авокадо пълнено със скариди
2 бр. добре узряло авокадо
250г скариди, готови за консумация
1/4ч.ч сок от лимон, прясно изцеден
4 стръка зелен лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, пресован
2с.л. нарязан на ситно магданоз
Сол и черен пипер на вкус
Нарежете скаридите на по-малки парченца.
Разполовете авокадото по дължина и отсранете костилката.
С помоща на лъжичка извадете месестата част(внимавайте кората да остане цяла) и паставете в дълбока купа.
Намачкайте авокадото с преса за картофено пюре и полейте с лимовия сок.
Прибавете всички останали продукти и разбъркайте добре.
Напълнете издълбаните половинки от авакадо с получената смес и сервивайте!
Ако искате да добавите още някоя калорийка, прибавете и 4с.л. майонеза към сместа.
Салата с цикория, авокадо и мариновани скариди
Продукти за салатата:
100 гр. краставица
1/2 зряло авокадо
1 малка глава цикория
50 гр. орехи (може да се запекат в сух тиган)
2 суп. лъж. орехово олио
2 суп. лъж. лимонов сок
1 суп. лъж. марината (виж по-долу)
мариновани скариди (виж по-долу)
Няколко броя от външните листа на цикорията се отделят внимателно и се подреждат в чиния.
Останалата цикория се нарязва на ситно. Смесва се с нарязаните на кубчета краставица и авокадо.
За дресинга се смесват ореховото олио, лимоновият сок и маринатата. Салата се залива и се разбърква хубаво. Изсипва се в чинията върху подредените листа от цикория. Отгоре се разпределят маринованите скариди. Накрая салатата се поръсва с орехови ядки.
Продукти за скаридите:
150 гр. замразени коктейлни скариди
50 мл. зехтин
3 скилидки чесън, пресовани
1/2 ч. лъж. червен пипер
1 щипка кайенски пипер (по желание)
1 щипка черен пипер
настъргана кора от 1 портокал
Скаридите се бланшират във вряща вода за 2-3 минути. Изцеждат се добре и се оставят на страна.
За маринатата, в купа се смесват зехтина, чесъна, кората от портокал и подправките. Разбърква се хубаво. От нея се отделя 1 суп. лъж. за дресинга. Към останалата марината се добавят скаридите. Купата се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилник. Скаридите се мариноват най-малко за 1 час.
Изваждат се от хладилника и се отцеждат. На котлона се загрява тефлонов тиган. Скаридите се сотират за 2 минути, като се разбъркват внимателно. Изваждат се и се прибавят към салатата.
Дозата е за една порция. Салатата може да се консумира с вилица, но още по вкусно е с ръце да се вземе листо от цикория покрито с плънка и така се хапва.
Идеи за сандвичи
Този прекрасен плод може да бъде добавян към най-различни сандвичи и тостери.
Една добра комбинация е пълнозърнест хляб, бекон, маруля, авокадо и домат. Можете да добавите резен авокадо и към сандвичите с пуешко или пилешко месо и сирене.
Вегетариански вариант - резен меко сирене, резен авокадо, люцернови кълнове, резен краставица и домат.
Богатото и кремообразно авокадо може чудесно да замести майонезата или маслото в сандвича. Намажете резен зряло авокадо върху хляба или сухара както намазвате парче масло и след това подредете останалите продукти.
Разрежете авокадото на четвъртинки, полейте с лимонов сок и гарнирайте с резенчета краставица и репичка, както и с клонче магданоз - така получавате страхотни хапки за партито си.
[[/img]