Страница 1 от 2

козуначени изкушения

Публикувано: нед мар 29, 2009 9:09 pm
от iva1983
здравейте!тъй като наближава един светъл празник нека да споделим рецепти за вкусни козунаци и други изделия от козуначено тесто.кой как си прави любимата рецепта на баба за вкусен козунак или вкусни козуначени кифлички.успех!

Публикувано: пон мар 30, 2009 8:01 am
от neli.mag
Моято любимо тесто за козуначено руло и кифлички:
http://www.receptite.com/recepta.php?r=4545
По-миналата година спечели I награда във Великденския конкурс на Mandja.com. :D
Освен руло, кифлички и козунак си пека и "Харман" - обредна пита, украсена с боядисани червени яйца:
http://www.receptite.com/recepta.php?r=4546

Публикувано: пон мар 30, 2009 11:01 pm
от tari
:) Благодаря ти Нели!Ще се възползвам от рецептите ти и ще пиша.Надявам се да успея :)

козуначени изкушения

Публикувано: ср апр 01, 2009 10:39 pm
от iva1983
Велигденски венец

продукти:

500гр.брашно
1п.суха мая
75гр.захар
1яйце
1ванилия
кората на един лимон
250мл.топло прясно мляко
щипка сол
100гр.масло
3 сварени боядисани яйца

за намазване:

1жълтък
1с.л.прясно мляко



От изброените продукти се замесва тесто и се оставя да престои на топло място 1 час.След това върху набрашнена повърхност се разточва на дълго руло.Разрязваме на 3 части,които се сплитат на плитка.Тя пък се завива на кръг и се поставя в намазана тавичка.Отгоре тестото се намазва с разбити 1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко.Поставят се сварените яйца,като леко се натискат надолу,за да потънат в тестото.
Козунакът се пече 40 минути при температура 180 градуса.

Публикувано: чет апр 02, 2009 9:00 am
от Pavel
Скъпи дами, не забравяйте и категорията Козунаци и сладки хлябове :chef:

Публикувано: съб апр 04, 2009 5:08 pm
от reni55
Вижте каква мас купи днес мъжът ми за козунаците
Изображение

Публикувано: ср апр 08, 2009 1:13 pm
от svetla_66
:chef: кажете ми как правите руло от козуначено тесто. Аз мисля, че ще ми оставе сурово по средата. Може би се пече на слаб огън...... не знам. :?

Публикувано: ср апр 08, 2009 4:34 pm
от jdaskalova
reni55, по хубав ли е козунак с мас? Онзи ден гледах същата мас и се чудех за какво ли се ползва освен за курабийки.
И още нещо - изцяло ли се заменя количеството мазнина с мас или се слага и олио?

Публикувано: ср апр 08, 2009 5:18 pm
от reni55
jdaskalova, с мас козунаците стават по- меки и пръхкави.Може да се замесят само с мас или мас и олио 1:1.Тази година ще меся повече и ще се наложи да комбинирам мас + олио.

Публикувано: чет апр 09, 2009 9:08 am
от svetla_66
аз съм смесвала мас и масло обаче когато съм имала домашна мас от тази от магазина нещо има дъх.Незнам ама веднъж се прецаках и повече не ми се рискува.Затова смесвам масло и олио на око.А по принцип с мас стават по - пухкави.