Мариновани яйца
Публикувано: пон окт 29, 2007 1:27 am
Всеки е похапвал варени или пържени яйца, но опитвали ли сте мариновани? Да, мариновани като туршия - те са темата на тази седмица. Представляват твърдо сварени и обелени яйца, които се консервират в смес от оцет, сол и подправки. Особено популярни са като мезе в английските пъбове. Освен това са здравословна храна, източник на протеини и с ниско съдържание на мазнини и калории.
Има различни рецепти за мариноване на яйца и всеки може да намери своята любима. Някои са доста люти - приготвят се с люти чушки, сос Табаско и други пикантни подправки, а други имат сладникав аромат и съдържат захар, червено цвекло, лук и канела.
Когато за първи път мариновате яйца вкъщи най-добре да опитате с някоя по-базова рецепта и може да я модифицирате според вашия вкус. Обикновено оцет и вода се сваряват с подправки и маринатата се излива върху твърдо сварените яйца, които са наредени в буркан. Бурканът се затваря плътно и се съхранява в хладилник. В повечето случаи е добре да престоят поне една седмица преди консумация.
Във всички рецепти се използва оцет и най-подходящ за тази цел е малцовия, който може да бъде бял или кафяв, но и ябълковия много подходящ и няма толкова силен аромат. Ако искате яйцата да запазят белият си цвят трябва да се използва безцветен (бял) оцет. Яйцата е добре да са пресни, особено ако ще се съхраняват за дълго време.
Също като туршиите, мариноването на яйца е начин да се запазят продуктите свежи дълго време и се използва доста преди да бъде измислен хладилника. Обикновено маринованите яйца могат да се съхраняват с месеци, ако не стоят продължително на топло.
В днешно време тези яйца са много популярни за пикници и екскурзии в планината тъй като могат да издържат няколко дни без да се развалят. Също така могат да се сервират в салати, сандвичи или като мезе към бира или друг алкохол. Маринованите яйца са и интересен начин за овкусяване на традиционните сварени яйца, а пък маринованите с червено цвекло придобиват розов цвят, който привлича малки и големи.
Рецепти за мариновани яйца
Има различни рецепти за мариноване на яйца и всеки може да намери своята любима. Някои са доста люти - приготвят се с люти чушки, сос Табаско и други пикантни подправки, а други имат сладникав аромат и съдържат захар, червено цвекло, лук и канела.
Когато за първи път мариновате яйца вкъщи най-добре да опитате с някоя по-базова рецепта и може да я модифицирате според вашия вкус. Обикновено оцет и вода се сваряват с подправки и маринатата се излива върху твърдо сварените яйца, които са наредени в буркан. Бурканът се затваря плътно и се съхранява в хладилник. В повечето случаи е добре да престоят поне една седмица преди консумация.
Във всички рецепти се използва оцет и най-подходящ за тази цел е малцовия, който може да бъде бял или кафяв, но и ябълковия много подходящ и няма толкова силен аромат. Ако искате яйцата да запазят белият си цвят трябва да се използва безцветен (бял) оцет. Яйцата е добре да са пресни, особено ако ще се съхраняват за дълго време.
Също като туршиите, мариноването на яйца е начин да се запазят продуктите свежи дълго време и се използва доста преди да бъде измислен хладилника. Обикновено маринованите яйца могат да се съхраняват с месеци, ако не стоят продължително на топло.
В днешно време тези яйца са много популярни за пикници и екскурзии в планината тъй като могат да издържат няколко дни без да се развалят. Също така могат да се сервират в салати, сандвичи или като мезе към бира или друг алкохол. Маринованите яйца са и интересен начин за овкусяване на традиционните сварени яйца, а пък маринованите с червено цвекло придобиват розов цвят, който привлича малки и големи.
Рецепти за мариновани яйца