Страница 1 от 2

Сметана

Публикувано: чет май 07, 2009 1:02 am
от Aliana
Здравейте :)


Прави ми впечатление, че напоследък много често в коментарите има питания, за каква сметана става въпрос.

Като изключим, че разликата между сметана и квасена сметана е като разликата между мляко и кисело мляко, и едва ли някой ще забрави да го спомене, каква друга сметана се има пред вид във въпросите? :?

Аз познавам само един продукт, който се казва сметана. Млечен продукт, описан тук : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%BD%D0%B0.

Аз използвам сметана за сладко и солено, разбивам я на пяна за сладкиши, правя сосове с нея, парфета... не съм срещала рецепта, в която да пише СМЕТАНА и да не може да се направи със сметана...

Ще се радвам много, ако някой ми обясни, за какви сметани става въпрос в уточненията и какви са разликите, особено по отношение на истинската сметана.


Поздрави!

Публикувано: съб май 16, 2009 8:06 pm
от janina
Не знам за коментарите, но в някои рецепти на чужд език съм срещала готвене с Crème fraîche, което не е като обикновената сметана и ако рецептата е с нея, няма да стане същото. Също често се нарича сметана и "течната сметана" или "битата сметана", която се продава във флакончета или в опаковки за сметана за кафе - това нещо изобщо не е млечен продукт, а въглехидратен на основата на картофи или зърнени продукти. Аз за такива видове се сещам в момента. :)

Публикувано: пет авг 07, 2009 11:54 am
от mimsi
В много от рецептите тук пише само сметана.Аз също никак несъм наясно с тези сметани.От една страна живея в малък град и разнообразието не е особенно голямо.Струва ми се глупаво да питам постоянно за уточнение за вида сметана,затова направо отбягвам такива рецепти.
Ако може някой да изясни тези неща,дори ако може да подкрепи със снимки на такива продукти,предлагани на БГпазар.

Публикувано: пет авг 07, 2009 7:02 pm
от Aliana
Аз самата познавам два вида сметана - течна и квасена.

Течната може да се разбива на пяна, квасената е с консистенция на кисело мляко.

Когато количеството е дадено в г (грам) става въпрос за квасена сметана. Когато е в мл (милилитър) е течна. По този начин пиша и моите рецепти.

Срещала съм тук наименования от рода на Сладкарска, Готварска, Сладка сметана. За жалост още никой не е казал нещо по този въпрос.


Crème fraîche е квасена сметана, на френски, или най-точно - каймак, с масленост най- малко 30 %, с консистенция като гъсто кисело мляко.

Има и Crème double, който има двойна масленост в сравнение с Crème fraîche, и не е квасен, а сладък каймак.

Публикувано: пет авг 07, 2009 7:38 pm
от donita
Това е заквасена сметана която се използва за сладкиши,застройка на различни видове ястия.

Изображение


Това е течна готварска сметана,използва се само за готвене,в най различните варианти на различните ястия.Както така и за основата на различни сосове.Тя е гръцка и на нея пише,растителна сметана,която се използва само за готвене,но и в слрадкарството

Изображение


А това есладкарска сметана която се използва само в сладкарството,за направата на различни кремове,като пълнеж на различни сладкиши или на торти

Изображение

Публикувано: пет авг 07, 2009 8:50 pm
от reni55
Дони, Хоплата която си показала е готварска и не става за сладкиши, защото има сол в нея. Има си Хопла сладкарска, като тази която си показала на Президент.
Аз често задавам въпроса каква сметана се слага в ястията - заквасена или течна готварска.Те имат различен вкус и да не би да се променя и рецептата ....
Аз също като Мимси вече не питам ( защото ми омръзна да задавам въпроса) и не се интересувам от такива рецепти в които има сметана....
Ще дам пример - правя парфе със заквасена сметана. Никога не съм правила с течна сладкарска и не знам какво ще се получи ако се използва..... Според мен който пуска такива рецепти трябва да пише за каква сметана иде реч! Преди 2-3 м. реших да направя една рецепта и сложих течна готварска сметана, но мъжете не я одобриха!
Дали не трябваше да сложа заквасена....? И така, рецептата беше отхвърлена, а ако аз съм сбъркала......Важно е какво е написал автора на рецептата!

Публикувано: пет авг 07, 2009 9:04 pm
от Aliana
Аз ви разбирам.....

Което не означава, че разбирам продуктите, за които става въпрос :shock:



Все едно да има Сладкарско прясно мляко, Готварско прясно мляко и т.н.
За какво ми е сол в сметаната? Че аз мога да си я соля сама, или със захар да си я разбия и да я шприцовам на тортата.......

Тези на снимката - сигурно имат някакви добавки..... я фиксатори, я нещо друго :x


Навремето имаше само една, истинска сметана, в зелени бутилки като газираната вода. С нея и се готвеше, и се разбиваше за ягодите....




А, горе забравих да кажа - за хора с непоносимост към лактоза има и растителни алтернативи, но в моите рецепти не споменавам такива, всеки алергик знае как да заменя.



Оля, Мими, поне за моите рецепти мога да кажа - където е само "сметана" е течна. Точно продуктът сметана, които се описва в енциклопедиите. Когато е квасена, съм писала "квасена".

Публикувано: пет авг 07, 2009 9:26 pm
от donita
Рени специално в тази гръцка Хопла няма сол.Тя става и за сладкарство и за готварство.9 години бях в Гърция,използвала съм я и бях много доволна от нея.И сега отвреме навреме ми изпращат от нея а също така и други продукти които тук ми липсват.

Публикувано: пет авг 07, 2009 9:34 pm
от reni55
Дони, такава в БГ не се продава! Сега се загледах в долната картинка и видях ягодите..... В БГ се продават различни!

Публикувано: съб авг 08, 2009 8:52 am
от mimsi
Благодаря за разсъжденията ,момичета!Ще огледам по - обстойно опаковките и описанията на тях и ще пробвам нещо.
Ааа,още един въпрос:Квасените сметани имат ли % на масленост като млеката?Предполагам,че е аналогично. :?