Страница 1 от 1

ПАСТА, ПАСТА, ПАСТА

Публикувано: нед ное 04, 2007 4:45 pm
от apostol
Предлагам на вашето внимание няколко рецепти за паста. Мнозина у нас правят спагети, но малцина са тези, които знаят оригиналните рецепти за паста. Надявам се, че ще харесате тези, с които ще се запознаете тук...

ФЕТУЧИНИ “АЛФРЕДО”

В лъжичка зехтин запържваме за 2 мин. 2 скилидки счукан чесън. Поръсваме с лъжица брашно, пържим 1 мин., разбърквайки непрекъснато. Наливаме 3/4 чаша мляко, като отново бъркаме непрекъснато, за да не се получат грашки. Поставяме в соса 50 гр. натрошено сирене и бъркаме, докато получим хомогенна смес. След това прибавяме и 50 гр. настърган кашкавал и бъркаме докато и той се разтопи. Подправяме с малко бял пипер. Заливаме фетучините с този сос и ги поръсваме обилно с кашкавал.

СПАГЕТИ С РИБА ТОН И ГЪБИ

В дълбока тенджера загряваме зехтин. В него запържваме за 1- 2 мин. нарязана скилидка чесън и малко лют пипер. Прибавяме нарязаните гъби. Задушаваме 2 мин. и наливаме чаша сухо бяло вино.
Накъсваме една консерва риба тон и я прибавяме към гъбите. Разбъркваме. Задушаваме 5 минути. Наливаме 2- 3 черпака пресен доматен сос (от обелени и смачкани домати), подправяме със сол и малко захар, варим още 15 мин. Към соса прибавяме сварените спагети и разбъркваме добре. Поръсваме с настърган кашкавал и сервираме.

СПАГЕТИ С АНШОА И МАСЛИНИ

Накъсваме на дребно 50 гр. аншоа и ги стриваме. В дървен съд поставяме 150 гр. обезкостени маслини с обилно количество зехтин, ароматизиран с чесън. Стриваме ги на каша. Върху сварените спагети поставяме няколко лъжици от рибата, а отгоре- няколко лъжици маслинена каша. Посоляваме. Заливаме с ароматизиран зехтин – с чесън и лют пипер. Поръсваме с едро нарязани обезкостени маслини, нарязани на кръгчета. Поръсваме и с настъргано сирене, разбъркваме добре и сервираме.

СПАГЕТИ С ЧЕСЪН И ГЪБИ

Загряваме зехтин в тигана и запържваме в него няколко скилидки нарязан чесън. След време прибавяме 2- 3 нарязани гъби. Пържим при непрекъснато бъркане, а след време наливаме и малко бяло вино.
Изсипваме в тигана предварително сварените спагети и разбъркваме добре. Наливаме 2 черпака зеленчуков бульон, поръсваме обилно с кашкавал и отново разбъркваме.
Сервираме спагетите поръсени с още кашкавал.

СПАГЕТИ ПО РИМСКИ

Нарязваме 100 гр. пушени (пилешки) гърди на кубчета, които запържваме в зехтин. Поръсваме ги с щипка босилек. Заливаме ги с малко бял оцет. Докато той извира, прибавяме 1 купичка обелени и намачкани домати. Варим соса 10 мин., след което към него прибавяме сварени макарони и настърган кашкавал. Разбъркваме и оставяме няколко минути на огъня. Сервираме и поръсваме отново с кашкавал.

СПАГЕТИ ДОЛЧЕ ВИТА

Нарязваме на ситно 1 глава лук и я запържваме в зехтин. Когато лукът започне да става златист, прибавяме 3 ситно нарязани скилидки чесън и една ситно нарязана (люта) чушка (или щипка едро смлян лют пипер). Пържим още 2 минути, след което подправяме с бял пипер, сол, малко риган и босилек. Наливаме 1 черпак зеленчуков бульон и оставяме соса да покъкри. Накрая заливаме с него сварените спагети.

МАКАРОНИ НА ФУРНА

Запържваме 200 гр. пушени пилешки гърди, нарязани по на едро в зехтин. След време прибавяме към тях и 2 стръка едро нарязан праз. Задушаваме на тих огън. Накрая прибавяме сварените и изплакнати макарони. Разбъркваме и изсипваме в намаслена тавичка.
Изготвяме бешамел от 30 гр. масло, 1 с. л. брашно и 750 гр. прясно мляко. Подправяме със сол, бял пипер и индийско орехче. Прибавяме и 2- 3 лъжици квасена сметана. Бъркаме, докато сосът се хомогенизира. Заливаме с него макароните, поръсваме ги обилно с настърган кашкавал и изпичаме ястието до златисто в предварително подгрята фурна.


ПАСТА “КУAТРО ФОРМАДЖИ”

Сваряваме пастата и я оставяме настрана.
Запържваме 4- 5 нарязани скилидки чесън в зехтин. След като се зачервят, прибавяме 150 гр. натрошено сирене, 150 гр. натрошено синьо сирене, 150 гр. ситно нарязан кашкавал и 150 гр. ситно нарязано пушено сирене. Бъркаме, докато получим еднородна смес. След това прибавяме 250 гр. заквасена сметана и 100 гр. прясно мляко. Подправяме с босилек и бял пипер на вкус. Разбъркваме добре и варим 10- 15 мин. до получаването на гъст сос. Изливаме соса върху пастата и разбъркваме.

ПАСТА А ЛА ПАЕЗАНА

Загряваме в тигана масло и прибавяме 150 гр. пушени (пилешки) гърди. След като се позапържат, прибавяме и 250 гр. нарязани печурки. След две минути поръсваме соса със шепа настърган кашкавал. Разбъркваме, докато кашкавалът се стопи. Заливаме с този сос пастата, прибавяме малко масло и още настърган кашкавал.


ЧЕРВЕН СОС ЗА ПАСТА

Нарязваме на ситно една глава лук и я запържваме зехтин. След като лукът стане златист, прибавяме и 100 гр. нарязана шунка (това не е задължително). Запържваме още две- три минути като разбъркваме непрекъснато.

Нарязваме на ситно 3 обелени домата, като отстраняваме семките. Пускаме ги в тенджерата заедно с 3 скилидки ситно нарязан чесън. Разбъркваме. Като се позапържат, прибавяме 1 чаша червено вино. Оставяме соса да къкри поне 15 минути. Едва след това подправяме на вкус със сол, бял пипер, малко захар, риган и босилек. Заливаме с този сос пастата, разбъркваме и сервираме.

Зимният вариант на тази рецепта: вместо домати използваме 2- 3 лъжици салца, размити в чаша червено вино. Изливаме тази смес в тенджерата при лука и чесъна и варим 20 мин. След това добавяме и нужните подправки.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

браво

Публикувано: пет дек 28, 2007 10:47 pm
от georgi_mirchev
:idea:

Благодаря

Публикувано: пет мар 21, 2008 3:40 am
от apostol
Благодаря!