Страница 1 от 1

Курбан

Публикувано: съб авг 01, 2009 8:27 pm
от Aliana
Здравейте!



Забелязах, че много чорби биват наречени КУРБАН.

Интересно ми е да разбера защо.




Поздрави!


Ралица

Re: Курбан

Публикувано: съб авг 01, 2009 9:54 pm
от donita
Aliana написа:Здравейте!



Забелязах, че много чорби биват наречени КУРБАН.

Интересно ми е да разбера защо.




Поздрави!


Ралица
Не всяка чорба може да се нарече курбан.Това е специално приготвено и се прави по различни поводи. /помен,празник на някакъв град или село,празник на някакъв светия,за здраве/Но на курбана специално в доста местности на Българияне не слагат почти нищо а само вода и сварено месо.

Публикувано: нед авг 02, 2009 4:27 pm
от neli.mag
За овнешки курбан например за здраве или за помен се вари само месо с кости във вода с малко черен пипер на зърна и сол накрая. Това е. Нищо друго - месо, вода, сол! Никакви запръжки и застройки. По месото има тлъстинки, които са достатъчни за мазнина. Никога не се слагат в курбана зеленчуци от рода на моркови, домати, лук, грах и тн. Ако се сложат или се прави запръжка, тогава вече не е курбан, а съвсем друго ястие - ВАРЕНО.

Публикувано: нед авг 02, 2009 4:57 pm
от Vida
Ние правихме помен на баща ми и правихме курбан.Той беше готвач и са го викали да готви много пъти в църквата за празници,от него знам че слага морков и картоф,и съвсен малко брашно,за това така си го правя и аз.