Симид - Симит - Геврек
Публикувано: вт авг 11, 2009 3:35 pm
Здравейте!
ivansander, това намерих до тук, превеждам почти буквално:
От Уикипедия - ДЕ
Симит (турцизъм) е пръстеновидно печиво от тесто с мая, със сусам по кората. В региона около Измир се нарича още gevrek (тур.), което означава "хрупкав".
В Гърция сусамовият пръстен се нарича Koulouri (κουλούρι), в България Gewrek (Геврек), в Сърбия Đevrek (Ђеврек). Печивото е произлязло преди около 500 години в Османската империя, като е намерило разпространение и по Балканите.
Състав:
Мая, вода, брашно, масло, сол, сусам, евентуално още ararot (engl. arrow root, dt. Pfeilwurzelmehl) (помагайте, незнам как се казва на български :oops: )
Важна характерна черта е разпуканата при печене кора, която ТРЯБВА да е хрупкава, и меката вътрешност. При престой симитът поема влага, губи хрупкавост и се счита за стар.
В Турция симита е стока, продавана на улицата, като остатъчните бройки са индикатор за свежестта на стоката - колкото по-малко бройки са останали, толкова по-стари са те.
По традиция симита се предлага с черен чай, сирене и маслини. Яде се по всяко време на деня, като за закуска се маже и с желе, мармалад или сирене.
..............................................................
Сега Уикипедия-БГ:
копирам директно:
Симид е хлебно изделие, традиционно приготвяно с нахутова мая, която му придава специфичен вкус и аромат. Рецептата за симида има арабски произход, в България е внесена през от македонски майстори-хлебари през 1920-те години, но е популярна едва до средата на века, когато домашният симид е изместен от трапезата на българина от заводския хляб.
В различните райони на страната симидът се е приготвял по различни варианти на рецептата, но общото между всички е кифленото тесто, подсладено със захар, гроздова мъст, мед или петмез.
....................
Който намери допълнение - моля, сложете!
ivansander, това намерих до тук, превеждам почти буквално:
От Уикипедия - ДЕ
Симит (турцизъм) е пръстеновидно печиво от тесто с мая, със сусам по кората. В региона около Измир се нарича още gevrek (тур.), което означава "хрупкав".
В Гърция сусамовият пръстен се нарича Koulouri (κουλούρι), в България Gewrek (Геврек), в Сърбия Đevrek (Ђеврек). Печивото е произлязло преди около 500 години в Османската империя, като е намерило разпространение и по Балканите.
Състав:
Мая, вода, брашно, масло, сол, сусам, евентуално още ararot (engl. arrow root, dt. Pfeilwurzelmehl) (помагайте, незнам как се казва на български :oops: )
Важна характерна черта е разпуканата при печене кора, която ТРЯБВА да е хрупкава, и меката вътрешност. При престой симитът поема влага, губи хрупкавост и се счита за стар.
В Турция симита е стока, продавана на улицата, като остатъчните бройки са индикатор за свежестта на стоката - колкото по-малко бройки са останали, толкова по-стари са те.
По традиция симита се предлага с черен чай, сирене и маслини. Яде се по всяко време на деня, като за закуска се маже и с желе, мармалад или сирене.
..............................................................
Сега Уикипедия-БГ:
копирам директно:
Симид е хлебно изделие, традиционно приготвяно с нахутова мая, която му придава специфичен вкус и аромат. Рецептата за симида има арабски произход, в България е внесена през от македонски майстори-хлебари през 1920-те години, но е популярна едва до средата на века, когато домашният симид е изместен от трапезата на българина от заводския хляб.
В различните райони на страната симидът се е приготвял по различни варианти на рецептата, но общото между всички е кифленото тесто, подсладено със захар, гроздова мъст, мед или петмез.
....................
Който намери допълнение - моля, сложете!