Страница 1 от 1

Интересни статии

Публикувано: пет авг 14, 2009 12:20 am
от samira
Аз предлагам ,ако някой намери нещо интересно от нета,да го пуска тука,ето това нещо ми попадна днес :)

Математичка създаде формула за идеалната палачинка

. Д-р Рут Феърлав съставила сложната алгебрична формула, за да "улесни" готвачите и домакините.

Главният мотив на 34-годишната преподавателка по математика и статистика обаче бил, че двете й дъщери обичали много да похапват палачинки.

100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)

В дългото уравнение L е броят на бучките в тестото, а С е неговата консистенция. Буквата F отразява най-лошия резултат, k е идеалната консистенция, T е сгорещеността на тигана.

Идеалната температура на тигана е представена от буквата m, а S е времето, за което тестото трябва да престои преди да бъдат направени палачинките.

Е пък показва колко трябва да престоят готовите тиганички преди да бъдат изядени.

Според математичката колкото по-близо до 100 е резултатът, толкова по-вкусна е палачинката. За д-р Рут сгорещеността на тигана е един от най-важните фактори след приготвянето на вкусно тесто.

"Първото нещо, което трябва да направите е, да сгорещите съвсем точно тигана. Когато олиото започне леко да дими, трябва да сложите сместа в тигана", обяснява домакинята.

Следващото важно нещо е във течното тесто да няма бучки. "Можете да проверите това като загребете и изсипете с лъжица част от сместа - тя трябва да пада леко. Трябва да оставите сместа за 20 минути, така че брашното да може да поеме млякото.

Убедете се, че сте направили палачинка със среден размер, тъй като ако е прекалено голяма, ще бъде много трудно да я обръщате. Тя трябва да бъде сервирана топла със захар и лимон", съветва още д-р Рут.
http://www.otkacheno.info/1492/Matemati ... hinka.html

Публикувано: пет авг 14, 2009 10:55 am
от Aliana
:D :D :D


Голямо удовоствие ми достави четенето на тази статийка!

Браво на Д-р Рут! :)


На нас ни се струва куриозно, но сигурно има хора (знам ли, някой заети фрийкове, математици, химици или астрономи), които са си помислили: Най-после някой да вкара яснота в това мъгляво занимание - готвенето! :thumup:


А и за нас, които готвим ежедневно или често, е доста полезно да знаем, че е едва ли не фокус да ти е успешна манджата. И когато хора с по-малък опит правят запитвание към рецепта, което ни се струва преувеличено - статията на Д-р Рут с изброените важни фактори показва, че всъщност всеки въпрос е смислен :)



Браво!

Публикувано: пет авг 14, 2009 1:10 pm
от samira
За да мисли и твори човек не трябва да е точно гений(както се изразяваме понякога),съвсем обикновен човек може да направи нещо велико,стига само да надхвърли границите на ум и възможности.Това означава единно съзнание или висша идентичност, което е природата и състоянието на всички съзнателни същества, но ние прогресивно ограничаваме нашият свят и обръщаме гърба си на истинската си същност, за да прегърнем границите. Тогава, нашето първично-чисто и недуалистично съзнание функционира на разнообразни нива, със различни идентичности и различни граници, които системата и властта ни кара да приемаме,въпреки волята си...но това е друга тема... :wink:

Публикувано: пон авг 17, 2009 7:42 pm
от daksi
Много добра статия НО на мен тази формула едва ли ще ми помогне.Това е единственото нещо което не мога да правя -палачинки.Срам не срам признавам си.Опитала съм толкова много методи и тигани и нищо не става.Не ми се отдава и това си е :oops: :oops:

Публикувано: вт авг 18, 2009 4:17 pm
от tillia
daksi, не се отчайвай! И най-големият специалист в кухнята може да направи гаф, и най-неопитният - шедьовър. Така че продължи да правиш опити и ще видиш какви хубави палачинки ще правиш! И ни покани!!! :lol: :thumup: :love: :chef: