Интересни статии
Публикувано: пет авг 14, 2009 12:20 am
Аз предлагам ,ако някой намери нещо интересно от нета,да го пуска тука,ето това нещо ми попадна днес
Математичка създаде формула за идеалната палачинка
. Д-р Рут Феърлав съставила сложната алгебрична формула, за да "улесни" готвачите и домакините.
Главният мотив на 34-годишната преподавателка по математика и статистика обаче бил, че двете й дъщери обичали много да похапват палачинки.
100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)
В дългото уравнение L е броят на бучките в тестото, а С е неговата консистенция. Буквата F отразява най-лошия резултат, k е идеалната консистенция, T е сгорещеността на тигана.
Идеалната температура на тигана е представена от буквата m, а S е времето, за което тестото трябва да престои преди да бъдат направени палачинките.
Е пък показва колко трябва да престоят готовите тиганички преди да бъдат изядени.
Според математичката колкото по-близо до 100 е резултатът, толкова по-вкусна е палачинката. За д-р Рут сгорещеността на тигана е един от най-важните фактори след приготвянето на вкусно тесто.
"Първото нещо, което трябва да направите е, да сгорещите съвсем точно тигана. Когато олиото започне леко да дими, трябва да сложите сместа в тигана", обяснява домакинята.
Следващото важно нещо е във течното тесто да няма бучки. "Можете да проверите това като загребете и изсипете с лъжица част от сместа - тя трябва да пада леко. Трябва да оставите сместа за 20 минути, така че брашното да може да поеме млякото.
Убедете се, че сте направили палачинка със среден размер, тъй като ако е прекалено голяма, ще бъде много трудно да я обръщате. Тя трябва да бъде сервирана топла със захар и лимон", съветва още д-р Рут.
http://www.otkacheno.info/1492/Matemati ... hinka.html
Математичка създаде формула за идеалната палачинка
. Д-р Рут Феърлав съставила сложната алгебрична формула, за да "улесни" готвачите и домакините.
Главният мотив на 34-годишната преподавателка по математика и статистика обаче бил, че двете й дъщери обичали много да похапват палачинки.
100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)
В дългото уравнение L е броят на бучките в тестото, а С е неговата консистенция. Буквата F отразява най-лошия резултат, k е идеалната консистенция, T е сгорещеността на тигана.
Идеалната температура на тигана е представена от буквата m, а S е времето, за което тестото трябва да престои преди да бъдат направени палачинките.
Е пък показва колко трябва да престоят готовите тиганички преди да бъдат изядени.
Според математичката колкото по-близо до 100 е резултатът, толкова по-вкусна е палачинката. За д-р Рут сгорещеността на тигана е един от най-важните фактори след приготвянето на вкусно тесто.
"Първото нещо, което трябва да направите е, да сгорещите съвсем точно тигана. Когато олиото започне леко да дими, трябва да сложите сместа в тигана", обяснява домакинята.
Следващото важно нещо е във течното тесто да няма бучки. "Можете да проверите това като загребете и изсипете с лъжица част от сместа - тя трябва да пада леко. Трябва да оставите сместа за 20 минути, така че брашното да може да поеме млякото.
Убедете се, че сте направили палачинка със среден размер, тъй като ако е прекалено голяма, ще бъде много трудно да я обръщате. Тя трябва да бъде сервирана топла със захар и лимон", съветва още д-р Рут.
http://www.otkacheno.info/1492/Matemati ... hinka.html