Schwarzwaelder Kirschtorte Шварцвалдска черешова торта

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Schwarzwaelder Kirschtorte Шварцвалдска черешова торта

Мнение от Aliana » съб авг 15, 2009 8:10 pm

Редакция от модератор:
Темата е преместена в Кулинарен Навигатор: Торта Линц
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Schwarzwälder Kirschtorte


Изображение


Шварцвалдска черешова торта или Торта "Шварцвалдска череша"?

Преводът на името на тортата създава трудности.

Но не само той. Произходът на тортата също е неясен.

Ясно е следното: около 1930 година в Германия се появява Шварцвалдка черешова торта, която набира почитатели и само около 20 години по-късно става най-популярната торта в Германия. Днес тортата се счита за най-класическата немска торта и е известна по целият свят.

Името на тортата и неговият произход са неясни. Освен теорията, че е произлязла в Шварцвалд (която е недостоверна) съществуват още три теории.

1. Посипаният тъмен настърган шоколад напомня на тъмна гора (шварц - черен, валд - гора, т.е. Черна гора).

2. Най-добрият черешов дестилат, който е важна и неотменна съставка, се произвежда в Шварцвалд.

3. Носиите на жените в някои селища в Шварцвалд са: черен сукман, бяла риза, на главата шапка, бяла, с големи червени помпони, напомнящи череши (виж снимката):

Изображение



Външният вид на тортата напомня донякъде на тази носия.

История:

Комбинацията от череши, сметана и черешов дестилат е известна в Шварцшалд от 19 век, но не като торта, а като десерт в купа или чаша.

Тортата "Шварцвалд" е предшественик на "Шварцвалдската черешова", тя се е състояла от пандишпанов блат, череши и ядки, но без черешов дестилат. И е изобретена в Швейцария.


За оригиналът:

Сладкарят Йозеф Келер трвърдял, че е изобретил тортата през 1915 година, когато я е пуснал в асортимента на VIP-кафето "Агнер" в Бад Годесберг (днес Бон - Бад Годесберг). Но и неговата торта е предшественик, тъй като той е правил само един пласт и от друго тесто. Рецептата е записана от него през 1927 година.

Проучванията на държавният архивар Удо Раух сочат все повече, че тортата е изобретена в сегашният си вид от сладкаря Ервин Хилдебранд, който я е приготвил в кафе "Валц" в Тюбинген.

Писмено за първи път тортата е спомената през 1934 година в книгата "250 сладкарски произведения и как биват произведени", Дрезден, 1934г.

През тридесетте години на 20 век тортата става все по-известна, като бива правена в Берлин и от най-добрите сладкари в големите градове в Германия, Австрия и Швейцария.
По него време транспорта на сметанови торти е бил труден, тъй като е липсвал начин за охлаждане по пътя.

През 1949 година "Шварцвалдската череша" е едва на 13 място в списъка на най-любими торти в Германия.

След това нейната популярност нараства светкавично. Днес тя се счита за най-германската торта изобщо и е позната практически в целият свят. За жалост в различните държави биват заменени оригиналните съставги с други, регионални, или алкохолът бива пропуснат. (пследното изречение е цитат от Уикипедиа.де)


Варианти:


Понятието "Шварцвалдска черешова" (без ТОРТА) бива използвано от редица хранителни концерни, като обозначават сладоледи, кремове, кисели млека, рула, чиито вкусови компоненти са сметана, череши и шоколад.



Сладолед на Лангнезе:

Изображение



Сладолед на Мьовенпик:

Изображение





Пралини:

Изображение



Еспресо Шварцвелдер-Кирш

Изображение


Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнение от BABY » съб авг 15, 2009 10:01 pm

Пускай,пускай Рали такива вкусотии :D :P .Като ти дойда на гости-само да няма от тях :D :D Особено еспресото и тортата,лелееее,отивам за лигавник :P :D :D
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Отговори