Редакция от модератор:
Темата е преместена в Кулинарен Навигатор: Торта Линц
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Линцска торта е торта от ронливо (пръхко) тесто, с високо съдържание на смлени ядки, с прост пълнеж от конфитюр и тестяна решетка за най-горен слой.
От правна гледна точка името обозначава вид торта, а не произход (Линц, Австрия).
Днес най-разпространеният пълнеж в Австрия е от конфитюр от червени боровинки. Пълнежът се поставя преди печенето и по този критерий тортата има повече сходност със сладкиш, тъй като на днешно време е прието тортите да се довършват след изпичането на блата.
История:
Торти с подобен външен вид и състав са известни още от времето на Римската империя. Има разпостранено твърдение, че един виенски сладкар на име Линцер е изобретил Линцската торта. В архивите на Виена и след щателно търсене не е открит такъв сладкар. И имайки пред вид, че в миналото имената са се давали повече по географски произход, историците са единодушни, че името произхожда от града Линц.
За първи път рецептата е спомената през 17 век, което я прави най-старата известна рецепта за торти в целия свят. Четири рецепти за торти, чиито имена съдържат думата Линц, са открити в кулинарните записки на графиня Анна Маргарита Саграмоза от Верона. Сбирката с рецепти е от 1653 година и носи куриозното име:
Книга за всевъзможни приготвени неща, значи захарни изделия, подправки, сушено и изобщо плодове всякакви, както и други хубави и полезни неща, и други такива. Записана с много усилия, труд и разходи от госпожата Анна Маргарита Саграмоза, родена графиня Парадайзерин, събирана в продължение на много години и предадена за записване.
Опитах се да преведа текста, който е на доста стар език, за думата сушено не съм сигурна :/
Линцската торта може да се приготви до 4 седмици преди консумацията.
Линцска торта
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти:
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Едва сега видях, какво си писала, Веси :oops:
Така, както описваш сладките, те са си мини-линцски тортички.
Само малко ме учудва, че се казват Линцер...
Ако беше по името на някого, който се казва на града, защото например семейството му призхожда от там, щеше да е коректно. Но понеже тортата се казва на града, би трябвало да е Линцска.
Сравнение: ако някой, който се казва Софиянски, изобрети торта, тя ще се казва Торта Софиянски. Но ако тортата произхожда от град София, ще се казва Софийска торта....
Но няма значение...
Така, както описваш сладките, те са си мини-линцски тортички.
Само малко ме учудва, че се казват Линцер...
Ако беше по името на някого, който се казва на града, защото например семейството му призхожда от там, щеше да е коректно. Но понеже тортата се казва на града, би трябвало да е Линцска.
Сравнение: ако някой, който се казва Софиянски, изобрети торта, тя ще се казва Торта Софиянски. Но ако тортата произхожда от град София, ще се казва Софийска торта....
Но няма значение...