Страница 1 от 3
Бухти
Публикувано: съб авг 22, 2009 6:20 pm
от Aliana
Здравейте!
Може ли някой да ми обясни какво са бухти? Прочетох много рецепти за бухти, и колкото повече чета, толкова повече се обърквам...
Какви са критериите, за да наречете едно тестяно изделие бухта?
Досега намерих с мая, с набухвател, пържени, печени, с пълнеж, без пълнеж, от течно гъсто тесто, от месено тесто, сладки, несладки, солени...
Нашите в къщи при майка ми са от гъсто течно тесто с набухвател, с неутрален вкус, капят се лъжица и изглеждат така
Благодаря!
Публикувано: нед авг 23, 2009 6:22 am
от xevi
Не мисля че има някакво строго определение. Бухтите са пържени тестени изделия подобни на мекиците, но по-пухкави и по-малки.
buhta
Публикувано: нед авг 23, 2009 10:40 am
от mimata
Публикувано: вт яну 05, 2010 1:37 pm
от gigi.2000
Рали,точно това,което си показала на снимката,е бухти-от рядко тесто,капано с лъжицата.Предполагам,че и при рецептите за бухти има,различия,но те са незначителни,и тестото винаги е рядко,с набухвател и с неутрален вкус.В моето село като дете съм чувала да ги наричат''дуфти''
,и си мислех,че са различни неща,но сега мисля,че са имали предвид бухтите.Всичко друго са мекици,пърженки и т.н.,но не и бухти.
здр
Публикувано: чет яну 07, 2010 1:57 pm
от PassionFlower
Рали,бухтичките са подобни на мекиците,както вече споменаха,по-пухкави са,изрязват се с формички и се пържат до златисто.Гарнират се с мед,сиренце или сладко,а може и пудра захар,на който с каквото му е сладко
Публикувано: пет яну 08, 2010 12:31 am
от BRIDA
Според мен най-старата рецепта за бухти е-Рецепта:
1/2 бурканче кисело мляко
1 ч.л. равна сода бикарбонат
2 яйца
1 с.л. с връх захар
Щипка сол
Брашно колкото поеме.
Месиш меко тесто. Оставяш 15 мин. настрана да "почине" не да втасва:)
разточваш блат с дебелина 5мм. Режеш на ромбоиди......
А колкото до по рядкото тесто,което се сипва с лъжица-това са руските оладьи......има много рецепти за бухти(тиганици),с течение на времето са направени стотици вариации.....и всичките са обединени в едно...вкусни,меки....пухкави...и т.н.
Публикувано: пет яну 08, 2010 2:04 pm
от lubopitka
BRIDA написа:Според мен най-старата рецепта за бухти е-Рецепта:
1/2 бурканче кисело мляко
1 ч.л. равна сода бикарбонат
2 яйца
1 с.л. с връх захар
Щипка сол
Брашно колкото поеме.
Месиш меко тесто. Оставяш 15 мин. настрана да "почине" не да втасва:)
разточваш блат с дебелина 5мм. Режеш на ромбоиди......
Този вариант за бухти не го знам, но благодаря за идеята:)
Публикувано: пет яну 08, 2010 2:24 pm
от Madlena
Аз към тази рецепта бих добавила още две-три лъжици захар, ванилия, цяла кофичка кисело мляко, а не половин и две-три супени лъжици грис. Тестото трябва да е по-гъсто от кексово - като се гребне да се задържа на лъжицата. пържа ги в много мазнина и стават кръгли
Публикувано: пон яну 11, 2010 3:01 pm
от ivka
Наскоро една позната ми даде тази сполучлива рецепта за бухти .
450 г кисело мляко
1 ч.л. сода
1 бр. яйце
1 с.л. оцет
1 с.л. настъргано сирене
1 ч.л. сол
брашно, колкото за меко тесто
олио за пържене
--------------------------------------------------------------------------------
Замесва се меко тесто с посочените продукти. Оставя се да почине 15 минути. Разточва се на лист с дебелина 0.5 см. Реже се с резец или с ръба на стъклена чаша. Бухтите се пържат в повече мазнина.
* Яйцата и млякото трябва да са със стайна температура. Киселото мляко да е с по-нисък процент масленост.
Публикувано: вт яну 12, 2010 1:24 pm
от sladurko
В нашето семейство бухти наричаме пържено изделие от гъсто, но течно тесто с набухвател. Рецептата която знам от малка е:
450мл. к.мляко
2 яйца
1ч.л. сода за хляб
1ч.л. захар
брашно (колкото поеме за получаване на необходимата консистенция)
В млякото се слага содата и след това другите съставки, като последно е брашното.
С лъжица се гребе от получената смес и се капе в сгорещено олио. Гарнирането е по желание както със сирене, така може и да е със сладко или мармалад. В зависимост от вкусът на човека.
И да си призная това бе едно от любимите ми неща за закуска.