Страница 1 от 2

Относно стерилизирането

Публикувано: вт сеп 08, 2009 3:07 pm
от RIGOLETTO
УВАЖАЕМИ ПО-ДОБРИ ГОТВАЧИ ОТ МЕНЕ,

За сладка и конфитиури знам,че може и да не се стерилизират след като се насипиат горешти в бурканите.Това правило може ли да се използва и за гореста лиутеница или кеополу?

БАГОДАРИА НА ВСИЧКИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!! :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:

Публикувано: вт сеп 08, 2009 3:19 pm
от Aliana
При сладките неща доколкото ми е известно, се предотвратява развалянето не само чрез вакуума, получаващ се при изстиването, а и от чрез високото съдержание на захар. Това става ясно след отварянето на сладкото - сладка правени със захарин например се развалят за 10 дни в хладилника, а такива с много захар - с месеци не се развалят.

Моята майка никога не ВАРИ буркани с лютеница или кьопоолу.

Тя ги пълни с врялата смес, слага капачките, и ги слага с капачките надолу в тава с вряща вода, само 2 пръста дълбока. Остават така 5 минути, после изстиват на капачки.

Тази разлика се обуславя и от друго нещо - точката на кипене на водата е 100 градуса, а на гъстасладък сироп - около 150 градуса. Лютеницата ври на около 120 градуса.

Така че си представям, че конфитюра ври на около 180 градуса.

Като тръгне да изстива, се смалява много повече и прави много по-голям вакуум в буркана, в сравнение с лютеницата или компота.


Нядявам се това да е от помощ.


Поздрави!

Ралица

Публикувано: вт сеп 08, 2009 4:52 pm
от RIGOLETTO
УВАЖАЕМА АЛИАНА,

НАИ-НИСАК ПОКЛОН ЗА ОТЛИЧНОТО РАЗИАСНЕНИЕ :clap: :clap: :clap:
БЛАГОДАРИА!!! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Публикувано: вт сеп 08, 2009 10:58 pm
от BABY
По добре не рискувай с лютеницата и кьополуто.За по бърз начин съм чувала-обръща се буркана с капачката надолу,слага се в съда,налива се вода един-два пръста над капачката и.. да заври.За 5-10 мин.Лично аз не съм правила така,но казват че ставало.За краставички и туршии може да се ползва пикантния фикс на д-р Йоткер.Супер е.

Публикувано: вт сеп 08, 2009 11:42 pm
от Aliana
:D Веси, ами аз какво съм писала? Нали същото :D :D :D :D

С капачката надолу в тава с 2 пръста ВРЯЩА вода, не вряла вода :D :D :D 5 минути. Водата ври, но бурканите не се варят, щото не са В нея, само капачките им са топнати, да се затегнат ....

Голям майтап...


:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :D

Публикувано: ср сеп 09, 2009 7:01 pm
от mimsi
Това с тавата е идеално!Несъм чувала досега за този метод!Така се спестява и времето по завиране на голямо количество вода,необходимо да покрие бурканите.Браво на вас!
Човек се учи докато е жив!

Публикувано: чет сеп 10, 2009 12:23 pm
от tillia
Интересен начин на стерилизация. :o Обезателно ще го пробвам и ако е удачен ... :clap:

Публикувано: чет сеп 10, 2009 5:13 pm
от BABY
:D :D Рали,който чете в съня си е така :P .

Публикувано: чет сеп 10, 2009 10:08 pm
от krisi
Да и аз за първи път го чувам този метод за варене на буркани.
Трябвя да се изпробва.

Публикувано: съб сеп 12, 2009 12:11 pm
от Aliana
Виждам, че заглавието на темата е поправено - сега човек не потръпва от внезапен страх, като го прочете :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Риголето, мерси! :wink: