Страница 1 от 1

Торта Касата ала Сичилиана

Публикувано: пет сеп 18, 2009 1:07 pm
от Aliana
:) :) :)

Касáта ала сичилиана ( Cassata alla siciliana, от арабски qas´ata - „кръгла купа“, оспорвано*) е известна сицилианска торта, която първоначално се е приготвяла само за Великден и за сватби.

Естествено има много варианти на тортата, като общото между тях е:

Редена в купа торта, при която крем от рикота, разбит със захар, се редува с пан ди Спаня ( Pan di Spagna, побългарено - пандишпан). Тортата се покрива със захарна глазура и се украсява с кандирани плодове и орнаменти от оцветена глазура. Най-характерни са украси с флорални мотиви. Според различните рецепти могат да се добавят чамфъстък, пиниеви ядки, парченца шоколад, вода от портокалов цвят, мараскино или други ликьори от портокал.

В миналото тортата е била приготвяна само в манастирите и господарските имения.
Според документ от 1575 година, касаещ Синода в Мацара дел Вало, Касáта е неотменна на Великден. След провестяването на това църковно решение, в Сицилия се разпространява народното мнение: Достоен за съжаление, който не яде касáта на Великден!

Според други исторически източници на монахините е била забранена направата и консумацията на Касата през Страстната седмица (седмицата преди Великден), защото насладата ги разсейвала и отвличала от молитвите :roll:

Касата ала Сицилиана във Веселият Готвач.

Лесна рецепта за Pan di Spagna:

10 яйца
10 с.л. захар
10 с.л. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия

Яйцата се разделят, белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбиват със захарта на пяна, смесват се брашното и бакпулвера и се прибавят лъжица по лъжица към жълтъчната пяна, като се бие постоянно. Белтъците се прибавят към тестото, обърква се внимателно, излива се във 28-сантиметрова форма и се пече 35-45 минути на 180 градуса.

Изображение


Изображение


Изображение

Публикувано: съб сеп 19, 2009 8:40 am
от Vida
Красота,отново поднесена от Рали,браво мила..!Когато имам време,ще я пробвам. :thumup:

Публикувано: съб сеп 19, 2009 10:46 am
от Aliana
Благодаря, че казваш хубави неща :love:

Рецептата в сайта е на Веси, аз бях тръгнала да слагам, но я видях.
Рецептата е много хубава, вярно, че е трудоемка, но ако човек намери време и хъс - струва си да се пробва!

:flow1: :flow1: :flow1:

Публикувано: съб сеп 19, 2009 11:54 pm
от krisi
Браво Рали,пак изненада :D тортата е превъзходна :hungry: