Торта Касата ала Сичилиана
Публикувано: пет сеп 18, 2009 1:07 pm
Касáта ала сичилиана ( Cassata alla siciliana, от арабски qas´ata - „кръгла купа“, оспорвано*) е известна сицилианска торта, която първоначално се е приготвяла само за Великден и за сватби.
Естествено има много варианти на тортата, като общото между тях е:
Редена в купа торта, при която крем от рикота, разбит със захар, се редува с пан ди Спаня ( Pan di Spagna, побългарено - пандишпан). Тортата се покрива със захарна глазура и се украсява с кандирани плодове и орнаменти от оцветена глазура. Най-характерни са украси с флорални мотиви. Според различните рецепти могат да се добавят чамфъстък, пиниеви ядки, парченца шоколад, вода от портокалов цвят, мараскино или други ликьори от портокал.
В миналото тортата е била приготвяна само в манастирите и господарските имения.
Според документ от 1575 година, касаещ Синода в Мацара дел Вало, Касáта е неотменна на Великден. След провестяването на това църковно решение, в Сицилия се разпространява народното мнение: Достоен за съжаление, който не яде касáта на Великден!
Според други исторически източници на монахините е била забранена направата и консумацията на Касата през Страстната седмица (седмицата преди Великден), защото насладата ги разсейвала и отвличала от молитвите
Касата ала Сицилиана във Веселият Готвач.
Лесна рецепта за Pan di Spagna:
10 яйца
10 с.л. захар
10 с.л. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия
Яйцата се разделят, белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбиват със захарта на пяна, смесват се брашното и бакпулвера и се прибавят лъжица по лъжица към жълтъчната пяна, като се бие постоянно. Белтъците се прибавят към тестото, обърква се внимателно, излива се във 28-сантиметрова форма и се пече 35-45 минути на 180 градуса.