Редакция от модератор:
Темата е преместена в Кулинарен Навигатор: Ризи и бизи (Risi e Bisi)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Жителите на крайбрежните региони имат определена слабост към зеленчуците.
Обяснявало с това, че по време на дългите си плавания по море, мъжете били принудени да се хранят със суха и консервирана храна.
При завръщането си в къщи, били луди по пресни зеленчуци.
В средновековието обаче, а и по-късно, лекарите твърдяли, че пресни зеленчуци били причината за редица болести и за "лошия вятър" - донасящ епидемиите.
Може би поради тази причина в тези региони има безбройни рецепти с варени зеленчуци. Една от тях е ризи е бизи - ориз с грах, ризото по венециански ( risotto veneto ).
В република Венеция празничната трапеза в чест на Св.Марко била откривана винаги с ризи е бизи. Денят е на 25 април. Ако по това време все още не е имало пресен грах, то той бивал набавян от по-далеч, понякога дори от Генуа. Макар че венецианците и генуезците били по море върли врагове, на сушата се спогаждали и се наслаждавали заедно на ризи е бизи.
Оризът така или иначе е много разпространен в италианската кухня, като някои записки са много стари.
В една ботаническа книга от 16-ти век се споменава, че оризът е годен за много ястия, като засища глада и помага на бедните да пестят хляба.
Ризи е бизи (risi e bisi)
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Ризи е бизи (risi e bisi)
www.facebook.com/artandhobby