Здравейте, направих няколко неуспешни опита да правя питка! За съжаление изпълнявам всичко от рецептите, но уви нямам и на идея колко време е нужно тестото да втаса хубаво! Смятам че това е причината за неуспеха ми! Ще бъда благодарна ако някой ме насочи правилно! Благодаря предварително!
Следващи мнения на латиница ще бъдат изтривани.
Втасването
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
втасването зависи много и от температурата на която втасва питката,аз примерно я поставям върху тенджера с гореща вода и след 10-15 минути я слагам в студена фурна и включвам на 50 градуса докато се надигне и понеже съм работила в цех за закуски(бях баничарка) от майстора знам,че вече втасалите работи се мажат много внимателно отгоре и да не се удря тавата защото тестото спада и става клисаво и сбито,също не трябва да превтасва защото стова на шупли(много дупки) и въобще накрая си купих хлебопикарна и сега тя ми меси и втасва тестото и направо се родих.моя свекър,който е на 91 години ми каза че тази машина била за мързеливи булки-той още и се чуди как меси и пече хляб.желая ти успех следващият път.
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Валка, здравей!
Аз само един път съм имала провал с тесто - превтаса ми, докато аз се раздумвах с Рени55
Наистина зависи от температурата на помещението и е процес, който може да бъде управляван. Когато бързам, загрявам фурната на около 50 градуса, намазвам измесеното тесто с вода и го слагам вътре. За около 20-30 минути е готово. А когато е за следващия ден, го слагам в голяма намазнета торба и го оставям в хладилника. До следващия ден е втасало. Едно от правилата е да удвои обема си. Ако не можеш да преценяш колко е бил началният обем, можеш да маркираш отвън на купата - аз на съм лепвала малко топченце тесто на нивото на прясното тесто, така не губех пртедстава. Това беше преди, сега вече на око го хващам Като достигне този двоен обем, трябва да се почне направата, да не се протака много. Когато е втасвало на топло и е достигнало удвояване, не помага да се сложи в хладилник - тестото вътре е около 30 градуса и продължава да втасва в хладилника, докато се охлади в сърцевината, вече е превтасало.
Надявам се да ти е от полза. И най-важното - не се отказвай! Това, което се усвоява трудно и с много опити, после е това, което най-добре умееш
Аз само един път съм имала провал с тесто - превтаса ми, докато аз се раздумвах с Рени55
Наистина зависи от температурата на помещението и е процес, който може да бъде управляван. Когато бързам, загрявам фурната на около 50 градуса, намазвам измесеното тесто с вода и го слагам вътре. За около 20-30 минути е готово. А когато е за следващия ден, го слагам в голяма намазнета торба и го оставям в хладилника. До следващия ден е втасало. Едно от правилата е да удвои обема си. Ако не можеш да преценяш колко е бил началният обем, можеш да маркираш отвън на купата - аз на съм лепвала малко топченце тесто на нивото на прясното тесто, така не губех пртедстава. Това беше преди, сега вече на око го хващам Като достигне този двоен обем, трябва да се почне направата, да не се протака много. Когато е втасвало на топло и е достигнало удвояване, не помага да се сложи в хладилник - тестото вътре е около 30 градуса и продължава да втасва в хладилника, докато се охлади в сърцевината, вече е превтасало.
Надявам се да ти е от полза. И най-важното - не се отказвай! Това, което се усвоява трудно и с много опити, после е това, което най-добре умееш
www.facebook.com/artandhobby
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 1
- Регистриран на: пон апр 04, 2011 4:57 pm
Една алтернатива, която майка ми правеше за да е сигурна, че е втасало тестото.
В голяма тенджера, пълна със студена вода поставяше измесеното тесто, когато тестото изплува на повърхността, значи е втасало.
В голяма тенджера, пълна със студена вода поставяше измесеното тесто, когато тестото изплува на повърхността, значи е втасало.
- akva7
- магьосник в кухнята
- Мнения: 403
- Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
- :: 15 рецепти от akva7
- :: 107 снимки от akva7
- Местоположение: София