Общо взето без формички не мога да измисля друг начин за отливане на шоколад с подръчни средства.
Друг вариант, за който се сещам е да направиш по-малки шоколадови блокчета - например в малка кутийка или формички за лед - които после да използваш като тухлички. Отново ще трябва да темперираш шоколада и е добре предварително да имаш идея (може би да си нарисуваш план) на къщичката, която ще строиш.
Можеш да направиш и къщичка от сладки. Използваш рецепта за меденки/канелени бисквитки, като тестото не го правиш на малки формички, а на отделни правоъгълници - стени и покрив.
Ето ти няколко идеи в тази насока:
http://www.celebrating-christmas.com/re ... ouse.shtml
http://www.celebrating-christmas.com/re ... room.shtml
http://images.google.com.au/images?num= ... a=N&tab=wi
Много лесно можеш да си направиш собствен план на къщичка и да си опечеш нужните части. Мисля, че ето това тесто е доста подходящо за подобно строителство:
Пиленца и зайчета
Още една идея е да използваш бисквити и вафли за тухлички и така да построиш къща:
Торта Рождество Христово
Мисля си, че с Мура Мини вафлички ще се получи доста успешно.
За слепване можеш да използваш:
- пудра захар с малко вода - става и за слепване и за украсяване
- карамелизирана захар - внимание гореща е:)
- разбиват се на сняг 3/4 ч.ч. пудра захар + 1 белтък + 5 капки лимонов сок - става и за слепване и за украсяване
За украсата:
- пудрата захар със водата или белтъчената смес за слепване - с тънък шприц или с малка четка или с клечка за зъби може да се украси къщата. В бялата глазура може да се сложи малко готварска боя и да получиш различни цветове.
- всякакви бонбонки, малки бисквити и вафли, шарени или шоколадови пръчици, кокосови стърготини - могат да се наръсят около къщата или да се залепят по нея - докъдето ти стига въображението.
- за глазура може да се използва маслен крем
- къщичката може да се залее с разтопен шоколад