Страница 1 от 4

желатин

Публикувано: нед фев 21, 2010 3:56 pm
от vili981
как се прави желатинова глазура върху торта :roll:

Публикувано: ср юни 09, 2010 12:51 pm
от Elti
За тортите с желирани плодове ли става въпрос или за тези с желиран слой отгоре?
(Ако все още имаш интерес, че като гледам кога е пуснат въпроса... може и вече да не е актуален)

Публикувано: съб юни 12, 2010 10:34 pm
от ninka71
Аз да попитам:как разтваряте най-добре желатина?И коя марка използвате?

марка желатин и техники за ползване

Публикувано: нед юни 13, 2010 9:48 am
от Elti
Здравейте,
Аз ползвам български желатин, този в опаковка по 10г. В момента погледнах и видях, че този, който имам е на DolcePrima (Производител "Меркурий П&П" АД Габрово).
Приготвям го по следния начин:
Слагам желатина в купичка и го заливам с 4 - 5 с.л. студена вода. Разбърквам го и го оставям да попие водата (или както казват да набъбне).
После слагам купичката в микровълновата фурна и загрявам 1,5 - 2 минути на средна мощност (мощността на мойта фурна е обозначена с "М", но не знам на колко температура отговаря това).
За по-сигурно може да го загреете на водна баня. Щом се разтвори (от нагряването желатина става течен) го прибавям към сместа, която искам да желирам. Знам, че не трябва да се вари с желатин (т.е. не трябва да се оставя да кипне течност, в която има желатин, нагряването трябва да е около 60 градуса).
И не на последно място е важно и пропорцията - за по-меко желе (например за десерти, които се консумират с лъжичка), ползвам 10г желатин за 400 - 450 г течност. За по-твърдо и устойчиво желе - двойно (т.е. 20г желатин за 400 - 450 г течност).
Пропуснах само да кажа, че разтворения вече желатин съм добавяла и към студени смеси ( НО не ледени, защото веднага тръгва ефекта на желиране), и към топли (НО не кипящи, както вече казах).
Желая ви успех и дано съм ви помогнала.
Най-добрия учител все пак е практиката, така че пробвайте. Още веднъж успех. И ще чакам ПОЛОЖИТЕЛНИ резултати от :chef:

Публикувано: нед юни 13, 2010 1:30 pm
от Aliana
Здравейте и от мен!

Това, което Елти е описала, се отнася до желатин на прах (смлян желатин, желатин - гранулат).

Освен него има и желатин на листа. Тогава листата се накисват във вода, оставят се да набъбнат. После се изстискват с ръка, и се процедира както горе е описано след набъбването - загрява се или на водна баня, или в МВ. Загрява се изстисканият желатин, не течността, в която е бил накиснат :wink: тя се изхвърля.

Дозировката и приготвянето са описани на опаковките. Освен това се спазва и рецептата, която в момента се приготвя. Има съставки, който подсилват ефекта на стягане, така че е нужно по-малко количество - като например нишесте. Има продукти, за които на опаковките пише, че не могат да се желират - например ананас. Не съм пробвала дали е вярно.

Относно загряването в МВ - за да няма провали е най-добре да се пуска по 10-15 секунди. В моята МВ желатинът се разтваря за около 20 секунди на средна мощност.

Успех! :)

Публикувано: нед юни 13, 2010 4:01 pm
от ninka71
Хей,момичета,страхотни сте!
Както винаги-бързи и изчерпателни!Браво на вас! :clap:
Аз вчера малко рискувах с приготвянето на желатина,но резултата е страхотен.
Използвах гранулирания на Д-р Йоткер.И понеже, почти не ползвам мерителни средства,не мога с точност да ви кажа с колко вода го залях,но имаше около 200-250мл.Оставих за около 10 минути да набъбне.След това включих котлона на първа степен и с непрекъснато бъркане беше готов само за няколко минутки.
Не очаквах този резултат,наистина.Много пъти съм се проваляла с приготвянето на желатина,но този път реших по този начин да опитам и за моя изненада се получи :)
На всички желая Успех! :thumup:

Публикувано: нед юни 13, 2010 4:16 pm
от akva7
На времето,когато правех сладкиши с желатин използвах,,Лимонови резанки''за заместител.Желатина беше трудно откриваем.Сега има навсякъде,стига да ти се правят изкушения.

Публикувано: нед юни 13, 2010 5:47 pm
от Elti
:thumup: Браво, ninka71. Радвам се, че се е получило.

Aliana, благодаря, че си внесла още инфо. Аз никога не съм ползвала желатин на листа, така че тази информация ще ми е полезна и на мен.

Публикувано: пет юли 16, 2010 4:10 pm
от tb_kaulitz
Здравейте! Имам един въпрос. Какви са желатините, които използвате - растителни, животински или някакви други? Трябва ми животински. Ако някой знае къде да го намеря, моля кажете ми. :/ :/

Публикувано: съб юли 17, 2010 11:28 pm
от Elti
Този желатин, за който съм писала по-горе е животински (до колкото знам). От растителните желиращи вещества съм ползвала само пектин и то много отдавна. Помня само, че при пектина го нямаше този силно желиращ ефект (поне по рецептата, по която го приготвях тогава). Някой може да внесе повече инфо. А и google също помага.Успех.