Страница 1 от 6

Козунак на конци

Публикувано: чет мар 11, 2010 3:40 pm
от Stedi
Здравейте момичета!
Някой може ли да сподели къде е тайната козунака да стане на конци.
Всяка година си го правя сама в къщи, пробвала съм различни рацепти, но не ми става на конци. Може би бъркам някъде в технологията.
Явно има някаква тънкост за ,която незнам!
:(

козунак

Публикувано: чет мар 11, 2010 4:33 pm
от PassionFlower
Не съм много компетентна спрямо козунаците , затова намерих малко информация и съвети
Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта. Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да рухне при печенето.

Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно – поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи козунакът ви ще е страхотен и всички ще си оближат пръстите.

Публикувано: чет мар 11, 2010 5:14 pm
от khk
За да стане козунака на конци, много е важно при месенето постепенно да се добавя мазнината. Не се налива към тестото, а просто непрекъснато се топят ръцете в мазнината докато се меси и така се влага цялото предвидено количество мазнина. А моята баба, докато месеше, разпъваше тестото като фитил. После пак го събираше на топка и пак.....

Публикувано: чет мар 11, 2010 6:28 pm
от neli1100
Аз мисля,че тайната в добрата рецепта и после в месенето,иска много месене,да стане на много,много балончета.Бавното печене по-скоро е свързано с бухването/втасването/,поне аз така съм забелязала.

Публикувано: пет мар 12, 2010 11:05 am
от Stedi
Много ви благодаря, мили момичета, за добрите съвети!
Мисля, че разбрах къде греша - първо обичам много сладко и си признавам, че винаги слагам малко захар и от мен, но явно не трябва. Иначе мазнината я използвам също за доомесване на тестото, а не вътре, но ще се постарая да го меся по-дълго.
:) Дано тази година станат наистина на конци! Отново БЛАГОДАРЯ !
:flow1: :flow2: :flow1:

Публикувано: пет мар 12, 2010 11:38 am
от Pavel
Вижте и тази темичка, има доста полезни съветити:

Кулинарни съвети за Великденската трапеза


а тук са събрани всички рецепти за козунаци:

Козунак


Дано да съм полезен :chef:

Публикувано: пет мар 12, 2010 1:49 pm
от MUNA
Stedi,ами аз от 5години меся козунак в къщи,естествено опита имам от баба ми.Аз меся по 3кг.брашно и то в нощови,олиото не го слагам вътре а постепенно само с него него намесвам.И задължително го удрям 100пъти.Винаги се слага в студена фурна и до тавата се поставя купичка със студена вода.Незнам каква роля играе но мие така показано и до днес така го меся.А и брашното се пресява поне 3пъти и трябва да е затоплено.И козунака винаги е на конци.Майками пък го оставя в хладлника цяла нощ и пак става супер.А кумата го пуска в един найлонов чувал на центрофугата на пералната,и пак бухва.Но аз си имам рецептата от баба ми и нея заменям за нищо.
Успех и пробвай ще успееш.

Публикувано: пет мар 12, 2010 4:31 pm
от tillia
И това ако не е идея - месене в центрофуга! :o :lol: :thumup: :clap: Какво ли не измисля човек! Ще пробвам тази година, в по-здрав найлонов плик, да не "оклепам" пералнята, че ще има война! :P

Публикувано: пет мар 12, 2010 7:45 pm
от gabi_2000
И на мен ми стана интересно това месене в пералнята :D

Публикувано: пет мар 12, 2010 10:05 pm
от BRIDA
O,ТОВА МЕСЕНЕ в пералната-ме разби :) :eek: чувам го за пръв път,но има логика.....моля, ако някой пробва този ,,трик,, да сподели :)