Страница 1 от 1

козя пастърма

Публикувано: ср мар 24, 2010 9:46 pm
от didkata
Здравейте.Искам да попитам може ли по това време на годината да се прави домашна пастърма.В смисъл такъв:когато нарежа месото и го сложа в сол ще го прибера в хладилника и предполагам няма да има проблем но впоследствие когато сложа месото да се суши няма ли да е топло и да се развали.

Публикувано: ср мар 24, 2010 10:23 pm
от gigi.2000
Мисля,че още не е достатъчно топло времето,didkata,за да ти създаде проблем.Мъжът ми е майстор на пастърмата,но за съжаление в момента не е при мен.Дано да не забравя утре да го попитам по телефона,за да ти дам сигурен отговор.

Публикувано: ср мар 24, 2010 10:34 pm
от Makaweli
Със сигурност пастърмата може да се изсуши и в хладилника - само не бива да се завива, за да не се овлажни и мухляса. Иначе хладилника изсмуква влагата. Ние сме сушили така и наденички, само че от време на време се обработват с шише или точилка да се изтънят. Пък и всички сме виждали като оставим парче непокрито сирене в хладилника, че изсъхва след известно време :wink:
За пастърмата е много важно след като се извади от солта и хубаво се измие - добре да се пресова, за да се изкара максимално водата от нея и тогава да започне процеса на сушене :thumup:

Публикувано: ср мар 24, 2010 10:37 pm
от Makaweli
А и времето в момента не е още толкова топло навън - денем може да се сложи на сенчесто и проветриво място, като се покрие с тензух или марля.

Публикувано: ср мар 24, 2010 10:42 pm
от didkata
момичета БЛАГОДАРЯ.

Публикувано: ср мар 24, 2010 10:45 pm
от gigi.2000
Бони,ние никога не сме пресовали пастърмата,и пак става.Може би ползваме друга технология.Но друго да те питам:като я измиете от солта,веднага ли я слагате в хладилника,без изобщо да я вадите на вън?Защото ни се е случвало да ДОсушаваме в хладилник.И все съм се чудила дали може от край до край сушенето да протече вътре...

Публикувано: ср мар 24, 2010 10:55 pm
от Makaweli
Ако има възможност да се изнесе навън и да завехне е по-добре - в хладилника не може да стои закачена или трябва да се направи такова приспособление. В противен случай страната, на която лежи парчето месо може да се спари - трябва да се обръща по-често. А пресоването го правим, за да изкараме възможно повече вода - тя така или иначе трябва да се изпари, за да се изсуши пастърмата :thumup: