Страница 1 от 1

хляб но не с мая

Публикувано: нед май 09, 2010 7:54 pm
от ani777y
искам да направя домашен хляб но не с мая а със сода или бакпулвер (или нещо подобно) .но да бъде като нормален хляб а не трошливо да можеш да си топиш манджата дет се вика. може ли рецепти?

Публикувано: пон май 10, 2010 12:36 am
от Galya68
Ани,ще ти напиша рецептата,по която моята майка прави содена питка.Аз от години не съм правила хляб вкъщи,но я използвам за мекици и също стават страхотни.
Продукти:
1 кг брашно
1ч.ч. кисело мляко
1 ч.л.сода
1 яйце
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
Отделяш малко от брашното за измесване,а от останалото правиш кладенче.Слагаш всички продукти заедно като предварително смесваш содата с киселото мляко и разбъркваш,за да шупне.Замесваш меко тесто,оформяш питката и я слагаш да се пече в загрята фурна на 180º.Ако искаш,можеш да я намажеш с жълтък,разбит с няколко капки вода.Задължително я набоди с вилица на няколко места.Важно е да я сложиш да се пече веднага,за да не стане тъмна на цвят.Като я извадиш от печката я намажи с масло и я завий с кърпа за 15 мин.(да си обиколи нивката,както казваше баба).
Това е.Пробвай и ще ни разкажеш дали ти е харесала. :chef:

Публикувано: пон май 10, 2010 4:30 pm
от ani777y
мерси тази седмица ще я пробвам и ще пиша ( и снимки ще сложа) :) но... с толкова много бращно няма ли да стане стиклкена

как се прави.. .

Публикувано: пон май 10, 2010 11:06 pm
от PassionFlower
даже може и да не ти стигне брашното...

как се прави.. .

Публикувано: пон май 10, 2010 11:08 pm
от PassionFlower
ооо, чакай, аз не видях, че няма добавено прясно мляко, извинявай, наистина при такъв случай брашното е повечко..