Страница 1 от 2

прясна мая???

Публикувано: вт май 11, 2010 10:00 pm
от ani777y
как се използва прясната мая.задължително ли трява да втасва с брашно вода и захар и тогава да се добави към рецептата за тесто или може да се размрази и бам с брашното и да си втасва когато втасва самото изделие?

Публикувано: вт май 11, 2010 10:23 pm
от Aliana
Аз никога не забърквам маята....

Разбивам я с течността за замесването, каквато е по-рецепта, леко затоплена, после си слагам сухите продукти и оставям тестото да втаса колкото е указано в рецептата. Досега не е имало гафове.

По-често ползвам суха мая, която се смесва с брашното. И тогава затоплям леко течността от рецептата и сипвам към нея сухите неща.

Не ми се е случвало да не се вдигне.

Успех! :)

Публикувано: вт май 11, 2010 10:30 pm
от ani777y
на мен сухата мая не ми се надига..коя марка ползваш?

маята

Публикувано: ср май 12, 2010 12:45 pm
от PassionFlower
от сухата мая трябва да сложиш 2 пакетчета и то смесени с брашното, защото 1 пакетче е за 500г брашно. Относно другата, обикновената мая на кубче аз правя така : разтварям си я в малко хладка вода, да кажем 200 мл. Разбивам си яйцата с киселото мляко, добавям сол и щипка захар, след което изливам маята в яйчната смес. Брашното-> кладенче, сместа се излива вътре и се замесва тесто. Аз никога не го чакам да втаса. Правя каквото правя и след като ми е направена питка ли ще е, месеница ли.. чак тогава оставям да втаса. Пробвай ако искаш, а ако решиш можеш да погледнеш и снимките ми на тестените изделия. Успех ! :thumup: :thumup: :thumup: :chef: :chef: :love:

Публикувано: ср май 12, 2010 8:05 pm
от ani777y
мерси. че утре ще правя живот и здраве птка за 1 рожденник и търся рецепти проучвам да не се изложа

как се прави.. .

Публикувано: ср май 12, 2010 10:53 pm
от PassionFlower
За нищо. Ако имаш някакви въпроси не се притеснявай да ги зададеш :) Винаги ще помогнем с каквото можем :)

Публикувано: ср май 12, 2010 11:18 pm
от Aliana
Ани, най-често ползвам суха мая на Д-р Йоткер, но съм ползвала и безмаркови, и био-продукции и никога не съм имала проблем със суха мая. Маята е като бакпулвера - това е едно вещество, точно и ясно е какво има вътре и няма разлика в състава на различните фирми. Поне тук е така.

1 пакетче суха мая (7 г) - 1/2 кубче прясна (21 г) - за 500 г брашно
1 пакет прясна мая (42 г) - 2 пакета суха мая (14 г) - за 1 кг брашно

как се прави.. .

Публикувано: ср май 12, 2010 11:46 pm
от PassionFlower
Рали, и аз това обясних малко по-горе :)

Публикувано: пет май 14, 2010 4:21 pm
от ani777y
ето го и резултата Изображение Изображение

Публикувано: съб май 15, 2010 2:20 am
от Aliana
Аз отговорих на въпроса коя марка мая ползвам аз, Роси. И съм написала грамажите на опаковките, за да не дойде някой да ме смъмри (отново), че имало различни по грамажи разфасовки... Застраховам се аз, това е :wink: