Какво представлява FRUSHI
Това е десерт от плодове и ориз, които имитират суши. Идеята е популяризирана от ресторант "Orange " в Чикаго.
Фруши обикновено се състои от пресни плодове, ориз, а понякога и други съставки - шоколад, конфитюри и желета, различни сосове. Всеки плод може да се използва и при приготвянето на frushi ,т.е Вие не сте ограничени от вашето въображение .
Може би Frushi трябва да получи "Награда за оригиналност" - от плодове и суши става фруши.
Frushi е подобен на сушито в представянето, в което е целият трик.
Части от риби, които са характерни съставки на сушито се заменят с парченца плодове. Водорасли рядко се заменят - понякога това става с шоколад , ако изобщо са включени във frushi, обаче плодови конфитюри и сосове се използват понякога. Въпреки, че уасаби и соевия сос са популярни подправки за суши, те обикновенно не се използват във frushi, тъй като техните силни аромати ще бъдат в противоречие с по-лекия плодов аромат на frushi. Подправките могат да бъдат имитирани чрез използване на плодове - тънко нарязан пъпеш като "маринован джинджифил", например. Киселото мляко и сметаната понякога се използват за подправки , както и плодовите пюрета. Смяна на пикантни аромати със сладки такива - мед и ябълков оцет допринася за хубавата "глазура" вместо оризовия оцет в сушито. Къпините могат да изглеждат като хайвер, когато са в сърцевината на рулото. Можете да филетирате една ягода и тя да изглежда като риба. А парче от грейпфрут да изглежда като риба тон. Можете да оформите различни видови суши - нори, маки , сашими, нигири, темаки .Възможностите са безкрайни.
Frushi обикновено служи за закуска или десерт. Идеята е популяризирана от малък ресторант "Orange" в Чикаго. Името му е комбинация от думите "плодове" и "суши", а концепцията на десерта е вдъхновена от японска храна Суши.
Ще Ви дам и една рецепта за Фруши :
* 1 1 / 4 чаши вода
* 1 чаша суров ориз за суши или друг бланширан ориз
* 1 / 4 чаша захар
* 1 / 4 чаша кокосово мляко или прясно мляко
* щипка сол
* спрей за готвене или разтопено масло
* 10 парчета портокал
* 20 пресни малини
* 1 пакетче ванилия, обезмаслено кисело мляко
Приготвяне :
Водата и ориза се варят на ниска температура 15 минути или докато водата се почти сеабсорбира. Ориза се отстранява от огъня ,и се оставя да престои покрит 15 минути.
Поставете ориза в голяма купа. Добавете захар, кокосово мляко/ прясно мляко/, и сол, като се разбърква внимателно. Покрийва се и се оставя да престои 20 минути.
Намазнете леко ръцете си и разделете сместа ориз на 10 равни части, като оформите топка (около 1 супена лъжица ). Леко натиснете всяка топка ориз между дланите - оформете правоъгълник и я сложете върху хартия за печене. Върху всеки правоъгълник сложете едно парче портокал и натиснете леко, допълнете отгоре с 2 малини. Сложете в хладилник да се охлади и сервирайте с кисело мляко или сметана.
Блог за приготвянето на Фруши можете да видите на :
http://musingsat.wordpress.com/2010/10/ ... -frushi-3/