Страница 1 от 1
Как се съхранява целина?
Публикувано: съб авг 14, 2010 5:18 pm
от Aliana
Здравейте,
току що мъжете се върнаха от пазар, бях им поръчала целина и те ми купили....една целина, коренът е колкото детска глава, а стръковете са 70-80 см дълги
На мен ми трябват няколко листчета само, какво да правя с останалото?
Някой има ли идея?
Благодаря ви!
Публикувано: съб авг 14, 2010 5:38 pm
от melek
Здравей, Аliana.
И тук целината е с такива размери и почти без листа:shock:
Главата,листата и дръжките на целината ги нарязвам на ситно и ги замразявам.Ползвам ги за супи.
Дано да съм била полезна.
Поздрави.
Публикувано: съб авг 14, 2010 6:05 pm
от Aliana
Благодаря ти, Емира!
Незнаех дали и главата може да се замрази, за листата бях решила, че може, нали и магданоз се замразява.
Почвам сега да кълцам и стържа
Приятен уикенд!
Публикувано: съб авг 14, 2010 9:27 pm
от i4eto3421
И аз замразявам.Винаги имам прясна /почти/ целина.
Публикувано: съб авг 14, 2010 10:12 pm
от tillia
Аз също замразявам, но отделно листата и отделно ситно нарязаните дръжки /глава не съм замразявала, но мисля че не е проблем/. Дръжките ползвам при приготвяне на супи. Същото правя и с магданоза. Когато са ми в по-малко количество, ползвам формичките за лед в камерата. Ако са в по-голямо количество - малки пластмасови кутийки.
Публикувано: нед авг 15, 2010 11:48 am
от akva7
Сушена целина--нарязва се на ситно и се суши в/у хартия на сянка(може и в стаята).Съхранява се в книжен плик или в стъклен буркан.Запазване със сол --на 1 кг.зеленчук(нарязани на ситно:целина,моркови,корени на магданоз) се слага 250г сол.Разбърква се и се слага в малки буркани,като се притиска с дървена лъжица,докато се появи сок.Отгоре се поставя кръгче платно и се залива с 1-2 см олио.Затваря се с капачка и се съхранява на тъмно и хладно място.
Публикувано: нед авг 15, 2010 11:56 am
от neli.mag
Мягданозът и целина замразявам на кубчета във формичките за лед. После може и не само за готвене - освежете кожата на лицето и врата с едно такова кубче. Полезно е.
Публикувано: пон авг 16, 2010 10:11 pm
от Makaweli
Аз си замразявам за зимата всякакви пресни подправки - целина, девесил, магданоз, копър, нарязани на ситно зелени и червени чушки. Добре измити и много ситно нарязани ги поставям в пластмасови кутии. Те замръзват на кристалчета и после се ронят много лесно в необходимото количество.