Кюфтета от тиквички, но без яйца - помощ !
- neli.mag
- магьосник в кухнята
- Мнения: 138
- Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
- :: 33 рецепти от neli.mag
- :: 136 снимки от neli.mag
- Местоположение: Кърджали
Кюфтета от тиквички, но без яйца - помощ !
Спешно търся рецепта за кюфтета от тиквички, но БЕЗ ЯЙЦА в сместа. Моля ви, помагайте!
- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
Здравей, neli.mag
Аз съм опитвала следната рецепта (само с количествени мерки не мога да ти помогна):
Приготвяш тесто като за катми (слагам мая, газирана вода (или бира), сол, брашно). Към това тесто добавяш нужните подправки ( в случая черен пипер, копър, или др. по вкус). Добавяш още брашно за да се получи тесто малко по-гъсто от кексово.
Тиквичките се настъргват на едро, осоляват се и хубаво се отцеждат (изстисквам ги здраво).
Слагам тиквичките в тестото и разбърквам. Тиквичките трябва да са повече от тестото. (Груб пример - една купичка изцедени тиквички, половин (може и малко по-малко) тесто.
Трябва да имаш предвид, че ако не са изтискани добре тиквичките ще пуснат вода и ще разредят като цяло сместа. Това ще доведе до разпадане на кюфтетата при пържене. Коригира се с добавка на брашно.
Правила съм ги много отдавна, спомням си, че бяха вкусни, но по-лесните технологии изместиха тази рецепта.
Дано ти свърши работа.
Надявам се да съм ти била полезна.
Аз съм опитвала следната рецепта (само с количествени мерки не мога да ти помогна):
Приготвяш тесто като за катми (слагам мая, газирана вода (или бира), сол, брашно). Към това тесто добавяш нужните подправки ( в случая черен пипер, копър, или др. по вкус). Добавяш още брашно за да се получи тесто малко по-гъсто от кексово.
Тиквичките се настъргват на едро, осоляват се и хубаво се отцеждат (изстисквам ги здраво).
Слагам тиквичките в тестото и разбърквам. Тиквичките трябва да са повече от тестото. (Груб пример - една купичка изцедени тиквички, половин (може и малко по-малко) тесто.
Трябва да имаш предвид, че ако не са изтискани добре тиквичките ще пуснат вода и ще разредят като цяло сместа. Това ще доведе до разпадане на кюфтетата при пържене. Коригира се с добавка на брашно.
Правила съм ги много отдавна, спомням си, че бяха вкусни, но по-лесните технологии изместиха тази рецепта.
Дано ти свърши работа.
Надявам се да съм ти била полезна.
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
От както племенникът ми живее с нас, у нас не се ползват яйца, понеже той се обрива. Във всички рецепти за кюфтета - зеленчукови и от кайма - заменям яйцето с течна сметана.
Като настържеш тиквичките ги подправяш със сол и другите подправки. Оставяш ги да поседят, да си пуснат водата. Не изцеждаш, а добавяш към тях още няколко с.л. сметана. След това ръсиш галета, размесваш, пак ръсиш и така, докато сместа стане почти твърда. Остваяш още 5 минути, галетата да набъбне съвсем. След това оформяш и пържиш. За да избегнеш евентуално разпадане, след като оформиш кюфтето го топваш във вода или сметана и го овалваш в още малко галета.
Това приготвяне има предимството, че не отцеждаш сока на тиквичките и никога не ти се разрежда сместа.
Успех!
Като настържеш тиквичките ги подправяш със сол и другите подправки. Оставяш ги да поседят, да си пуснат водата. Не изцеждаш, а добавяш към тях още няколко с.л. сметана. След това ръсиш галета, размесваш, пак ръсиш и така, докато сместа стане почти твърда. Остваяш още 5 минути, галетата да набъбне съвсем. След това оформяш и пържиш. За да избегнеш евентуално разпадане, след като оформиш кюфтето го топваш във вода или сметана и го овалваш в още малко галета.
Това приготвяне има предимството, че не отцеждаш сока на тиквичките и никога не ти се разрежда сместа.
Успех!
www.facebook.com/artandhobby